Födda: En jättetacka

Ibland tror jag det är nåt fel på mig. När man nu har en alldeles egen helg. Storebarnen och Jonas i Småland. Henning hos mommo lördag natt. Då kan man ju umgås med kompisar, leva loppan, röja järnet. Och vad gör jag? Bara njuter av att vara ensam. Jag har städat bort allt byggavfall från trädgården. Burit gamla dörrar, plåtskivor, rörstumpar. Och njutit av mitt eget sällskap. Jag måste vara dum.

Och så har jag förlöst 5011. Hon fick en stor, präktig dotter! Kolla hur stort flickebarnet är, jämför med min stövel. Här snackar vi monsterlamm!

- Naj, vilken lammunge, sa mommo när hon fick syn på henne.

5011, mamman,  tillhör den första årgången pälsfår som är födda här hos oss vid Hägsarve. Hon är vår egen produktion alltså. Baggen är Fättings. Den första baggen vi har köpt in till Hägsarve. Han har gått bra här men nu är det nog sista året vi har honom.

Och så har jag tagit hand om Herman. Han är en kedjesurdeg som Vendla har fått. Jag är helt anti kedjebrev men kedjesurdegar kan jag stå ut med. Herman ska gullas med flera gånger om dagen , han ska matas och röras. Nästa vecka ska han gräddas.

Henning älskar påsken. Här gör han påskris.

Och så här fint blev det! Och JA! Jag har putsat fönstret! 

Och så har jag kört ett jättelass till återvinningen. Allt byggavfall plus lite annat smått och gott. Träffade Markus på återvinningsstationen. Han tyckte att jag skulle ta hem fönstret igen och sälja det i loppisen. Så då gjorde jag det. Tog hem det alltså. Sen får vi se om det blir sålt. Hockeyspelet är trasigt om någon undrar, sprucket i plasten. Jag har sparat gubbarna.

Vi tjuvstartade lite och Henning fick ett påskägg av mig. Han åt snabbt upp godiset och gjorde en installation av ägget. Han har fyllt det med vatten och små, små pappersbitar. När man skakar på ägget far bitarna runt i vattnet. Vad heter sådana där saker? Brukar vara med snö och tomtar.

Nu kommer snart resten av familjen hem. Vi eldar för vi vet att fadern gillar att komma hem till ett varmt hem. När vi ska ha gäster så tycker han att det viktigaste är att det är eldat och varmt.

- Då känner man sig välkommen! säger han.

Det har gått bra för storebarnen. De har gjort pers och är nöjda. Har fått SMS hela helgen.

Vendla bra tid på frisimmet!

Emrik putsade sitt pers på rygg med 11 sek. 5:a totalt!

Emrik putsade 100 medley med 11 sekunder!

Nu längtar jag efter mina simmare!

/ Mien

5 Responses to “Födda: En jättetacka”

 1. Anna Says:

  Har du vägt monsterlammungen? Vore spännande att höra vad hon vägde. Vi har en tacka som ofta får rätt stora lammungar. Hon är född 2001 så det har blivit några. Jag är lika förundrad varje gång hon lyckas klämma ut dem. Första gången de var riktigt stora var nog 2004 då fick hon två bagglamm på 5 och 6kg. Det gick lite trögt och hon förstod inte riktigt att det var hennes lammungar när hon var klar, de var så STORA! När hon lammade förra våren hade hon trillingar på ca 5kg styck. Tror inte att hon har haft lammungar under 4,5kg inte ens när det har varit trillingar. Hon är visserligen rätt stor själv väger nog mellan 70-75kg men ändå. :)

  Tackan är från vår första egna omgång och den gosigaste och bästa tackan man kan önska sig. Min “lilla” Råsa. Kan tänka mig att hon är lite som Gullan trots att hon inte är flaskmatad. Har använt henne istället för vallhund när det är dags att byta bete och jag har varit ensam. Det är bara att öppna grinden och säga Råsa sväng höger där framme. Själv går man efter och ser till att alla hänger med. :) Funkar utmärkt.

  Nu har vi ju bara mellan 20-25 tackor så det är ju mer hanterbart och Råsa hon är hagens härskarinna, älds i gänget. Håller alla de andra på mattan ibland även baggen. Men har aldrig gjort något mot någon av oss på två ben. Mina syskonbarn kan i princip göra vad de vill med henne utan att hon ens flyttar sig. Hon är en riktig gosegris. Hoppas att hon får vara med oss i många år till.

  Oj jag skulle bara göra ett kort litet inlägg men men så blev det inte. :)

 2. sonja Says:

  Grattis till Vendla och Emrik för jättefina resultat i Nässjö! Henning har rutin med påskris, han fixade 3 fina här hos mig. Tack Henning för en riktig myshelg med lego, påskkort,påskris, chokladmuffins, pizza,lördagsgodis och chips.

 3. Ingrid Says:

  Så duktiga ni varit hela familjen var och en på sitt håll!

 4. veronica Says:

  Fönstret är värt minst 400 kr! Gamla gjutjärnsfönster är jättepopulära i sommarstugor, i alla fall här på Österlen, och det är ju samma sorts folk som är sommargotlänningar.

  Vi inte fått några bamsingar till lamm än. Tre fina långbenta saker har vi fått än så länge, men snart måste det börja på riktigt för tusan tunnor vad tackorna är tjocka!

 5. Mien Says:

  Anna!
  Tack för din härliga berättelse om Råsa. Lustigt hur man fäster sig vid sina tackor. Nej, vi har aldrig vägt lammungarna, tyvärr. Men det borde man göra, det finns ju en speciell kolumn i Elitlamm där man skriver in födselvikt. 20-25 tackor som ska lamma, det är en hel del det!
  Lycka till med alltihop!
  Mien

  Sonja;
  Tack för att du myste med Henning i helgen. Han var så nöjd.
  Ingrid;
  Nja, jag vet inte om vi är så duktiga. Jag gör väl av det också….
  Vero;
  Du har nog rätt om fönstret. När jag synade det bättre såg jag att det var riktigt fint. Men när saker ligger slängda ute i trädgården så vill man bara bli av med det. Då ser man inte värdet i det, ögonen ser bara skräp. Hoppas nu allt går bra med lammen.
  / Mien

Leave a Reply