Gustavianen

Jag har alltid lite söndagsångest nuförtiden. Inte ångest för att gå till jobbet men ångest för att helgen snart är slut. För att man inte hann allt man ville. Orkade göra allt man ville. Men den här söndagsmorgonen kom jag på andra tankar. Allan Andersson, Simes, kom och ville köpa Gustavianen!

- Är Gustavianen kvar? ropade han. Den vill jag ha!

Och så berättade Allan om när han var med och byggde om vid Hägsarve på 60-talet. På mor Mias ( min gammelmommos) kammare stod en gammal utdragssäng, Gustavianen som hon kallade den. Mor Mia var så rädd om Gustavianen så byggarna fick inte ens flytta ut den då de bytta golv på kammaren. De fick lyfta upp den på plats och lägga nytt golv under. Och så hade Allan läst på min blogg att jag numera har Mor Mias fina säng till att förvara stängselstolpar i! Då tänkte han att stängselstolpar, det kan man  ha någon annanstans och att sängen ju kunde passa perfekt i bulhuset han byggt till sin syster.  

Så fort Allan såg sängen så sa han:

- Jag tar den!

Allan vid Simes, antikvitetshandlare…….och en massa annat.

Det där med bulhus intresserar ju Hemmansägaren. Han drömmer om att vi ska ha ett litet bulhus på våra marker.

- Häng med och kolla på det jag byggt! sa Allan.

Sagt och gjort, vi lämnade alla söndagsmåsten och hängde med Allan och hans fru, Gullan, på en liten utflykt.

Follow that car!

Väl dolt bakom grönska i ett litet änge finns bulhuset Allan byggt. Så fantastiskt välbyggt och gulligt! Det fattas tegel på taket men det har jag ju till salu i min loppis också, Allan var lite sugen på dem….

Man tycker att man tar många bilder men jag fick ingen bild på den vackra dörren, tyvärr. Dörrhandtaget lyckades jag i alla fall fånga. Det är en konstig klyka Allan hittat i skogen, som gjort för att ha till handtag.

Ett rum nere och ett ordentligt sovloft uppe.

Panelen har Allan designat själv. Den ska upplevas på plats, jättevacker.

Skåpet är urgammalt. Allan och Gullan har köpt det i Silte någonstans. Beslagen har de köpt på Toggas byggåtervinning samt tillverkat en nyckelplåt själva. Allan har lagat i där det var dåligt och Gullan funderar på att måla med äggtempera.

Dålig bild men loftet var högt i tak och kändes rymligt. 

Bara handsmidda spikar i golvet. Gullan har köpt dem för länge sedan på Klinte järn och nu kom de väl till pass. Sådana här spikar kostar multum idag. Ja, oj vad man blev sugen på ett litet bulhus! När vi ändå var i farten ville Allan visa lite mera. Det är inte bara snickeri som intresserar honom, han håller även på och renoverar en gammal…

Oldsmobile! För att ha plats för den har han byggt ut ladugården. Och installerat en vedpanna för att kunna arbeta även på vintern i sin verkstad, eller

- Lekstuga, som Gullan kallade det….

Visst är det upplyftande med människor som har en massa planer och projekt? Man blir glad av det och rycks med i entusiasmen!

Snygg färg! Gullan har bättrat på den lite. Det verkar vara hon som står för det där med målning.

Mmmmm, så fin!

Har han inget bättre för sig så smäller Allan ihop en flateska lite då och då. Som att virka en grytlapp ungefär?

De här vackra elementen har stått bakom orgeln i Hablingbo kyrka. Nu hjälper de till att hålla värmen i Allans lekstuga.

Riktigt breda plank kan vara bra att ha.

En gammal cykel som Gullan och Allan renoverat.

Och sedan fick vi med oss en hel kasse plommon hem. Gullan hade haft problem med att trädet gav så dåligt.

 Men sedan hade hon läst att man skulle plantera nakna jungfrun vid plommonträdets stam. Nakna jungfrun avger ett gift som gör att trädet blir stressat och sätter mycket frukt.  Det verkar fungera.

Tack Gullan och Allan för en fin söndagsutflykt! Gustavianen har fått ett gott hem!

Mien

11152 Responses to “Gustavianen”

 1. Veronica Says:

  Jag hoppas du fick ett bra pris för dragsoffan och inte bara nån hundrig och en påse plommon! För om en antikhandlare är intresserad så är den garanterat värd ett antal tusenlappar. Allan och Gullan är säkert jättegulliga, men jag tror nog det hade varit klokast att sälja dragsoffan, kaminen och gotlandsstolarna på auktion istället.

 2. Anna-Stina Says:

  Vilket reportage! Tackar, tackar! Så roligt att veta att mommos soffa har hamnat i goda händer, hos någon som har minnen av soffan se´n förr. Njuter av snickerikonsten i bulhuset (men ska det inte vara faltak?) och betr nakna jungfrun tycks det fungera bra på krusbärsbuskar också.

 3. admin Says:

  Vero;
  Jag fick bra betalt för Gustavianen! Och Allan prutade inte ens det minsta lilla plommon!

  Anna-Stina;
  Jag har krusbärsbuskar undr mitt Belle de Boskop. är det därför det alltid dignar av frukt? Några krusbär har jag dock inte. Bara taggar.
  Mien

 4. Linnea Says:

  Å så roligt att få se bilder på Allan & Gullan, och det nya bulhuset måste jag få se(kanske sova i) nästa år. Har allan gått och blivit anikhandlare..:-)……Soffan kommer passa kanon i bulhuset. :-D
  /Allans systers barn barn linnea

 5. Mejl från Gården » Blog Archive » Intensivt men roligt Says:

  […] var lite orolig innan han åkte hur Allan och jag skulle få ut Gustavianen från loppisen, den stod inklämd mellan en massa bråte. Men han behövde inte oroa sig. Idag kom […]

 6. Niza Adidas Oscuro Azul Blanco Rojo Hombres Entrenamiento ZX 750 Says:

  Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have created some nice procedures and we are looking to trade methods with others, be sure to shoot me an email if interested.

 7. Elenora Dorio Says:

  Hello, its good article concerning media print, we all be aware of media is a great source of facts.

 8. لیست فروشگاه های اینترنتی Says:

  Hey Please let me know where you got your theme. many thanks

 9. Cherrie Kualii Says:

  I haven’t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend :)

 10. sex toys Says: