Jordbruksbyråkrati och dikesgrävning

Jag rörde till det lite igår. Det lät som om jag buntade ihop gårdsstöd och miljöersättningar, men det är två skilda saker.  Miljöstöd kan mer räknas som en körsla, man utför ett arbete och får betalt för det. Gårdsstöd är ett bidrag till vissa verksamheter inom jordbruket. Jag ska inte gå in på det mer för då kanske det blir fel igen.

Men det här med byråkratin inom lantbruket irriterar fortfarande.

Ta det här med strukturundersökningen tex som många lantbrukare just nu våndas över. Jordbruksverket hittar på att lantbrukarna måste lämna in en viss information, annars blir lantbrukarna straffade. För varje nytt påhitt som ska tas tillvara kan Jordbruksverket själva anställa mer personal som får en hyfsad ersättning för att ta hand om strukturundersökningen tex. Men lantbrukarna kan inte anställa någon att ta hand om alla papper, de måste själva fylla i papprena utan minsta ersättning.  Det är arbetstid som man inte får lön för.

Men, när lantbrukarna å sin sida behöver information från en myndighet så måste de betala dyrt för den. Jag tror att den billigaste förprövningen ( typ bygglov) kostar 6000 kr.

Jag vet att fler än jag är irriterade över det här. Men nu ska jag coola ner mig lite med några kattbilder.

Sa jag inte att han blir mer och mer lik katten Gustav? Här ser ni Elof i morse när han snaskar i sig gårdagskvällens pizzarester.

Det är en märklig katt, barnen kan maddla med honom hur som helst utan att han blir sur. Han bits eller rivs aldrig!

- Kom och kolla mamma! Se hur lång Elof kan bli!

Och Elof, ja han bara hänger där.

Vi har ju massor av släktingar som bor i Norrbotten. Jonas bror bor i Piteå med sin familj och min svåger kommer också från Piteå och har familj där. Kanske är det därför jag tycker klippet hos Annelie är så fantastiskt roligt? Ni bara måste titta ni också på gubbarna som gräver dike, klicka HÄR! De är ju för sköna!

Mien

5 Responses to “Jordbruksbyråkrati och dikesgrävning”

 1. Åsa! Says:

  Tyckte det var en bekant sork i GA idag från varpalägret?

 2. Jenny Says:

  hahaha!! Det var det roligaste jag sett på länge!

 3. blog.bngjzx.com Says:

  It’s very trouble-free to find out any matter on web as compared to books, as I found this piece of writing at this web site.

 4. Brookwood Camps Says:

  When someone writes an post he/she retains the plan of a user in his/her mind
  that how a user can know it. Therefore that’s why this article is amazing.
  Thanks!

 5. Jens Says:

  Helpful info. Fortunate me I found your site accidentally, and I am shocked why
  this coincidence didn’t took place earlier!
  I bookmarked it.

Leave a Reply