Träning i Sigvalde

Just nu ligger vi i hårdträning inför open waterloppet Göta Kanal som storebarnen ska simma på lördag. Starten går i Sjötorp och barnen ska simma 1500 meter. På lördag åker jag med full bil till fastlandet.

För att få in rätta känslan tränar barnen i Sigvalde träsk varannan dag.

Här ser ni vår tränare, Johan Rydqvist, på bryggan i Sigvalde. De gröna mössorna i vattnet tillhör våra barn. Det är exakt hundra meter tvärs över träsket så ungdomarna simmar tio gånger fram och tillbaka varje pass. Inomhus brukar de simma 4000 meter men 2000 räcker i det kalla sigvaldevattnet!

Häromdagen simmade faktiskt jag ett antal längder också. Jätteläskigt är det då man ju inte kan se botten alls. Men säkert nyttigt.

Johan borde nomineras till nåt slags tränarpris. Helt idéellt tränar han våra barn flera dagar i veckan trots att han har tre små barn där hemma. Här har han barnen med vid Sigvalde. Lille gullige Oliver, som sitter på bryggan, har downs syndrom. Ha, ha, medan barnen tränade så badade jag med Oliver. Han är en mycket vattenvan liten kille så tant Mien fick verkligen ligga i för att hinna med. Oliver simmar på sitt vis och det går ruskigt fort. Innan man hunnit blinka är han mitt ute på träsket.Blubb, blubb. Med mig i hasorna. Sedan pekade Oliver också mycket intresserat mot hopptornet men som tur var lyckades jag få honom på andra tankar. Johan berättade att han och Oliver hoppat från trampolinerna tillsammans dagen innan men jag avstod från det, faktiskt.

Ungdomarna värmer upp. Grönmössorna tillhör familjen Niklasson. Det svåra med att simma utanför bassängen är att kunna simma rakt, det finns ju inga linjer att hålla sig till. Och så kan ju temperaturen i vattnet variera också.

Här visar Johan hur man ska göra. Och sedan har ungdomarna fått träna på hur man ska beté sig om man får kramp, ett vanligt bekymmer då man simmar open water.

Så här såg det ut förra året då starten gick i Sjötorp. Alla startar från samma, lilla brygga så det är väldigt trångt i början.

- Som i vasaloppet, ungefär, säger Johan.

Bilden har jag lånat från kanalsimmets egen hemsida HÄR!

Jo, just det! De dagar barnen inte simmar måste de springa. Tack kyrkans scoutläger för att ni såg till att Emrik kom ut och sprang. Han kommer inte ihåg det själv, om man säger så. Men en simträning vill han inte missa.

Håll tummarna för oss på lördag halv sex!

/ Mien

6 Responses to “Träning i Sigvalde”

 1. Åsa! Says:

  Modigt! Jag skulle aldrig, över min döda kropp simma i något av våra träsk!
  Lycka till på fastalandet!

 2. Anders Says:

  När jag var liten så fiskade jag kräftor i Sigvalde träsk. Såg idag att kräftor kan vara blåa. Lycka till på lördag.
  http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6182780

 3. sonja Says:

  Lycka till med tävlingen på fastlandet,synd att man inte kan åka med och cocha!

 4. Hanna Says:

  Måste åka till Sigvalde i år. det ser mysigt ut.

 5. Jenny Says:

  Duktiga ungdomar ni har!

  jaa båtlivet i Pite går nog mest ut på att åka ut till olika öar i skärgården för att spendera dagen med att ligga och slappa… nej vad vet jag, jag är inte heller nån expert det ska gudarna veta, det finns nog folk som metar här också! Men det må jag säga, ni är så praktiska ni gotlänningar! Och det där med röjsågen klockan halv åtta? Det är nog tur att vi inte är grannar…! *blink blink*

 6. Silverio Says:

  Thanks for telling this statement and rendering it public

Leave a Reply