Storkontroll

Ibland är man en vinnare. En av de utvalda. Det kan vara att vinna en miljon på sitt postnummer. Pricka in tretton rätt på stryktipset. Eller som för oss idag, bli uttagna för storkontroll av länsstyrelsen. De ringde igår morse och ville komma samma dag. Men Jonas var fullbokad med lammklippning och vi hade ingen möjlighet att få ihop djuren. Jonas lyckades förhala det till idag.

Alla lamm skulle tas ihop för de ska räknas av kontrollanterna. Lite svårt den här tiden på året då man har lammen utspridda i fyra socknar, med en radie av 3,5 mil. Och det var stekhett. Men det hjälps inte. Ska det räknas så ska det. Vi fick kalla in alla möjliga för att hjälpa oss. Markus fick ställa upp, trots att han nyss kommit hem från Belgien från en spelning på musikfestival och knappt sovit.

Kusin Magnus likaså. Fick ställa upp alltså. Han fick lägga sina chalmerspapper åt sidan och ta på sig blåstället istället.

 

Och Emil. Kontrollanterna står till höger och räknar och kollar att alla djur är märkta.

Sen var det någon slags frågesport, man fick svara på olika frågor för de vill se om man uppfyller kraven. Och husesyn i stallarna. Och som grand finale, genomgång av alla papper och dokumentation.

Naturligtvis hade jag missat att fylla i några av alla rapporteringar om förflyttning. Om man inte gör det med en gång då man flyttat djuren så glömmer man bort det. Så är det bara. Det saknades också ett transportdokument. Jag letade och letade. Vände ut och in på alla pärmar. Men nej, det var borta!

Fast precis när de åkt kom jag på att jag gjort i ordning en ny lammpärm, och där satt det ju! Försmädligt. Jag faxade in det i efterhand men jag vet inte om det gills.

Lammräkningen gick iaf bra. Det var exakt 108 tackor som jag rapporterat.

Nu ska man vänta och vänta på resultatet. Eller beskedet. Eller vad man ska kalla det.

Tack alla som hjälpte till. Och tack mamma, Malin, Anders och Annika som såg till att våra barn fick en härlig dag på stranden!

En liten fotnot. Det kommer två kontrollanter som ska utföra ett arbete. Det ska ske oannonserat. Det är absolut inte kontrollanternas fel, de gör bara sitt jobb. Men hur har man tänkt? Vi är så lyckligt lottade att vi kan få ihop en kompetent hjälpstyrka på några få timmar. Men det kan ju inte alla. Stora syrran, 13 år, reflekterade: Om det nu nödvändigtvis ska samlas ihop lamm mitt i betessäsongen, och räknas lamm, och kallas in folk som kan samla ihop lammen för räkning. Då borde väl länsstyrelsen skicka med fler människor än dessa två. och sen så ska ju alla ha mat och dricka också, mamma. De borde skicka med en kock.

Hon är så klok, vår flicka, så klok. Jonas utfodrade manskapet med överblivna fiskpinnar, köpt pyttipanna och stekta ägg. Medan jag åkte vidare med kontrollanterna till olika utposter som vi har. 

/ Mien

13 Responses to “Storkontroll”

 1. Ingrid Says:

  Det är ordning och reda med er Mien, som fick tackantalet att stämma så bra!

  Hoppas nu att de inte hittar på några dumheter.

 2. Annelie Says:

  Vilket jobb ni har gjort! Jag tycker er dotter har rätt, vem ska betala alla extraanställda ni fick ta in för denna myndighetsutövning? Jag visade ditt inlägg för min man och han tycker ni ska skicka en faktura för alla löner och utlägg ni haft i samband med deras “storkontroll”.
  /Annelie

 3. veronica Says:

  Varför i hela världen ska lammen räknas under betessäsongen?! Om de nu måste räknas alls, varför inte räkna dem under vintern när de är installade???
  Det är bara att konstatera, länsstyrelsen och jordbruksverket gör sitt ALLRA f**king bästa för att minska antalet betande djur. Är målet att Sverige ska slya igen?

  Jag tror att folkviljan är att det ska gå djur och beta i hagar, så att alla vackra hagmarker finns kvar med sin speciella flora och fauna. Men redan idag betas det för lite eftersom det är ett sånt krångel.

  Men det finns ingen byråkrat som skulle drömma om att förenkla, eller ta bort någon regel, för hemska tanke, då kanske det skulle bli mindre jobb för byråkraterna och då kanske det skulle bli mindre byråkrater….

 4. admin Says:

  Vero;
  Ja, det betas för lite. Det är mycket enklare att ha alla djur hemma. Och utfodra dem på stall.
  Mien

 5. sonja Says:

  Även jag vid Vesterby fick besök till mina 6 betesdjur, fast jag var inte hemma. Jag håller med skribenten Annelie ovan.Ut på landet skall man,men så fort något skall uträttas så är det självklart med mat och kaffe till arbetsstyrkor, som kan bli hur stora som helst.Det borde faktureras liksom bensinpengar för allt farande mellan betena. Hoppas nu att det går bra,men vissa tjänstemän är kända för att komma efteråt med anmärkningar som inte framförs vid besöket. Knivhugg i ryggen alltså.
  Jag njöt ifulla drag av att umgås med de fina barnbarnen och det var en härlig dag vid stranden.

 6. Mejl från Gården » Blog Archive » Paneldebatt och kommentarer till kommentarerna Says:

  […] Men det var när jag kom hem som den egentliga debatten startade. Kanske är det några av er som minns att vi hade storkontroll av Länsstyrelsen i somras? Annars, titta HÄR! […]

 7. Patricia Says:

  Sin papeleos sin avales y sin cambiar de banco.

 8. Abusive relationship Signs Says:

  Abusive relationship Signs…

  Mejl från Gården » Blog Archive » Storkontroll…

 9. Personal Growth and Development Says:

  Personal Growth and Development…

  Mejl från Gården » Blog Archive » Storkontroll…

 10. เทคนิคเล่นเกมส์กับ Betway Says:

  Your style is unique in comparison to other folks I’ve read stuff from.

  Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this page.

 11. Sherri Says:

  Are you glad that ABC is bringing back again American Idol, yes or no and just why
  or why not? No. It’s likely to flop. They brought it back way too soon.They didn’t give
  people much of an opportunity to even miss it And let’s not pretend Simon was what made the show.Ratings dropped quite alot
  once this individual still left and the winners don’t become much of a success today They aren’t even likely to display the bad…
  present more No and it’s too soon for a revival.

 12. http://www.landfrauen-malmsheim.de/index.php/component/kide/-/index.php?option=com_kide Says:

  What is a leave behind? I am meeting with a photographer tomorrow hoping to intern with him.
  I have to bring a leave behind with one or two images
  of mine and information about myself. How do I do this or is there
  a website I can use that would be able to get it to me by
  tomorrow? Like your resume or portfolio.

 13. Randal Says:

  Link exchange is nothing else but it is only placing the other person’s website
  link on your page at proper place and other person will also do similar in support of you.

Leave a Reply