Mejl från gården 100227

 Hemkompostering

Jag har ruttnat rejält på det där med hemkompost. Problemet med mina komposter är att det bara är jag som ruttnar, de bananskal och köttrester jag lägger ner där visar inga som helst tecken på förruttnelse. Tvärtom. Jag kan visa på två år gamla bananskal och polarkakor som fortfarande ser riktigt aptitliga ut. Mina kompostkärl fungerar nämligen mer som en förvaring än en förvandling av hushållsavfall.

Ja, jag vet att man måste sköta sin kompost för att den ska kunna förvandlas. Ja, jag vet att komposten ska luftas, röras, sågspånas, mullas och gullas med. Men jag tycker inte det är roligt att gulla med komposten. Jag tycker bara att det där med kompost är äckligt. Syrran har en välskött kompost och hon har visat mig hur man ska göra. Jag dör av äckel när hon rör runt bland sina gamla matrester och högar av jätteäckliga, röda maskar.

Syrran bor i ett villakvarter. Jag bor på landet, bland gödselstackar och flugor. I syrrans kompost finns bara de röda kompostmaskarna. I min kompost härjar likmasken. Det är helt omöjligt att hålla komposten fri från flugor på sommaren, så fort man öppnar locket så är någon liten fluga där och sedan är det kört. Hur fräscht är det på en skala att ha tunnor ute i trädgården fulla med fluglarver? Vem har lust att gulla med sådant?

Hemmansägaren säger att den här nya trenden med hemkompostering kommer att bli vår död. Alla vanskötta likmaskkomposter, likt min, kommer, inom en snar framtid, att ge upphov till dödliga farsoter som kommer att härja världen över och hota och utrota mänskligheten. Hemkompostering är att jämställa med en ny digerdöd, hävdar han.

Och sedan resonerar han vidare och säger att i inget annat sammanhang skulle det accepteras att man förvarade ruttnande köttrester på det där viset. När lammungar dör här hos oss i lamningen så är det absolut förbjudet att lägga ut dem till räven. Och det är absolut förbjudet att gräva ner döda lamm. Istället ska man ringa Svensk Lantbrukstjänst och då kommer Tage med sin lastbil och hämtar de döda. Flera gånger i veckan kör Tage runt och hämtar upp döda djur så att de inte ska ligga för länge. Alla djur ska ligga utomhus då han hämtar dem, på en lastpall, och de ska vara väl täckta. Helst med granris så att ventilationen är god. Allt detta för att minska smittorisken så mycket som möjligt.
– Man får inte lägga ut en död lammunge till räven. Men gammal lammstek får man kompostera hursomhelst i trädgården, muttrar Hemmansägaren.

Nej, jag tror kanske inte heller längre att hemkompostering är speciellt miljövänlig. Det ska dessutom till en ordentlig avfallsanläggning för att ta hand om komposterbart material efter en familj på fem personer. Och kanske är det lite med hemkompostering som med klimatuppvärmning, fler och fler börjar tvivla. Jag hörde till och med Hemmansägaren muttra bakom en snödriva häromdagen:
- So much for global warming!

Mien Niklasson, Hablingbo
hagsarve@telia.com

Leave a Reply