Mejl från gården 100529, Sommarkonflikter

Maj är en fantastisk månad! Det är grönskan före torkan. Det är fågelkvittret före flugsurret. Det är lugnet före stormen. Efter midsommar bryter semestrarna ut och sen kommer sommargästerna. Jag tror första sommaren vi bodde här i Hablingbo så hade vi gäster i ett sträck under hela juli månad. Småbarnsfamilj efter småbarnsfamilj avlöste varandra. Det var tider det! Okej, en och annan liten skärmytsling kanske uppstod men överlag gick det riktigt bra. Visst kommer vissa meningsskiljaktigheter i dagen då man bor ihop med sina vänner under en het sommarvecka, men så farligt är det väl inte?

Ett område där gästerna och jag tycker lite olika handlar om vatten. Jag anser att man är ren då man legat nere i Nisseviken och badat en hel dag. Det händer till och med att jag åker ner med mina barn till Nisse just för att de ska få tvätta av sig lite. Sommargästerna däremot tycker att man måste duscha av sina barn så fort man kommer hem efter en dag på stranden. Man måste duscha av sig saltet, som de säger. Jag däremot tycker inte att vattnet i Östersjön är speciellt salt. Sommargästerna duschar och duschar i alla fall. De duschar så länge att vattnet i brunnen tar slut. Jag blir galen när vattnet i brunnen tar slut.

Ett annat konfliktområde är det där med flugor. Eller egentligen är det ingen konflikt alls för både gästerna och jag hatar flugor. Mina sommargäster har mycket liten förståelse för att det finns flugor på landet. De klagar högljutt:
– Usch, vad flugor ni har här. Nej, fy vad äckligt! Det är en fluga som hållit oss vakna hela natten.
– Jo, jag vet mycket väl att det finns flugor här. Kanske skulle det bli bättre om ni stängde dörrarna efter er någon gång…

Vi tycker också lite olika om det här med husdjur. Jag tycker det är hemtrevligt när våra katter sitter och tigger ost på frukostbordet. Och när vår hund sitter i kökssoffan och suktar efter en prickigkorvmacka. Sommargästerna tycker det är äckligt med katter på matbordet. Och att det är farligt med hundar som nafsar efter barnens mackor. Sommargästerna vill att vi ska lämna bort hunden medan de bor hos oss och helst också skjuta katterna. Jag skriker att jag vill skjuta sommargästerna.

Hemmansägaren kommer. Han säger att alla måste hålla sams och att vi kanske ska hitta på något trevligt och nyttigt tillsammans. Rulla upp gammal, rostig taggtråd nere i Asburgshagen eller klyva lite ved. Sommargästerna börjar skruva på sig. Sedan får de bråttom iväg för att hälsa på någon liten rauk någonstans.

Men årets sommar ser inte ut att bli så stormig, När jag tittar i kalendern så ser den fasligt öde och tom ut. En liten ynka familj bara är inbokad i juli, annars ingenting. När jag ringer runt och pratar lite med de familjer som brukar komma till oss så svarar de lite urskuldande:
– Njaej, vi har hyrt stuga i år.
Eller:
– Vi har bestämt oss för att bo hos några andra i år.

Det ser alltså ut som om det kommer att bli en ganska ensam sommar i år. Och det ser tyvärr ut som om jag kommer att ha gott om tid till att rulla upp rostig taggtråd och klyva ved.

Mien Niklasson, Hablingbo
hagsarve@telia.com

4 Responses to “Mejl från gården 100529, Sommarkonflikter”

 1. veronica Says:

  Väldigt roligt skrivet Mien, och toppen att ni inte ska ha gäster hela tiden i år. Är folk på ön så kommer de förbi och fikar i några timmar istället, och det mår alla vänrelationer bäst av.
  Fast OM ni skulle få några dagar över någon gång så vill vi verkligen bli invaderade av er här på Österlen!

 2. Ingrid Says:

  Kul mail idag och jag känner igen mig till en del. Ha en fin helg!

 3. admin Says:

  Vero;
  Tack för uppmuntran! Jag blir glad när du säger att det var kul, jag tyckte det blev rätt bra själv också.Ja, du har ju sett mig som ganska övertrött värdinna här om somrarna….
  Jag vill gärna åka till österlen. Har aldrig varit därnere.

  Ingrid!
  Roligt att du tyckte det var roligt….Faktiskt är alltihop sant, så när som på att brunnen faktiskt aldrig har sinat, men dåligt med vatten har det varit.

  / Mien

 4. Kristie Says:

  Asking questions are actually pleasant thing if you are not understanding something fully, but this
  post provides fastidious understanding yet.

Leave a Reply