Julkrönikan klar!

Jag har inte julstädat, eller städat alls för den delen. Julklappshandeln är inte klar. Ingen mat är förberedd ännu. Inget godis. Ingen gran. Men ändå känns det som om jag är klar med årets julförberedelser. Jag har nämligen skrivit klart årets julkrönika! Det är min största julansträngning varje år. Krönikan publiceras på julafton i GA:s julbilaga som vanligt.

Jag vet inte hur många år jag fått göra en sida där nu. Det är många i varje fall. Så det där med julen känns ganska uttömt för min del. Men, hur det än är, efter ett par dagars vånda så dyker det upp en jultext i skallen. År efter år. Och så skedde i år också.  Hurra! Och jag var faktiskt riktigt nöjd med resultatet.

Återstod bara ett litet aber. När jag pratade med GA i början av december föreslog de att jag skulle illustrera texten själv i år:

- Du som tar så många bilder. Ta en fin bild på lammen vettja och ha det som illustration.

När jag skriver vet jag aldrig riktigt på förhand vart orden bär iväg med mig, det är väl det som jag tycker är tjusningen med att skriva, man blir lika överraskad varje gång. Hur som, när jag var klar över vad årets julmejl skulle handla om så handlade den inte alls om lamm i snö.

Texten handlar om en berusad tomte. Och då känns det lite udda att ha en bild på pälsfår som står och stirrar in i en kamera.

Jag fick panikringa min gamla samarbetspartner Lasse Christoffersson och han fick lägga allt annat ritjobb åt sidan för att hjälpa mig. Och eftersom julbilagan ska tryckas imorgon så vågade jag inte lägga teckningen på posten. Jag vågade inte heller scanna den då jag inte är så bra på det. Förra året la jag ner jättemycket tid på att försöka överföra bilden digitalt men det slutade ändå med att jag fick köra in med den till stan. Det känns taskigt när någon lagt ner jobb på att rita och färglägga och så blir det konstiga färger och fult vid tryckningen.

Så jag fick ta den fulle tomten med mig i bilen och köra in honom personligen till GA idag på förmiddagen. Det var rätt mysigt faktiskt att köra bil genom det snöiga och isiga landskapet. Inne på GA hade de förberett en julklapp till mig så då kändes det verkligen som om det var mödan värt att köra in med tomten.

Jag hoppas den här tomten ska locka till läsning.

Hade jag i stället haft med en lammbild så hade nog många bara bläddrat förbi i tron om att jag skulle gnälla över dåliga avräkningspriser eller EU-kontrollerna igen. Och det ska jag. Men det blir efter jul.

/ Mien

6 Responses to “Julkrönikan klar!”

 1. veronica Says:

  Väldigt fin bild!
  Men granen är alldeles för fin! Nog vet han att ni brukar ha riktiga ruskor till gran, om än med fint pynt :-)
  Hoppas du handla lite också. Vi ska försöka oss på det idag. Maten får bli på onsdag och torsdag. Julstädningen hoppar vi över. Pyttegran är dock fixad, det brukar vi göra vid lucia så att allt inte skjuts upp in i det sista….bara nästan ;-)

 2. Åsa! Says:

  Vilken fin teckning, och fina lammbilder! Nu ser jag fram emot julens GA!

 3. Ingrid Says:

  Vilken fin illustration, jag ser verkligen fram mot din julkrönika!

 4. sonja Says:

  Härligt att den är klar.En mig nära släkting förgyllde min onsdagskväll med hur mycket bättre allt var när Sture levde.Det blir säkert synpunkter på din krönika också. Jag fick ta mig i kragen och tänka på att det är jul och man skall vara snäll—men jag blev jätteledsen.
  Christofferson är jätteduktig att fånga ögonblicket på bild och din krönika är säkert jättebra!

 5. admin Says:

  Vero;
  Granen är fin för det är inte vår gran….du får läsa och se.

  Åsa;
  Hoppas nu krönikan gör sig i julbilagan. Det blir spännande att se.

  Ingrid;
  De där julbilagorna brukar innehålla mycket trevlig läsning. Tyvärr läggs de inte ut på nätet, de är bara för prenumeranter.

  Sonja;
  Ta dig ett stort glas whiskey och tänd i kakelugnen och försök skaka av dig energitjuven.
  / Mien

 6. home.hkesp.com Says:

  Pretty component to content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire actually
  loved account your blog posts. Any way I will be subscribing
  in your augment or even I fulfillment you access persistently fast.

Leave a Reply