Hösten och gammalt groll

Jag vet inte vad, eller hur, jag ska göra i höst. Det finns några alternativ:

1. Gå tillbaka till min tjänst i Roma. Jag supertrivs där, jätteroligt jobb som språklärare i lilla gruppen med särskoleelever.  Men resorna kostar multum, i tid och pengar. Och jag är egentligen inte behörig för det jobb jag gör. Man ska vara högstadielärare i svenska och engelska, det är jag! Men man ska även vara fortbildad, specialpedagog eller speciallärare.

2. Studier. Det blir någon form. Jag har kommit in på specialpedagogik i Växjö, hel eller halvfart. Hoppas ännu på att komma in på Speciallärarprogrammet för högstadielärare, svenska - engelska, tre terminer på helfart, men man får inte besked förrän i juli. Eftersom jag fick besked så sent att jag inte fick ha kvar mitt jobb så har jag sökt utbildningen i efterhand. Det var dumt.

3. Jag har fått ett halvtidsgravvikariat på Högby i Hemse fram till jul. Jag ska ha fyra klasser i svenska, tre nior och en åtta. Men en termin, man hinner precis lära känna eleverna, förbereda dem inför nationella proven och köra kursen Svenska Klassiker som jag brukar i nian. Man hinner börja tycka om dem, engagera sig, och så ska man bryta upp… Och bara svenska, jag vill ju helst ha mina klasser i engelska också, så man kan dra paralleller i grammatikundervisningen, köra den gemensamt, man sparar massor med tid och man gör det bättre för eleverna. Få dem att fatta det där med rak ordföljd i engelskan, Subjekt före predikat, Yesterday, I drove my car, när det i svenksna heter Igår körde jag bil. Det är så mycket bättre om man kan göra det i jämförande belysning!

Jag vet inte….Samtidigt kanske man måste ta alla chanser att få vara på Högby eftersom det är det jag vill….

Jag vet inte….vid samtalet med rektorn häromdagen insåg jag hur kränkt min familj ännu är efter det som hände för sju år sedan. Då jobbade både H och jag på Högby och vi blev mycket illa behandlade av rektorn. Det är inte samma rektor som nu. Men känslan sitter i väggarna. Det var därför jag blev så ledsen över fruktkassen, Ananasen i tårar. Jag är inte långsint, inte arg, men det är ännu en sorg hur vi blev behandlade. En sorg att vi inte är kvar på Sudret.

Hade detta varit idag, då jag är äldre och tuffare, hade jag gått vidare med trakasserierna, för det var det. Men vi var nyutbildade, ivriga att få undervisa och göra vårt bästa. Vi var småbarnsföräldrar och sårbara. Vi valde att flytta på oss. Idag inser jag att det kanske var fel. Men då var det den bästa lösningen.

Fast vi har lärt oss mycket under åren i exil. Åren på Hasselas friskola har gett oss massor med erfarenhet. Men det är ju inte värt nåt eftersom det inte är KOMMUNEN. Skriver mer om vad som hände oss på Högbyskolan imorgon. När jag fått sova på saken. Då brukar det bli mer sakligt.

Mien

8 Responses to “Hösten och gammalt groll”

 1. Ida Rörhed Says:

  Hej Mien! Vill bara säga att jag saknar Högby och all den undervisning du hade med mig i svenska-, engelska- o på stödlektionerna! En härlig lärare är vad du är!! Kram

 2. admin Says:

  Oj! Tack Ida! Du är en härlige elev också!
  Mien

 3. Anna Says:

  Hej Mien!
  Kan du inte deala på något sätt och få in lite engelska också? Eller är det tvärlåst?? Jag vill gärna ha kvar din glada och positiva person på Högby framöver också!! Även om jag inte kommer att jobba där i höst, utan bara “springa runt” och göra undersökningar kopplade till min kurs.

  Minns när ni slutade på Högby, men hade inte koll på läget just då, och vad som var orsaken. Dels var också jag ganska ny då, och så jobbade jag ju på andra sidan gården. Jag har full förståelse för att du fortfarande känner dig kränkt!
  sommarkram /Anna

 4. admin Says:

  Anna;
  Tack för omtanken! Jag inser nu att när man hamnar i kontroverser så ska man reda ut dem. Annars sitter de kvar som onda taggar. Fast den här kontroversen gick nog inte att reda ut, alla måste ju vilja samarbeta…

  Det är säkert inte tvärlåst med engelska, det går säkert att lösa. Men innerst inne hoppas jag ju på att komma in på speciallärarprogrammet….och då hinner man ju inte jobba….Men jag har sökt i efterhand, efter sista ansökningsdatum, så chanserna är små.
  Tack för din fina blogg! Jag läser allt!
  Mien

 5. Agneta S Says:

  halla :) vanner

  ville se om ni
  nylanserad produkt namligen

  http://www.youtube.com/watch?v=GfjCYH0J6Sw

  skulle ni vaga prova?

  Tack pa forhand

  Sussane

 6. Dyan Says:

  Hello just wanted to give you a brief heads up and
  let you know a few of the pictures aren’t loading
  properly. I’m not sure why but I think its a linking issue.

  I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 7. m.vingle.net Says:

  Truly no matter if someone doesn’t be aware of after that its up to
  other viewers that they will help, so here it takes place.

 8. Scotty Says:

  always i used to read smaller articles or reviews that as well clear their
  motive, and that is also happening with this
  paragraph which I am reading now.

Leave a Reply