Paneldebatt och kommentarer till kommentarerna

Idag var det paneldebatt på Folkan. Politiker från alla riksdagspartier var inbjudna.

Moderator var vår rektor, Tomas Nilsson. Här berättar han spelreglerna för partirepresentanterna. Alla elever och lärare satt i publiken. Men jag ville inte fota dem.

De rödgröna, från vänster Jenny Järve (V), Daniel Bergvall (Mp) och Meit Fohlin (S).

Alliansen. Från vänster Barbro Öncel (Fp), Margareta Persson (M), Olof Björkqvist (Kd) och sist, men inte minst, Jonas Niklasson (C).

Debatten kan börja! De förutbestämda huvudfrågorna var kollektivtrafiken, hälso- och sjukvård samt tandvård och jämställdhet. I två klocktimmar, som vi kallar det i skolans värld, höll debatten på.  Hur  min kandidat skötte sig? Mycket bra. Han får MVG av mig för sin första paneldebatt, eller för att använda folkhögskolornas eget betygssystem, UTMÄRKT!  Men alla politikerna var jätteduktiga!

Tillbaka i klassrummet analyserade mina svenskelever debatten ur ett retoriskt perspektiv. Vi tittade på hur politikerna fick fram sitt huvudbudskap, argumentationsteknik, deras engagemang, utstrålning, kroppsspråk, eventuella fallgropar, giftpilar och om de myntade några bevingade ord.  Livlig diskussion blev det.

 Sedan var det dags för mig att gå på gympa. I år är jag inte schemalagd på gympatiden så jag ska verkligen försöka gå varje onsdag. Här ligger jag på golvet i Folkans gympasal och svettas och tittar upp på takmålningarna. Folkans gympasal är gammal och fin.

Så långt allting trevligt och kul. Men det var när jag kom hem som den egentliga debatten startade. Kanske är det några av er som minns att vi hade storkontroll av Länsstyrelsen i somras? Annars, titta HÄR!

Här räknas våra lamm av Länsstyrelsens personal en smällhet dag i juli medan Markus och Jonas tittar på.

Idag kom resultatet. Nedslag på i princip allting! Det enda vi inte fick klagomål på var en vanskött vall på en gård vi arrenderar. Vallen behöver sås om. Den ser hemsk ut och ett grovt gräs, som lammen inte äter, har tagit över fullständigt. Men det tyckte Länsstyrelsen såg OK ut?

Annars var det bara klagomål. Man har tio dagar på sig att svara Länsstyrelsen och sedan måste man överklaga. Jag tyckte att vi skulle skita i alltihop och bara betala de hundra tusen (?) eller vad de nu vill ha av oss i återbetalning. Jonas däremot satt sig ner och började debattera. Fet chans att det kommer att lyckas. Man kan aldrig få rätt mot en myndighet. Så här ser Jonas kommentarer ut, de anmärkningar som jag tycker är extra “roliga” har jag markerat med fet stil:

Jonas Niklasson
Hägsarve Hablingbo
62342 Havdhem

Kommentarer till ”Kommentarer till fältkontroll” 2010-07-06

Skifte 1A Ett område där vi röjt åtskilligt och bränt massor med ene och småtallar. Det finns ännu gott om spår efter brännplatser.

Skifte 2A Ett område där vi hyrt in en entreprenör för att ta bort träd enligt de nya direktiven. Vi har ännu kvitton kvar

Skifte 2B Ett skifte där mycket tät igenväxning varit fallet och där omfattande röjning har pågått. Det finns förmodligen ännu kvar slån men också väldigt mycket spår av brännplatser.

Skifte 2C Ett skifte som gallrades av samma entreprenör som 2A

2D Dito ovan

2E Dito ovan

Skifte 6A Vårat hemskifte och huvudsaklig leverantör av vinterfoder. Vinterfodret ligger skördat och klart i de ensilagekorvar som kontrollanten sett och vill räkna bort som ”upplagsyta”. Det som växt upp efter den tämligen tidiga förstaskörden är alltså en andraskörd. Vi betar för närvarande av denna andraskörd då vi inte behöver mer vinterfoder. Vi har kvar sedan i fjol. Det har varit två goda skördeår för vall pga av det myckna regnandet.

14 A Röjt av entreprenör.

Alla skiften som kontrollerats har i olika omgångar under ett tiotal år röjts och gallrats från att ha varit ett område där man knappt ”fick in en stövel”. Tittat man åt sidorna in på grannfastigheten framförallt vid körbron nära område 2E får man en livlig föreställning om hur det såg ut för tio år sedan.

Vid kontrolltillfället hade det ännu inte varit betat överhuvudtaget. Djuren ca 100 tackor har betat där på sensommaren och är nu på nytt bete. Kanske blir det en ny betesomgång i hagen längre fram. Vid kontrolltillfället hade svår torka rått under en lång tid och vi bedömde att det inte fanns varken mat eller vatten där. Detta ändrades ju som bekant under den senare delen av sommaren.

Vidare pågår ytterligare röjningsarbeten i det mest igenväxta området som bildar en triangel med det vattendrag som delar av ett hörn av hagen. Detta har vi inte anmält pga av att vi inte anser det klart ännu.

Just nu tänker jag nog ta en funderarare på om det är lönt att fortsätta arbetet överhuvudtaget då resultatet av era fältkontroller ger intrycket av att ingenting är gjort överhuvudtaget. Område 12 A är klassat som naturreservat och i skötselföreskrifterna för det står att inga träd får fällas utan Länsstyrelsens tillåtelse. Där ser det därför riktigt jävligt ut och kan därför tjäna som jämförelse till område 2C som såg exakt likadant ut innan de åtgärder vi hittills har gjort.

Jag har själv för ett par år sedan gått runt området med Fabian Mebus då åtgärdsplanen för hela området upprättades. Den har jag så gott det har varit möjligt följt.

Jag överväger som sagt nyttan och glädjen med att fortsätta detta arbete då Länsstyrelsen genom edra kontrollanter inte verkar kunna inse att återställandet av en sådan här från början extremt igenväxt miljö inte kan uppvisa en statisk bild utan är en dynamisk process där man får ta det ena efter det andra. När man t ex tar bort en massa träd och buskar frisätter det en massa näringsämnen som i sin tur ger effekter som måste åtgärdas. Sådant har ni säkert läst i böcker. Vi har upplevt det i praktiken.

Naturreservatet Hägsarve kärräng har jag skött efter bästa förmåga och omdöme. Det betyder t ex att kärrnycklarna tillåts blomma färdigt och sätta frö innan betesdjur släpps på och att gångbron och stättan hålls i stånd. Sedan Länsstyrelsen satt upp skylten där det bla står att reservatet i naturvårdshänseende förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län har jag inte förmärkt något som helst intresse för reservatet.

Hablingbo 2010-09-08

Jonas Niklasson

Att hemskiftet inte skulle ha varit slaget är ju humor på hög nivå. Vi skördade ju i början av juni.

När Länsstyrelsen sen dök upp en månad senare så var ju ansenskörden på god väg upp. Det vet ju alla hur en vall som inte slagits ser ut i juli? Där ligger ju gräset ner. Det gjorde det då inte på vår vall kan jag säga. Gräset var kanske en tvärhand högt. Jag har bildbevis på att vi slagit och kopior på ensileringsräkningen, men vad hjälper väl det?

Vår vall i juni. Kan ni se att den är slagen?

Och säkert får vi klövröta på fredag också. Just nu vill jag bara sluta med alltihop, sälja gården och flytta till villa i Vibble.

- Du är inte klok! skriker Jonas. Tänk på allt jävla arbete vi lagt ner på lammen och på att röja beteshagarna. Och på stängsel.

Men visst tappar man arbetsglädjen.

/ Mien

59 Responses to “Paneldebatt och kommentarer till kommentarerna”

 1. Ingrid Says:

  Det känns tungt, det förstår jag för det är inte lätt att får rätt mot myndigheterna. Måtte ni inte åka på stora återbetalningsbelopp!

  Och så håller jag alla tummar jag har för att det inte ska finnas någon klövröta på fredag och att allt går bra då.

  Kram Ingrid

 2. veronica Says:

  Stackars stackars er! Jag förstår verkligen Mien om du känner dig gråtfärdig och bara vill ge upp!

  Och ja, det går inte att få rätt mot en myndighet. Tjänstemän har inget intresse av att vara pragmatiska, eftersom om de var det, så skulle det kanske inte behövas så många tjänstemän…..

  Men vad som däremot går att göra att att påverka politikerna! Allvarligt, jag tycker att det är dags för ett upprop från fårnäringen om att det måste bli stopp för alla orimliga byråkratiska krav.

  Enligt mig finns det en folkviljan för ett bevarande av beteslandskapen och många brinner också för att djur ska gå ute i hagar och äta gräs och inte vara instängda i stallar och födas upp som broilers.

  MEN, då kan inte myndigheterna införa fler och fler regler som gör att det inte är värt besväret att hålla på med djur. Det är redan allt för många djurägare som har djur i staller eftersom det är det enklaste.

  Och de enda som kan stoppa tjänstemän är politiker. Och enda sättet att påverka politiker är att göra “upprop” och informera om felförhållanden.

  Skulle Fåravelsförbundet kanske kunna vara avsändare till ett sådant upprop? Jag skriver gärna på en sådan lista!

 3. Anna-Stina Says:

  1) Har ni skickat blogg-adressen till vår nya landshövding? Det är väl hon som basar över dessa kontrollanter?
  2) Man KAN få rätt hos myndigheter! Jag har lyckats i olika ärenden: hos ARN, Svensk Bilprovning. Svea Hovrätt och HD (men i sistnämnda fall hade jag advokathjälp).
  Så GE ER INTE! Men det tar tid att bråka och hur ska ni orka?

 4. Anita / Piteå Says:

  Jag tänker just på ett talesätt som säger och som jag fått höra ett x antal gånger. Var inte rädd för motstånd , tänk på att det är i motvind som en drake stiger. Allt helvete som jag känner att jag måste gå igenom har lustigt nog gjort mig starkare och jag ser saker med andra ögon.Jag känner mig mer tillfreds än tidigare.

 5. sonja Says:

  Överklaga! Det skall betas ner så det är djuplågeri för att passa och det skall röjas bort fin ungskog för att passa dessa pappers vändare. Vart är vi på väg? Jag har inget förtroende för Lst efter ett möte i Sanda bygdegård igårkväll. Det handlade om att anlägga våtmark och dammar.
  2 gubbar från ekologgruppen i Landskrona medverkade. Dåliga föredragshållare som det kostar 600:-/h för att rådfråga. Bara svammel från LST på Gotland. Duktiga bönder som anlagt dammar får inget bidrag, men på fastlandet får man ! Heja Jonas när det blåser snålblåst skall man inte krypa undan utan hissa segel!

 6. admin Says:

  Ingrid;
  Ha ha. Det lustiga är ju att man inte just har några pengar att betala tillbaka. De har man ju investerat i att en entreprenör röjer markerna.
  Vero;
  Tack får alla fina tankar! jag får väl göra ett upprop här hemma hos min politiker. Den där Eskil Erlandsson verkade inte ha så mycket att komma med så det gäller nog att hitta folk som brinner för vår sak.

 7. admin Says:

  Anna-Stina;
  Nja, vi överklagar kanske nån gång. Advokat låter lite kostsamt i nuläget.

  Sonja och Anita;
  Tack för era fina tankar!
  / mien

 8. veronica Says:

  Mien, politiker är generellt medelmåttor (om man bortser från Jonas). Man måste förse dem med argument, ge mänskliga exempel, jämföielser med andra länder, samt en retoriskt tvist för att de ska fatta galloppen. Men det är väl själva tusan om inte CENTERN kan göra något för fårnäringen, nog är det en landsbyggdsparti ändå?
  Miljöpartiet går inte att lite på i denna fråga, för deras yttersta mål är att avskaffa alla djurhållning/köttproduktion.
  (För att lägga till lite konspiratoriska tankar, enligt en vän till oss som läst till biolog och försökt få jobb på olika myndigheter , så är väldigt många på bland annat Jordbruksverket militanta veganer. Dvs folk som anser att människan inte ska få har N

 9. veronica Says:

  …NÅGRA djur. De får bara finnas i vilt tillstånd. Och om den nuvarande politiken betespolitiken fortsätter (nya regler för elaggregat, taggtråd, transportblanketter, öronmärkning, etc etc) så kommernog allt fler fårägare sluta.)

  Men som sagt, det behövs en spinndoktor! Finns det ingen inom Fåravelsförbundet som är duktig på PR! Vi som har får kan ju hjälpa till med exempel på idiotisk byråkrati!

 10. admin Says:

  Ja, du Vero. Om det är som du skriver, att Jordbruksverket befolkas av veganer, då blir man ju mörkrädd. Och visst får man känslan av att de hellre vill att man ska maddla med igelkottar än att ha betesdjur.
  Mien

 11. veronica Says:

  Jag är ju väldigt konspiratoriskt lagd , och jag vet att det inte finns något som provocerar folk inom rörelsen “Djurens rätt” men, än djurägare som behandlar sina djur bra och ÄNDÅ slaktar och äter upp dem.

  För veganer är det mycket enklare om alla slaktdjur hålls i stallar av typen koncentrationsläger eftersom det är enklare för dem att visa smygtagna filmer på SVT och säga “titta här vad hemskt, människan måste sluta äta kött”.

  Djur som går ute och lever ett bra liv (om än majoriteten råkar ut för en förtidig död) har vegarnerna svårare att argumentera emot. Och eftersom de helt allvarligt inte tycker att människan ska ha några husdjur, inför de fler och fler regler för att man ska tappa sugen.

  Jag tror helt allvarligt att det sitter en ohelig allians av miltanta veganer (från före detta Djurskyddsmyndigheten) och stelbenta byråkrater på jordbruksverket och funderar på hur de kan göra livet så krångligt som möjigt för folk som har får, höns, grisar etc i småbruk.

 12. fate grand order cheat - fate grand order hack trick Says:

  This does interest me

 13. http://tinyurl.com/ Says:

  Very good blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like Wordpress or go for a
  paid option? There are so many choices out there
  that I’m completely confused .. Any suggestions?

  Thanks!

 14. tinyurl.com Says:

  This is the right site for anyone who wishes to find out about this topic.
  You understand a whole lot its almost tough to
  argue with you (not that I really would want to…HaHa).
  You certainly put a new spin on a subject that’s been discussed for decades.
  Excellent stuff, just great!

 15. coconut oil on Says:

  Hey! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the outstanding work!

 16. plenty of fish dating site Says:

  I don’t know whether it’s just me or if everybody else
  experiencing problems with your site. It appears as though some of the written text
  on your posts are running off the screen. Can somebody else please provide
  feedback and let me know if this is happening to
  them too? This could be a issue with my internet browser
  because I’ve had this happen before. Cheers

 17. ps4 games Says:

  Hello! Do you know if they make any plugins to
  safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 18. quest bars cheap coupon twitter Says:

  I’ve been surfing online greater than 3 hours nowadays, but I never found any attention-grabbing
  article like yours. It’s pretty price enough for me.
  In my opinion, if all webmasters and bloggers made just right content material as you probably did, the
  web shall be a lot more helpful than ever before.

 19. sling tv Says:

  A motivating discussion is definitely worth comment.
  There’s no doubt that that you should publish
  more on this subject, it may not be a taboo matter but typically people do not speak about these subjects.

  To the next! Cheers!!

 20. sling tv Says:

  Do you mind if I quote a few of your articles as long
  as I provide credit and sources back to your weblog?
  My website is in the very same niche as yours and my
  visitors would truly benefit from some of the information you
  present here. Please let me know if this ok with
  you. Regards!

 21. Lindsay Rosenwald Says:

  What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has aided me out loads.
  I’m hoping to contribute & help other customers like its
  helped me. Great job.

 22. Edwina Says:

  I savour, lead to I discovered just what I was looking for.
  You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless
  you man. Have a nice day. Bye

 23. Brookwood Camps Says:

  Thanks a lot for sharing this with all folks you really understand what you are speaking approximately!

  Bookmarked. Please also discuss with my site =). We can have a link alternate arrangement
  among us

 24. www.marinimports.com Says:

  I couldn’t resist commenting. Very well written!

 25. Velma Says:

  Hey! This is kind of off topic but I need some guidance
  from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to
  begin. Do you have any ideas or suggestions? Appreciate
  it

 26. URL Says:

  … [Trackback] …

  […] There you will find 85750 more Infos: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 27. https://internetnews.net.pl/forum/ Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 28. find out Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 29. sbobet the thao keo chau a Says:

  … [Trackback] …

  […] Info to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 30. Anonym Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 31. Cars for Sale in the United States Says:

  … [Trackback] …

  […] Here you can find 13347 additional Information to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 32. danh bai doi thuong nhanh nhat Says:

  … [Trackback] …

  […] Information to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 33. Aliyah Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 34. Shemale Webcams Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More on to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 35. gutlin.pw Says:

  … [Trackback] …

  […] Info on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 36. maneater Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More on to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 37. check that Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More on on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 38. mari join Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More on to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 39. go to this web-site Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 40. Easiest way to earn money online Says:

  … [Trackback] …

  […] Information on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 41. الخطوط السعودية Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More Information here on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 42. Jobs Mallorca Says:

  … [Trackback] …

  […] There you can find 25036 additional Info on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 43. Bitcoin Phishing Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More Info here to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 44. best Passive Income 2020 Says:

  … [Trackback] …

  […] There you will find 10366 additional Information on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 45. http://dbi-sa.be/en/component/k2/itemlist/user/421138 Says:

  … [Trackback] …

  […] Info to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 46. legal document preparation Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More on to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 47. پوکر پولی با کارت شتاب Says:

  … [Trackback] …

  […] Here you can find 27778 more Information to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 48. plumbingprofessional.co.uk Plumber Streatham Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 49. Verwaltung Reformiert Says:

  … [Trackback] …

  […] Here you can find 41553 additional Info to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 50. รับทำการตลาด Says:

  … [Trackback] …

  […] Info on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 51. best kind of hair extensions miami Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More here on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 52. https://www.ultimategunsales.net/gun/used-guns-for-sale Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 53. 24 hour towing san jose Says:

  … [Trackback] …

  […] There you can find 77019 more Information on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 54. qiuqiu99 Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 55. gclub Says:

  … [Trackback] …

  […] Info on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 56. How To Make Money Fast 2020 Says:

  … [Trackback] …

  […] Info to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 57. gogoanime.digital Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More here to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 58. movies123 Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More Information here to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=5583 […] …

 59. Mejl från Gården Says:

  Vernon Kessell…

  I found a great……

Leave a Reply