Köttfri måndag

 Det blev inte just någon debatt efter mitt Mejl från gården i lördags. Fast jag blev lite stolt i morse då jag såg att Bofriden använde sig lite av det jag skrivit.

Så här skriver Bofride:

Ett exkluderande språk:

Ni som också läser den andra tidningen (GA) kan då och då njuta av de eminenta kåserierna “Mejl från gården” av Mien Niklasson i Hablingbo. I lördags skrev hon tankeväckande om den exkluderande attityden många har när det gäller vårt gamla språk, gutamålet.

Råkar man säga fel, eller ännu värre stava fel, på gutamål så blir man häcklad och hånad av dem som vet bättre…..Läs hela artikeln HÄR! Det fanns mycket tänkvärda tankar där.

Nej, nu är det dags att sätta tänderna i nästa debatt. Läs och kommentera mina tankar runt Köttfri måndag nedan:

Hej!

Jag har funderat lite på det där med rörelsen Köttfri måndag . Flera skolor har redan gått med och serverar bara vegetarisk mat på måndagar och andra står i begrepp att ”hänga på”.

Det är möjligt att man ska ha en köttfri dag i veckan men det finns några punkter som jag tycker bör diskuteras.

För det första så serveras ett vegetariskt alternativ varje dag i alla skolrestauranger.  På skolan där jag jobbar nu har vi dessutom en enorm salladsbuffé varje dag men det vet jag att inte andra skolor har. Men, det jag vill komma till är att det står varje individ fritt att äta vegetariskt varje dag, om man vill det. Det är upp till varje individ att själv bestämma vad man vill äta.

Om man nu går med i Köttfri måndag och syftet är en miljöåtgärd, vad ska köttet ersättas med? Tomater från Kanarieöarna?

Om måndagarna ska bli köttfria och syftet är miljön så bör de absolut bli smör-, mjölk-, och ostfria också. Jag antar att en av miljöaspekterna man vill komma tillrätta med är pruttet. Även mjölkkor släpper väl väder?

Går man in på http://kottfrimandag.se/ kan man läsa att det inte bara är miljöaspekter som ligger bakom initiativet. Djurens Rätt är med och stöttar kampanjen och då kan man väl tänka sig att även ägg bör utgå från menyn på måndagar.

Det som skulle kunna påverka miljön långt mer än en köttfri måndag, är att byta ut det kött man äter mot svenskt kött. Då kommer man åt det där med regnskogen och Brasilien och all antibiotika som de varnar för på http://kottfrimandag.se/ Enligt många experter är det absolut bästa miljövalet att äta närproducerat, vare sig det är kött, ägg eller grönsaker.

Så bara en sista sak. Jag är faktiskt lite rädd för flera av de organisationer som står bakom www.kottfrimandag.se . På sistone har flera fårbesättningar i Sverige fått besök av arga veganer som gjort sabotage och dylikt. I söndags morse stod dörrarna till vårt lammhus öppna när jag kom ut. Jag blev stel av rädsla och började genast leta efter fot- och bilspår på gården. Men jag såg inget konstigt och när jag kom in i ladugården var allt lugnt, våra söta pälsfårstanter stod och mumsade förnöjt. Dörrarna hade säkert bara blåst upp. Men ni förstår hur nojjig man är.

Våra tackor står för övrigt i startgroparna och längtar efter att få köras ut i den gotländska våren och jobba med att hålla landskapet öppet. För att bevara mångfalden i floran krävs betesdjur. Och det är faktiskt så att det idag är brist på betesdjur, markerna växer igen, arter försvinner.

Ät svenskt kött och bidra till att landskapet hålls öppet ;) !
Nej, jag vill verkligen att det där med köttfri måndag diskuteras ett varv till.

/ Mien

24 Responses to “Köttfri måndag”

 1. Anna-Stina Says:

  Skulle vara kul att veta vad det vegetariska alternativet brukar vara- en riktig tillagad rätt eller bara värdelösa sallat-tomat-gurka med smörgås till? Om det dagligen finns möjlighet att välja vegetariskt finns det ingen anledning till köttfri dag, annat än det skulle vara billigare för kommunen. Bönor, linser, kikärter och gryner blir ju billigare. Jag tycker också att det tar längre tid med blötläggning o s v, så man hinner kanske inte fixa sådan mat. Potatisen kommer väl ff skalad från fastlandet nånstans, kan jag tro.
  Och jag fattar inte hur “aktivisterna/vännerna” kan hålla på att skada djur bara för att de inte äter kött själva. Det gör så ont att läsa såna rapporter varje gång.

  Hade tänkt påpeka att du fått beröm i GT, men ser här att du läst själv!

 2. Per-Olof Says:

  Hej Mien,
  bra synpunkter. Redan Mark Twain sa att det finns lögn, lögn och förbannad ikt och så finns det statistik. Så är det med miljöstatistiken också.
  En av de mest miljöeffektiva kötträtter att äta är nötkött. C:a 50 % av nötköttet kommer från Mjölkrasdjur. Dessa har producerat mjölk, fil mm under sin levnad. De blir sedan kött o nötfärs mm. De ska inte belastas miljömässigt bara av sin kött produktion, de gör ju så otroligt stor nytta i övrigt. Betande köttdjur eller lamm är ofta miljöneutrala eftersom den metangas och koldioxid de släpper ut oftast kompenseras genom att koldioxid binds i det nya fgräs mm som växer upp efter betet.

  Stå på dig. Kött är bra mat. Särskilt lammkött är kanonfin mat.

 3. Hanna Says:

  Ja men det var tänkvärt och väl argumenterat men varför stanna vid din blogg? Hade inte detta varit något roligt att kåsera kring med lite inblandad ironi?

 4. Ingrid Says:

  Lammkött ska man äta och vad det nu än är för kött så ska det var svenskproducerat och helst också gotländskt. Den lyxen kostar vi på oss! Jag nekar att köpa dansk fläskfilé, entrecòte från Brasilien och fårkött från Irland. Tur att vi har Konsum i Klinte som håller ett bra sortiment på köttet.

 5. Annelie Says:

  Köttfrimåndag? Jag var tvungen att kolla hur det är på skolorna här i Boden. De har konsekvent alltid kött på måndagar (antagligen inte närproducerat men det kan ju bli). Känns bra med tanke på det du berättar i ditt inlägg. Vad är motsatsen, grönsaksfrimåndag, skulle inte tro att någon kostansvarig skulle våga föreslå det för det är inte “politiskt korrekt”. Det får vara någon måtta på trenderna, idag är det så mycket information med underliggande budskap och dolda agendor. Skolan ska vara neutral när det gäller politik och religion men ta ställning i etiska och moraliska frågor. I det här fallet är det några som inte är pålästa, tänk om tänk nytt. Bra skrivet Mien du borde publicera inlägget som en artikel i ett större sammanhang.

 6. sonja Says:

  Jag tycker absolut att man skall dra in ägg och alla mjölkprodukter också. Varje kalv som föds är inte en kviga. Skall man slå ihjäl tjurkalvarna redan vid födseln och skicka de uttjänta korna till destruktion eftersom deras kött inte behövs eller hur är det tänkt i förlängningen ?
  Vegetarisk mat är och har alltid varit en trend som kommer och går. Det märkliga är också att man hela tiden försöka efterlikna köttätarnas meny:morotsbiffar,sojabiffar veg kåldolmar och kroppkakor för att krångla till det. Varför inte servera grovt bröd , råkost, kokta rotfrukter,potatis och dricka vatten. Ris, som är populärt produceras inte här utan fraktas över hela världen hit ,så det eliminerar vi också !

 7. veronica Says:

  Jag tänker gå på tvärs här och säga att jag tycker att barn BARA borde få ekologisk, närproducerad, vegetariskt mat i skolan. Som tillagas på plats, tillsammans med nybakt bröd av kockar som brinner för att barnen ska få god och näringsriktig mat.

  Det gör man på mina barns skola och dagis och deras mat är fantastisk.
  Grönsaker är billigare än kött, och på så vis har de råd att köpa giftfri mat och ha två kockar anställda och ha ett produktionskök på plats.

  Det vore nåt att tänka på för gotlänningarna som fått det hemska “cook and chill”-systemet på halsen.

  Och allvarligt Mien, det är dags att du läser på lite och slutar noja över att några från Djurens rätt ska komma hem till er och vad….släppa ut lammen???
  Läs “Döden i grytan” av Mats-Eric Nilsson nu bums eftersom den tar upp just sånt som skolmat, kötttprodution etc!

  Det är årets viktigaste bok!

 8. Åsa Stenström Says:

  Jag rekommenderar boken Vegomyten. Den som tror att vegetarisk mat är räddningen för vår planet behöver enligt den tänka några varv till. Allt ingår i samma kretslopp, djur, människor, växter. Boken är skriven av en kvinna som var vegan i flera år baserat på etiska skäl, men så började hon tänka längre och är nu hängiven köttätare baserat på etiska skäl.

  Jag tycker boken är fascinerande, fast slutkapitlet med åtgärder - där flippar hon ut för mycket för min smak. Men på vägen dit hinner hon förmedla många tänkvärda saker.

 9. veronica Says:

  Tja, den här diskussionen lär väl försvinna i “gutamålsfejden” ;-)

  För mig handlar det inte heller om människan ska äta kött eller inte, eftersom jag föder upp djur och älskar att äta upp dem.

  Men däremot tycker jag att det är väl värt att diskutera VILKET kött vi ska äta. Och inte minst vilket kött som ska serveras inom det offentliga.

  Den 20 januari var det ex. ett debattinlägg på SVD där företrädare för hela svenska köttindustrin skriver att de vill att EU ska driva på för ett globalt förbud mot parakvat.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sverige-bor-agera-mot-parakvat_5878557.svd

  Parakvat är ett extremt farligt växtgift som används vid sojaodling i Brasilien och det är en eskalerande miljökatastrof, där bland annat barn föds missbildade och folk dör i cancer på grund av besprutningen.

  Den besprutade sojan används främst i djurfoder, och i debattartikeln kan man utläsa att köttproducenterna inte tycker att de kan sluta med “parakvatsoja” om det inte blir ett globalt förbud.

  Vi har alltså en situation där svenska köttdjur föds upp på besprutad soja från Brasilien som orsakar att barn där föds missbildade och vuxna dör i cancer.

  Om man som privatperson ändå vill äta sånt kött, fine. Det är en “moralisk” fråga. (Precis som man kan välja att blunda för om ens skor är tillverkade av barnarbetare i Indien eller inte. )

  Men jag tycker verkligen att man kan ifrågasätta om “parakvatkött” ska serveras inom det offentliga, på dagis, skolor, sjukhus och ålderdomshem.

  För att göra en jämförelse, skulle det vara OK om en offentlig myndighet skulle upphandla skor som man VET är tillverkade av barn i Indien?
  Det tror jag inte många tycker.

  På samma sätt är det inte OK att det offentliga serverar kött som man VET bidrar till en miljökatastrof i Brasilien….

 10. Mien Says:

  Nästan hälften av sojan används till mjölkkor den andra hälften (nästan) till grisar och slaktkycklingar. 3% används till konventionell produktion av ägg och nötkött. Källa: Naturskyddsföreningen. Slutsats: Det är alltså även ur det här perspektivet (soja) otillräckligt att fokusera på just “köttfri dag”. Vilket var en av huvudinvändningarna från början.

 11. veronica Says:

  Förstår inte vad du menar faktiskt.
  Är vi överens om att kyckling, gris, mjölk och ägg som “producerats” med hjälp av “parakvatsoja” inte bör serveras inom det offentliga?

  Jag tycker att det skulle vara mycket bra om man slutade köpa in “parakvat” kött, mjölk och ägg. Då måste producenterna hitta “parakvatfria” alternativ.

  Och gör de inte det, så kanske ex. skolorna på gotland skulle kunna börja servera gotländskt lamm som föds upp på bete och ensilage….det tror jag knappast serveras så ofta som det är idag.

 12. Nina Says:

  Jag tycker att alla hittills har missat en viktig poäng i initiativet “Köttfri måndag” och det är att en dag i veckan anstränga sig och servera och/eller äta ett adekvat näringsriktigt alternativ till kötträtter och kanske genom det frigöra sig från fördomen att det skulle vara krångligare, dyrare, mindre mättande, etc.
  Det är viktigt eftersom även de som väljer att äta vegetarisk eller vegansk mat, oavsett anledning, kan behöva få inspiration och kunskap i vad man kan välja bland. Detta är särskilt viktigt i skolan där man bland så mycket annat också lär sig vad man föredrar för mat. Jag är personligen väldigt glad över att skolor infört Köttfri måndag men ännu mer för de skolor som konsekvent serverar ett fullgott vegetariskt och/eller veganskt alternativ till kött varje dag.

  Och angående det här att veganska/vegetariska rätter efterliknar kötträtter så faller det resonemanget om man tänker lite längre än den köttflottiga näsan räcker. Det är inte så att kor, lamm, grisar och kycklingar är korv-, färs eller filéformade. Det finns ingen anledning att kött ska anses ha “patent” på en praktisk matform, som t.ex korv eller färsbulle.

  Med tanke på alla hätska människor finns det också en poäng i att ens lunchmat ser likadan ut som alla andras. Även om man ofta som vegetarian eller vegan är mer medveten om vad man äter så betyder inte det att man vill ha en diskussion om mat eller bli konfronterad varje lunchrast och intvingad i en debatt om etiska värderingar. Vareviga dag. Det är otroligt tröttsamt i längden. Även vegetarianer och veganer vill oftast bara äta sin mat och läsa sin tidning, eller prata om allt annat än mat.

 13. Adam Says:

  Klart att man kan hitta sina “bevis” för lite vad man än står för. Det finns exempelvis fortfarande forskare som inte tror att klimatförändringarna är skapade av människan!

  Köttfri måndag är ett superbra initiativ. Det råder ingen tvekan om att köttproduktionen måste minska radikalt, sättet vi föder upp djur på är bara inte hållbart! Med det inte sagt att alla måste bli vegetarianer, de som fortfarande vill äta kött kommer att få göra det någon eller några gånger i veckan. Mien, om du trodde att det var din egen småskaliga produktion av lamm som äter ditt ekologiska ensilage, så har du nog helt fel. Det är det vanliga felet som alla inbitna köttätare gör, tror att de få få djur som faktistk bidrar till biologisk mångfald är just de djur som vi veg(etari)aner vill ska försvinna. Nästan alla av oss som väljer att inte äta djur vet att en viss djuruppfödning bör finnas kvar även i det hållbara samhället. Där kommer alla att äta veganskt i det stora hela.

  Det finns många, tunga rapporter på detta. Rapporter som visar att jag har rätt; vi måste ställa om våran matproduktion och gå mot en nästintill vegansk livsstil.
  Jag länkar lite rapporter, bara för att vara gullig.
  “Mer kött och soja - Mindre regnskog” http://www.swedwatch.org/sv/mer-kott-och-soja-mindre-regnskog
  “Livestock’s long shadow” ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/010/a0701e/a0701e00.pdf
  “Kött och klimat - Matens värstingar” http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Broschyrer/broschyr_jordbruk_kott.pdf

 14. tinyurl.com Says:

  Currently it sounds like Expression Engine is the preferred blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 15. tinyurl.com Says:

  Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement
  you access consistently fast.

 16. coconut oil of Says:

  This post presents clear idea designed for the new
  users of blogging, that really how to do running a blog.

 17. plenty of fish dating site Says:

  I’ve been browsing online more than 2 hours today, yet I
  never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
  In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did,
  the web will be much more useful than ever before.

 18. ps4 games Says:

  Hiya! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to
  make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my
  apple iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this problem.
  If you have any recommendations, please share. With thanks!

 19. ps4 games Says:

  I blog frequently and I truly appreciate your information. The article has truly peaked my interest.
  I will bookmark your website and keep checking for new details about
  once per week. I opted in for your Feed too.

 20. quest bars cheap Says:

  Hi! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My blog looks weird when browsing from my iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this
  problem. If you have any recommendations, please
  share. Many thanks!

 21. quest bars cheap coupon twitter Says:

  I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found
  any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for
  me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you
  did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 22. ps4 games Says:

  I’m really enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your
  theme? Great work!

 23. learn this here now Says:

  I simply want to tell you that I am just newbie to blogging and really liked your web page. Most likely I’m likely to bookmark your blog . You surely have perfect article content. Appreciate it for sharing your web-site.

 24. Isobel Says:

  Good day I am so thrilled I found your web site, I really found you by mistake, while I was looking on Bing for
  something else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks a lot for a remarkable post and
  a all round enjoyable blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute
  but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb work.

Leave a Reply