Gästbloggare

Mejl från gårdenbloggen proudly presents……. 

Jonas, ersättare i kommunstyrelsen och min nya gästbloggare!  Bofriden på GT tyckte att det kunde vara intressant med en ny centerpolitikers reflektioner så Jonas ska börja skriva på ledarsidan lite då och då. Men innan han kommer igång med det så har jag blivit lovad att låna några texter, om jag inte skickar dem till GA förstås, då blir nog Eva Bofride sur….. . Det är ju viss konkurrens ( kniven på strupen) mellan tidningarna.

Här kommer Jonas tankar efter första kommunstyrelsemötet:

Under eftermiddagen, efter kommunstyrelsen, fick koncernledning och kommunstyrelse en dragning av “Kommunkompassen”. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har utvärderat styrkor och förbättringsområden hos Gotlands kommun. Ett förbättringsområde var just hur vi kommunicerar med kommuninvånarna och det rankades också som ett av de viktigaste områdena att förbättra vid den efterföljande diskussionen.

Så visst, det är väldigt viktigt att ta varje möjlighet till att försöka kommunicera vad som händer i politiken och förvaltning.

Själva utvärderingen är väl inte officiell ännu, diarieförd och allt vad det heter, men jag kan väl ändå läcka att Gotlands kommun står sig väl i jämförelse med väldigt många andra svenska kommuner som gjort samma utvärdering. Faktiskt blir man lite sorgsen när man tänker på att inte alla kommuninnevånare på samma sätt kan få ta del av samma, faktiskt positiva omdömen, om kommunens verksamhet. På vissa punkter framhåller utvärderingen faktiskt Gotlands kommun som ett föredöme. Det skulle göra alla som jobbar inom kommunens verksamheter stolta att få höra vad denne utomstående betraktare säger om oss.

För är det inte allt för vanligt att vi som några sorts självplågare talar i nedsättande ordalag om det som vi betalar och förvaltar gemensamt, vår kommun och det som den utför. Faktiskt brast denne utvärderare ut i att “-Ibland undrar jag varför inte alla älskar sin kommun och gläds åt allt bra som görs!” Oj, det är lätt att dras med i entusiasmen på sådana där konferenser man är på ibland. Det är det väl fler som erfarit. Lugn, lugn Niklasson. Ekonomiskt ser det kärvt ut för de närmaste åren och det finns områden att förbättra jag vet jag vet.

Av någon anledning som jag glömt så diskuterade jag film med mina elever häromdagen. Filmen om Apollo 13 kom upp till diskussion. På väg hem från ett varv kring månen så börjar det krångla i rymdkapseln. Flygledaren på marken får rapport efter rapport om allt som inte fungerar. Läget blir alltmer desperat. När hoppet verkar vara ute byter flygledaren taktik och börjar istället fråga efter vad som fungerar och ber besättningen att istället börja fokusera på det. Modet väcks åter till liv och man lyckas landa farkosten. Mina tankar återvände en stund till Apollo 13 när jag var på väg hem från min första dag som ersättare i kommunstyrelsen. Jag såg Åke Svenssson, Stefaan De Maecker, Brittis Bentzler och Hanna Westeren som besättningen på Apollo 13. Skraja och vet inte riktigt vilka spakar dom ska dra i men ser då mig själv och resten av kommunstyrelsen som “Groundcontrol”. Ascoola och kunniga, lite som Chuck Yaeger. -Stay cool Åke. We’ll bring you home.

Lite så gick mina tankar efter den första dagen.

/ Jonas

Foto: Mien

7 Responses to “Gästbloggare”

 1. Hanna Says:

  Ha ha…slutklämmen är underbar men jag gillar Apollo 13 väldigt mycket.

 2. veronica Says:

  haha, H är inte bara rolig och smart, utan snygg också. Fast det är stor humor att du Mien ska skriva för GA och H för GT. Fast du skriver bäst i familjen, so far utan konkurrens. H får slipa lite på inledningarna tror jag, fast det kanske inte ska vara krönikor ;-)

 3. admin Says:

  Hanna;
  Slutklämmen är genialisk. Jag hoppas han återanvänder den.

  Vero:
  Han är FRUKTANSVÄRT snygg. Bilderna tog jag på Sudermjölk i slutet på augusti. Det där med GA och GT är ett känsligt ämne. Men så är det med politik.

 4. admin Says:

  Vero;
  Centern på Gotland behöver en nämndeman i Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämnden. En kvinna från södra Gotland. Jag kan inte komma på tal. Dels så är jag jävig och så tillhör jag fel parti, påstår han. Det här med politik har verkligen tillfört en hel del spänning här vid Hägsarve.

 5. admin Says:

  Jag tror det heter ledamot. Nämndemän sitter i tingsrätten har jag för mig.
  Vän av ordning.

  Jonas

 6. Ingrid Says:

  Grattis Mien, du har vunnit en bok!

 7. admin Says:

  Ingrid:
  Nä! Är det sant? Tack!!!!
  Mien

Leave a Reply