Fantastiska berättare och tjocka luntor

För tredje året i rad anordnade min kollega, Åsa Akre, internationella dagen i Hemse. En dag fylld av upplevelser och möten. Alldeles fantastiskt. Jag försökte hjälpa till lite och guida besökare rätt och hamnade slumpmässigt på två föreläsningar.

Det här är Anna-Britta ( tror jag hon hette…) från Vuxenskolan som berättar om två projekt i Afrika som hon är involverad i. Man kan säga att Vuxenskolan är med och stöttar sociala företag för kvinnor. Kvinnor som blivit förskjutna av sin familj för att de fött svårt handikappade barn. De har då blivit anklagade för att ha haft samröre med ondare makt. Kvinnor som blivit våldtagna och sedan lämnats åt sitt öde. Ett av företagen tillverkar de vackra halsbanden Anna-Britta visar på bilden.

Bara med sig själv, sin entusiasm och sin medmänsklighet trollband hon oss lyssnare i en hel timme. Till höger ser ni Görel som brukar hälsa på här i Mejl från gårdenbloggen ibland. Görel jobbar för vuxenskolan på Gotland.

Nästa föreläsare jag hade äran att lyssna till var Birgitta Wetterdahl, läkare. Birgitta har tjänstgjort i flera olika utvecklingsländer och har så mycket att berätta. Den här gången pratade hon mest om sina år i Kambodja och Pol Pots skräckvälde. Hon berättade om arbetet på sjukhuset i Kambodja, om sin respekt för sina kollegor där. Hur de, med mycket små medel men ändå med enorm skicklighet, opererade människor som trampat på trampminor. Hon berättade om paret som längtade efter barn. Om kvinnan som fött två dödfödda barn och nu äntligen skulle föda sitt tredje. Om livmodern som sprack och mannen som forslade sin dödssjuka kvinna i flera dagar genom djungeln för att komma till Birgitta och få hjälp. Hon berättade om kärleken, att kärleken inte bara finns här i Sverige, hos oss rika. Utan att kärleken är gränslöst stark även hos fattiga och lemlästade människor i djungeln. Birgitta hade bara sig själv som instrument. Ingen power point, ingen kanon, inga ljudeffekter. Bara sin röst och sina upplevelser. Och sin närvaro. Och det var så starkt, så starkt. Jag fick torka tårarna hela tiden.

Internationella dagen är ett fantastiskt initiativ som verkligen tar världen till Hemse!

Den här mannen har tagit politiken till Hägsarve. Eller, den har väl funnits här förut också då min moffa var Havdhems storkommuns ordförande under många år.

Om ni visste hur mycket det är som en fritidspolitiker måste sätta sig in i.

Tjocka luntor som ska läsas.

Saker man ska ta ställning till.

Jag blir så imponerad av det jättearbete som ligger bakom alla dessa luntor.

Men man blir ju bekymrad och ledsen också. Missförhållanden som kommer i dagen som man inte hade en aning om. I valrörelsen har folk skrikit sig röda över bussiga kortet och parkeringsautomater. De problemen ter sig väldigt små och obetydliga om man läser på. Mer om det i kväll.

/ Mien

5 Responses to “Fantastiska berättare och tjocka luntor”

 1. Åsa! Says:

  Jag hade så gärna velat gå på internationella dagen, men, det är inte alltid det går att få ihop det här i livet.

 2. Hanna Says:

  Låter spännande…den internationella dagen, alltså.

 3. sonja Says:

  Lycka till Jonas ! Du är alltid väl påläst och kommer att göra ett bra jobb i politiken.
  Fantastiska kvinnor som jobbat utomlands och delar med sig av sina erfarenheter. Jag skall fundera på om inte pensionärsföreningen skall anlita dom som föredragshållare. I em har jag lyssnat på Kennet Wallin från Fårösund, som visade bilder och berättade om Nordamerikas indianer. Han har rest runt i olika omgångar och var också mycket intressant att lyssna på.

 4. Rhoda Says:

  Hey! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin.
  Do you have any tips or suggestions? With thanks

 5. Kathi Says:

  Wow, that’s what I was exploring for, what a data! existing here at this
  web site, thanks admin of this website.

Leave a Reply