Medaljer, hundpedagogik och nötspel

Och som vi fryser här vid Hägsarve. Veden är slut så Jonas stängde av pannan för säkert två veckor sedan. Ingen värme på elementen. Den enda värmekällan vi har är braskaminen, kortved har vi ännu. Jag fryser hela tiden. Barnen har flyttat in i vårt sovrum för att få lite värme. Men Hemmansägaren själv tycker det är lagom. Han säger saker som:

- Det är så friskt och skönt! eller

- Klaga inte på att det är kallt. Ni får väl arbeta er varma.

Mamma, du undrade över Centerns energipolitik. Svaret har du väl i uttalander här ovan.

Storebarnen har varit i Skåne och simtävlat. Emrik tog två medaljer, ett guld i bröstsim och ett brons i, ja det har han glömt. Vendla var rätt nöjd hon också. Ingen pallplats men hon hade bättre tider än lillebrorsan i det mesta, det är hennes mål.

Första uteträningen med FG på Fardhems IP.

Eftersom Vendla inte var hemma fick jag åka på kurs med Lady. Först var det teori. Vi fick lära oss att det viktigaste är att hunden har en trygg bas. Att hunden kan lita på att vi förare inte utsätter dem för farliga saker. Man ska skydda dem i varje läge så de inte slår sig.  Om det kommer en otäck hund farande och vill gruffa så ska man ställa sig som skydd för sin hund eller plocka upp sin hund i famnen. Hunden måste kunna lita på oss, alltid. Annars tappar man i förtroende. Sedan så är samarbetet viktigt. Bubblan dominans får inte bli för stor. Man ska välja ut ett fåtal saker som hunden inte får göra och sedan vara konsekvent med det. Men det får inte bli för många saker, hunden ska inte tro att den heter Nej.

Om man nu har bestämt att hunden inte får stjäla plättar från bordet så ska man heller inte låta den göra det.

Man ska inte bara passivt ligga och se på när hunden gluffar i sig.

 

Efter teoripasset var det praktiska övningar.

 

Lady fick träna på att gå fint vid sidan, det tyckte hon var lätt. Hon fick träna inkallning och det var inga som helst problem, hon springer över planen som en vit pil till mig. Och sedan var det övning i att möta andra hundar utan att titta på dem eller försöka hälsa. Jättelätt för Lady som absolut inte vill hälsa på andra hundar, hon vill bara vara med mig.

 

Nej, det är liksom andra områden vi behöver ta tag i.

Men Lady, har du grävt i mattes rabatt?

- Nej då, matte. Det har jag inte. Absolut inget gräv här inte.

Henning har hittat på ett nytt spel. Man tar några valnötshalvor. Under en av dem gömmer man en torrfoderkattmatsbit. Sedan turas man om att vända på nötterna. Den som först får kattmaten har vunnit. Markus tyckte det var jättekul.

Henning har barnvaktat Elsa och det gick jättebra.

Och så har vi kört ett helt lammgäng på bete till Rommunds. Inga bilder tyvärr.

/ Mien

8 Responses to “Medaljer, hundpedagogik och nötspel”

 1. veronica Says:

  Att ha riktigt kallt inomhus trodde jag var mijöpartiets politik. Energieffektivisering (läs raggsockor och toppluva inne året runt ) och så vidare ;-)

 2. Jenny Says:

  åh hurvas, för en gångs skull är man glad att bo i lägenhet där man kan sitta i sin soffa i linne och shorts om man behagar hihi :)

  Den där leken… den påminner om pipleken där man lägger ut en massa russin på ett bord, och så ska den ena tänka på ett av russinen. Den andra får sedan plocka russin efter russin och stoppa i truten tills man prickar “fel” - dvs det russin som den första personen tänker på - när så sker säger den första personen piiiip! Då är det slutätet! Så byter man. Jättekul och spännande.

 3. Ingrid Says:

  Brrrrrrrr, inte kan ni sluta elda redan, det är ju kallt som attan om nätterna!

  Nej lite värme ska man allt ha på elementen ett tag till.

 4. sonja Says:

  Grattis till de duktiga simmarna! jag ser fram emot nöt spel,men får väl generalstryk precis som i memory.

 5. Riccos matte Anki Says:

  Åh ni e bara för sköna, typiskt Jonas-inställning hahaha… Igår var vi på hundkurs med Ricco för första gången. Jättekul särskilt i slutet när han skulle leka o trassla ihop sig med lille Gizmo hela tiden o vi hade fullt sjå få isär kopplen i tid (vilket jag inte hann för jag skrattade så jag höll på att kissa ner mig) vilket hans matte klarade med glans, en sådan rapphet har sällan skådats… Jättekul ha hund faktiskt! :-)

 6. Gita Says:

  I’m curious to find out what blog system you are utilizing?

  I’m experiencing some small security problems with my latest site
  and I’d like to find something more risk-free. Do you have any
  solutions?

 7. Brookwood Camps Says:

  For newest news you have to pay a visit web and on internet I found this site as a best site for most recent updates.

 8. Brookwood Camps Says:

  Hey! This is kind of off topic but I need
  some advice from an established blog. Is it hard to set up your
  own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.

  I’m thinking about making my own but I’m not sure
  where to begin. Do you have any points or suggestions? Many thanks

Leave a Reply