En familj som levde i sin samtid

Minns ni den gamla, maskätna vindstrappan? Som fanns i en garderob mitt på övervåningen. Eller trappa och trappa, det var mer som en stege.

Den trappan är nu ett minne blott! Här sitter Andreas och Pawol och klurar på vad de ska göra med en liten bit, gammal skorstensstock som kom fram ur gömmorna.

Dammigt så in i…….Kolla Andreas rygg, då kan ni tänka er……

Taket måste stagas upp då garderoben tydligen hade en bärande funktion. De har talat om för mig hur de tänkt men jag har redan glömt. Jag tror de ska sätta dit en bjälke.

Garderoben var liten. Men mycket skräp blev det ändå.

Pawol byter ut de gamla fönstrena.

Det kommer bara fler och fler gubbar hem till oss……hur ska det sluta? Och så murbruk, everywhere…….

Byggmästare Lennart på inspektion. Med sig har han de nya fönstrena. Lennart gillar nya, funktionella fönster.

Det här fina, gamla fönstret är borta nu!

Och det här, alldeles väck.

 

Nu är det aluminiumprofil som gäller. Hm, här ser det lite konstigt ut. Ser nog bättre ut när spröjsen kommer på plats. Och så ska det målas…….

Nya fönstret från insidan. Det är bra att man kan spärra det när man ska vädra, så att inga småbarn kan ramla ut.

Ni vet ju att jag har haft sån ångest för det här med fönstrena. En väninna till mig sa något klokt häromdagen. Den här väninnan brukar gnälla då jag har med hennes namn så då har jag inte det. Hon har i alla fall stor erfarnehet av gamla hus. Dels så äger hon en av Gotlands vackraste gårdar, Hallvards i Hablingbo.

Hallvards, vacker gård! Förresten Elofs barndomshem.

Hur som, väninnan har stor erfarenhet av det här med renovering och byggnadsvård. Hon har läst byggnadsvård och historia i massor på högskolan. Och hon har varit guide på Petes sedan urminnes tider. Men hennes största merit är att hon har en EGEN släktgård  som hon renoverar / underhåller.  Hon VET vad det handlar om, det är inga teorier….Så här sa hon:

- Mien, ha inte dåligt samvete! I framtiden när Haase ( byggnadsvårdssnubbe här på Gotland) åker runt och visar gamla hus så kommer han att säga så här om ert hus: “Här ser ni ett bra exempel på en familj som levde i sin samtid”.

Den här vackra, gamla dörren tycker Hemmansägaren att jag ska sälja dyrt ute i loppisen. Väninnan däremot har gett mig rådet att spara på allt som en gång har suttit fast i huset. Lösa föremål tycker hon att man kan sälja. Men inte fasta.

H:  Jaha, precis som om den där gamla dörren är helig på något vis? Så du tycker den ska stå och ta upp plats någonstans? Och jag ska flytta runt på den????

Jag: Kanske kan vi i framtiden bygga någon liten garderob där man kan ha dörren?

H: ??? I framtiden? En maskäten dörr??

Och sedan kommer han in på sitt favoritgrälområde, stenhögen. Vi har en stenhög med gammal kalksten som jag har vääägrat att göra mig av med. Många har frågat om stenen men jag slingrar mig varje gång. Och hemmansägaren tycker jag är så dum i …..för han tycker stenhögen är i vägen. Mer om det en annan gång känner jag,.

Den här nyckeln är så skön att hålla i. Sen fungerar ju inte precis låset men det är gammalt och fint!

Mien

5 Responses to “En familj som levde i sin samtid”

 1. Åsa! Says:

  Det där måste vara kruxet med en gammal gård, balansen mellan att bevara och få det funktionellt. Man kan ju inte gärna bo i ett museum, eller? Ja, det är klart att man kan om man vill:) Haase är så intressant att lyssna på, så mycket kunskap!

 2. Anna C Says:

  Jag skulle spara nyckeln men sälja dörren.

 3. admin Says:

  Åsa;
  Haase var här en gång och tipsade om olika saker man kunde göra med fastigheten. Bland annat så tyckte han att garaget skulle rivas för det passade inte in i gårdsbilden. När Hemmansägaren fick höra det sa han förtvivlat:
  - Men….det är ju den enda fungerande byggnaden vi har????

  Anna C
  Jo, nyckeln är fin!

  Mien

 4. Veronica Says:

  Jag hoppas att något av den fina Svensk Tenn-tapeten finns kvar i hallen!!!
  Och eftersom jag är en sån där huskramare så hoppas jag verkligen att ni aldrig får så mycket pengar över att ni byter ut alla fönster mot aluminium-profiler ;-)

 5. فیلم سکسی ایرانی Says:

  Thanks

Leave a Reply