Råmjölk

Igår var det en ledsen Jonas som mötte mig på storgården då jag kom hem. En liten tacka hade klämt ur sig en, jättestor, död unge. Hon hade väl kämpat länge med att få ut den stora ungen så när den väl kom ut så var den död.

- Om jag bara hade kommit hem en halvtimme tidigare. En halvtimme, det hade räckt, då hade jag kunnat hjälpa henne, sa Jonas dystert.

Eftersom vi är i början av lamningen har vi inte heller någon överbliven unge att adoptera till tackan. När de har bara en unge, och den enda ungen dör vid förlossningen, så brukar det vara lätt att få tackorna att ta emot ett överskottslamm, som det kallas.

Den dyrbara råmjölken kan man i alla fall ta till vara. Jonas och Vendla mjölkade ur tackan.

Vi brukar frysa in råmjölken i sådana här ispåsar. Då kan man snabbt tina upp en bit om man har en dattlig unge som behöver lite extra. Att frysa all råmjölk i samma bytta är dumt, då måste man tina upp alltihop på en gång fastän man kanske inte behöver så mycket. De här dropparna är värda sin vikt i guld.

- Om jag bara hade kommit hem en halvtimme tidigare, en halvtimme……

/ Mien

5 Responses to “Råmjölk”

 1. Anna-Stina Says:

  Så sorgligt. Men vilken bra idé med småportionerna! Och tänk att tackan accepterar att bli mjölkad! Ska ni fortsätta tills det ev kommer en unge som behöver mamma?

 2. Åsa! Says:

  Råmjölk och genast tänker jag på kalvdans, så gott! Eller skulle jag inte tycka det idag? Jag har inte ätit kalvdans på säkert 30 år!

 3. sonja Says:

  Trist historia,men händer alltid och man är maktlös och förebrår sig att man inte var där just då. Det bli säkert 2 fina ungar nästa år, när hon fått vila upp sig så kommer hon igen.

 4. Ingrid Says:

  Så tråkigt, men det är sådant som händer. Jättefiffigt att frysa in råmjölken i såna där ispåsar.
  Hoppas nästa lamning går bättre!

 5. jenny Says:

  åååh vad ledsamt… måste vara tufft att vara bonde ibland.

  Nyheten är att vi köpt bostad! Av olika skäl. Känns svindlande och fantastiskt!

Leave a Reply