Norstedts Sveriges historia

Det hinns inte med så mycket tjockboksläsning längre för Hemmansägarens del. Det är synd. Men nu har jag i alla fall beställt de två första delarna, av planerade åtta, av Norstedts standardverk i historia till honom. Det är så fiffigt uttänkt, H läser och sedan berättar han för mig. Intressanta delar kan man även få upplästa högt för sig, om man är riktigt snäll. Finns det något bättre än att bli läst för?

Redaktör för projektet är professor Dick Harrison som säger så här i en artikel i Skolvärlden: På snart femtio år har det inte kommit ut något standardverk i historia, och mycket ny kunskap har inhämtats under denna tid. Inte minst har stora utgrävningar inför väg- och tätortsbyggen ändrat synen på vikingatid och tidig medeltid. Birka till exempel, har visat sig inte vara den enda staden i Sverige under denna tid. En hel stad har hittats i Uppåkra strax utanför Lund, med rester av tempel i två våningar. Det här är sånt som vi historiker vetat ett bra tag, nu blir det tillgängligt för alla.

 

I vanliga fall tycker jag Skolvärlden, facktidning för oss medlemmar i Lärarnas Riksförbund, är en riktig gnälltidning. Bra att de för en gångs skull skriver något vettigt. I artikeln säger Harrison också: I skolorna lär man fortfarande ut historia genom kungarna. Men vad gjorde kungens fru? Hur levde barnen? De kriminella? De funktionshindrade? Vilken roll spelade invandrare? Nu är det dags för de grupperna att få komma till tals. 

I boken får också vikingatiden sig en törn. Visst handlade det om plundringståg kors och tvärs men också om handels- och kulturutbyten. Om änkor som tog över och styrde gårdar. Om slaveriet och olika klasser av slavar. Om den låga, nästan kastlösa status som gycklare och kringstrykare hade, eftersom de inte hörde hemma någonstans i en tid då det normala var att tillhöra en släkt, en gård, en herre.

Låter ju riktigt spännande. Kanske ändå att jag ska läsa böckerna själv också.

Mien

2 Responses to “Norstedts Sveriges historia”

  1. sonja Says:

    Jag har sett serien i min bokklubb och den verkar jättebra eftersom den tar upp även hur vanligt folk har det t ex under krig. Hur har en stackars barnfamilj det som bor under jorden utan mat och vatten? Jag kommer gärna till Hemmansägarens högläsningskvällar. Han brukar vara bra på att plocka ur guldkornen ur t ex Fäijakus brev och kunna berätta.

  2. Görel Says:

    Låter ju faktiskt riktigt bra! Kanske ska plocka upp Skolvärlden ur pappersinsamlingen… den brukar hamna där direkt, just för att den är så gnällig.
    Själv höll jag på att avlida av tristess när jag skulle få läsa historia på högskolan, något jag LÄNGTAT efter. Så får vi en första-gångs-lärare som ÄLSKADE krig, det var bara krig, krig, krig och jag somnade så fort jag bara lyfte boken om det finska klubbekriget. Hu!

Leave a Reply