Sjuksköterskor och deras löner

I går var det en insändare i tidningen från några som varit väldigt nöjda med vården på onkologen där deras mor vårdats. Jag känner igen mig i det för vi var väldigt nöjda med hur vår pappa vårdades där också. Insändaren avslutas med att det är synd att vårdpersonal har så dålig lön och får så lite uppskattning.

Idag kan man läsa i GA , hittar inte länken nu, att sjuksköterskorna har varit den vinnande gruppen i lönerörelsen de senaste åren. Mellan 2005 och 2009 har de haft en löneökning på 20 % vilket är långt mer än andra grupper har lyckats förhandla sig till under lågkonjukturen. En akutsjuksköterska har idag en medellön på 29 900.

I GT är det en artikel på sidan tre om hur mycket sjukvårdspersonalen måste jobba på Visby lasarett. Och så är det en bild på klisterstjärnor där någon skrivit att ” Ge dig själv en stjärna, ingen annan gör det”.

Jag tror vi är många som berömmer sjukvårdspersonalen, inte bara insändaren igår. Jag tror också det finns fler yrkesgrupper, med betydligt sämre betalt, som får jobba extra. Till exempel vet jag att alla anställda på Alfakassan i Hemse är beordrade att jobba minst 20 timmar övertid nu till jul för att arbetsbelastningen är så hög. De som jobbar på alfakassan har extremt låga löner, de tjänar 10 000 mindre i månaden än vad en sjuksköterska gör.

Jag tycker absolut att alla sjuksköterskor ska ha bra betalt. Men jag tror faktiskt att det finns fler yrkesgrupper som får slita skjortan av sig för lönen. Det kommer inte att gynna sjuksköterskorna i längden att ha den där gnälltonen ” det är syndast om oss”. Lärare har en tendens att ha den också. Det är inte rätt väg att lyckas i en löneförhandling tror jag. Åtminstone är det inte rätt väg att få andra yrkesgruppers sympatier.

Jag tänker också på alla grisbönder. Som varje dag måste samla kraft och energi för att orka gå till jobbet trots att de, de senaste månaderna, varit helt oavlönade. Det kan man ju tänka på då man köper billig julskinka nu till jul.

Nu är mor här och vi ska åka på begravning.

/ Mien

10 Responses to “Sjuksköterskor och deras löner”

 1. Hairstyles Says:

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 2. Hairstyles Says:

  Thanks for discussing your ideas right here. The other point is that whenever a problem comes up with a personal computer motherboard, individuals should not have some risk associated with repairing the item themselves because if it is not done correctly it can lead to permanent damage to an entire laptop. Most commonly it is safe to approach any dealer of any laptop with the repair of motherboard. They’ve technicians who may have an expertise in dealing with laptop computer motherboard challenges and can have the right prognosis and undertake repairs.

 3. Hairstyles Says:

  Can I simply say what a relief to find somebody who really knows what theyre speaking about on the internet. You definitely know easy methods to carry a difficulty to light and make it important. Extra individuals must read this and perceive this side of the story. I cant consider youre no more well-liked because you positively have the gift.

 4. tinyurl.com Says:

  Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine.
  Please let me know where you got your design. Thank you

 5. http://tinyurl.com/ Says:

  I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours.

  It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content
  as you did, the internet will be a lot more useful
  than ever before.

 6. when coconut oil Says:

  you are truly a good webmaster. The web site loading speed is incredible.
  It sort of feels that you are doing any distinctive trick.
  Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a excellent job on this topic!

 7. ps4 games Says:

  Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s
  very hard to get that “perfect balance” between usability and visual appeal.
  I must say you’ve done a very good job with this.

  Also, the blog loads super quick for me on Chrome. Superb Blog!

 8. quest bars cheap Says:

  My spouse and I stumbled over here coming from a different web address and thought I
  might as well check things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to looking into your web page for a second time.

 9. quest bars cheap Says:

  Your style is unique in comparison to other folks I’ve read stuff from.
  Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just book mark
  this site.

 10. Arnoldo Says:

  I believe that is among the most significant info for me.
  And i’m glad studying your article. However want to remark on few general things, The web site
  taste is perfect, the articles is truly great : D. Just
  right task, cheers

Leave a Reply