Riksbedömning 2010

Idag var det riksbedömning av baggar. Riksdomare ska titta dem i pälsen. Det gick inget vidare för oss förra året, den bästa fick helhet tre ( av 6, men har aldrig sett någon bagge med bättre än 5). Vi funderade faktiskt på att skita i att åka dit. För att slippa bli besvikna. Och slippa komma hem och deppa ihop.

Men Lotta Carsbo-Niklasson övertalade mig att åka. 

- Kom igen nu Mien! Det är klart du ska komma!

Så efter massor av övertalning lastade vi motvilligt två Hägsarvebaggar och for iväg till Hemse nu på eftermiddagen.

Hej då Hablingbo!

Jag avskyr hela grejen. Jag avskyr plasttossorna man måste ha på sig. Jag avskyr lukten av desinfektionsmedel. Jag avskyr att ett helt års lammjobb kan smulas sönder i besvikelse på några minuter.

Jag fyllde i alla papper och uppgifter, baggens öronnummer, moderns ålder, födelsedata etc. Och sedan lämnade jag lokalen.

Hann tydligen ta nån bild innan jag flydde. Jag avskyr att stå där och lyssna på hur domarna sågar våra baggar. Spindelhår här. Ojämn färg där. Dålig benställning och knipt kropp.

Brrrrr, så hemskt det är!

Men så kom jag tillbaka när det var klart.

Och jag trodde inte det var sant! Den ena baggen, som vi inte trodde så mycket på, fick helhet tre. Femma i färg. Och den som vi tyckte var lite bättre fick helhet fyra! Observera att fälten för färg och lock är helt rena! Inga avvikelser!

- Mycket trevlig bagge det här, sa domaren och log mot mig!

Mycket trevlig bagge det här, jag kände hur tårarna kom. Hur jag fick knipa ihop. Allt jobb med lammen under året har inte varit förgäves ändå.

Jonas blev så glad så han pussade helhet 4!

Det kändes för en gångs skull jättekul att komma hem och lasta av. Men det här blir nog sista åkturen för den här baggen.

För de här fina lockarna tänker vi behålla själva! Så kul att få prova något av vår egen produktion i höst! Nu ska vi bara hitta ett gäng tjejer till den här baggen som inte är släkt med honom. Jag var så ivrig att jag genast började göra betäckningsgrupper i Elitlamm på datorn. Då har smartskaften stängt ner inavelsanalysen för ombyggnad. Och det gör de just nu? I betäckningstider???? Måste mejla dem imorgon.

Trots att vi var skäggiga och skitiga åkte vi direkt till Hablingbo Café för att fira med lite lyxkaffe! Vi hade sån tur att våra goa vänner, Susanne och Hans-Evert satt där och fikade med paret som köpt deras granngård.

Det blev en riktigt, riktigt trevlig söndagseftermiddag kan jag säga! Jag säger bara, Riksbedömning 2010! Tjoho! 

Och stort tack till mamma som hjälpte oss vid gårdsmönstringen!

/ mien

7 Responses to “Riksbedömning 2010”

 1. Anna-Stina Says:

  Så nu är väl klippningen glömd, Jonas?

 2. sonja Says:

  Å så kul! Grattis! Jag känner mig stolt som tillsammans med Jonas plockat ut de fina bockarna! Lycka till i flocken!

 3. Jenny Says:

  Inavelsanalys? Betäckningsgrupp? Knipt kropp? -Läser man din blogg får man ständigt lära sig nya ord och uttryck. Kul! (Jag ska genast försöka använda de nya orden i meningar i vardagliga situationer….hihi)

  Kram till alla och grattis till de fina baggarna!

 4. P Says:

  Grattis!

 5. admin Says:

  Stina;
  Baggen ska klippas innan baggsläpp.

  Sonja;
  Ja, vi blev så glada, så glada.

  Jenny;
  Tack!

  P:
  Tack tack! Håller tummarna för er med.

 6. Mona Says:

  Mien!
  Har du haft kontakt med Elitlamm om inavelsanalysen?
  Isåfall, vad fick du för svar.

 7. admin Says:

  Mona;
  Nej. Jag ska mejla dem på stubberten! Återkommer!
  Mien

Leave a Reply