Borgare och proletärer!

Här kommer Jonas krönika på ledarsidan i dagens GT. Som ni ser blev det Che 1 som vann. Kankse inte alla såg likheterna mellan Jonas och Che. Men som han säger själv, det är inte långt mellan finskt sisu och latino. Vår vän Anki kontrar med att alla finnar och argentinare har gemensamt att de dansar tango. Och Che var väl född i Argentia? Men så mycket tango har jag väl inte märkt av här hemma. Mer texas two step och kanske lite rävsteg, om det vill sig väl.

Borgare och proletärer!

En ökenvind sveper in över Gotland. Den kanske har blåst ända från Egypten. Jag ser folk runt om mig resa sig för att göra sin röst hörd. I klassen där jag undervisar har vi pratat om något som Amartya Zen kallar empowerment. På svenska blir det väl ungefär egenmakt eller att tillskansa sig själv egenmakt, makt över sitt eget liv och att våga göra sin röst hörd. Den skaffar man sig med kunskaper och tillsammans med andra som förstår ens problem. En av tjejerna vågade ifrågasätta böterna hon fick för sina sönderslagna baklyktor. De hade kvällen innan slagits sönder av en frustrerad nära anhörig. Vi var flera som uppmanade till att försöka få pengarna tillbaka genom att skriva till polisen och förklara de speciella omständigheterna kring de sönderslagna baklyktorna. Och hon fick pengarna tillbaka! Sporrad av framgången skrev hon insändare i tidningen om socialförvaltningens bristande intresse i hennes situation som ensamstående mamma och studerande och deras ovilja att tilldela extra anslag. Hon fick rätt där med! En annan av tjejerna har under terminen brevväxlat med CSN om uteblivna studiemedel. Nu har de också gett med sig. Jag tror det spökar på skolan. Det är egenmaktens spöke.

Gotlands grisproducenter gaddade ihop sig och fick ett nytt avtal med slakteriet. De fick ett pris som gör att man håller näsan ovan ytan ett tag till. Håll ihop och stötta varandra. Ta upp kampen mot veganrörelsen. Ta makten över mediabilden. Skriv och berätta om det ni berättar för mig om riggade bilder och sabotagen i stallarna. Gemensamt skall vi ta upp kampen för att maten som serveras i skolor och på ålderdomshem självklart skall upphandlas med samma krav på kvalitet och djurskydd som man kräver för svensk produktion. Det här byråkratiska tramset om att vi inte ens får bestämma vad vi skall servera våra barn och gamla måste få ett slut.

Det skulle inte heller skada om tjänstemännen på länsstyrelsen tog makten över sitt eget arbete. En deltidsbonde på Näs som jag känner höll på att bli galen i somras. Två gånger var man ute och räknade lammen. Tjänstemannen (eller kvinnan) hade känt sig lite osäker om man räknat rätt första gången. Två gånger till var man ute och kontrollerade markerna. Att dagarna efter varandra räkna samma lamm och kontrollmäta samma arealer och räkna samma träd är alienerat arbete. Marx vrider sig i sin grav. Det kom en kontroll även en femte gång denna sommar men då var det kontrollanter som var ute och skulle kontrollera att de förra kontrollanterna hade gjort rätt. Jag avslutar med en strof ur internationalen som numera sällan sjungs:

Båd’ stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner. Den rike inga plikter trycka, den arme ingen rätt man ger. Länge nog som myndlingar vi böjt oss, jämlikheten skall nu bli lag. Med plikterna vi hittills nöjt oss. Nu taga vi vår rätt en dag. Upp till kamp….

För Centerpartiet revolutionärerna (r)

Jonas Niklasson

9 Responses to “Borgare och proletärer!”

 1. Veronica Says:

  Bra text. Särskilt det där om länsstyrelsen och om dina elever. Men mittdelen…om det är så att grisbönderna inbillar sig att Djurrättsalliansen ägnar sig åt “riggade” bilder, så undrar jag om de har sett denna film?

  http://www.djurrattsalliansen.se/inrikes/nytagna-bilder-fran-blackstaby-gris-ab-atalet-nedlagt-men-brottet-bestar.html

  Var någonstans finns “sabotaget”, var någonstans finns det “riggade”?

  Är det djurrättsalliansen som har slängt in skit på grisarna, sett till att de har liggsår, svullnader, avbitna svansar etc???

  Nej du, Jonas Che Niklasson. Titta nu på den här filmen i sin helhet. Den är från Blackstaby gård som drivs av dåvarande ordförande för Swedish meat och inse att grisbönderna har en hel del hemläxa att göra.

  Sen håller jag helt med om att det är klart att svenska institutioner måste kunna upphandla kött som följer svenska djurskyddslagar. Ska det serveras kött på dagis, sjukhus, fängelser, ålderdomshem etc så ska det naturligtvis vara uppfött enligt de djurskyddslagar som vi är så stolta över. Det skulle kanske få fler grisbönder att följa dem också….

 2. Mien Says:

  I begreppet ” TA MAKTREN ÖVER MEDIABILDEN” LIGGER ATT VISA UPP DEN PRODUKTIONT SOM FUNGERAR VILKET ÄR DET NORMALA FALLET. OM EN LÄRARE MISSKÖTER SIG ELLER EN HEL SKOLA GÖR DET SÅ DÖMER MAN INTE HELA UTBILDNINGSVÄSENDET. OM EN TAXISCHAFFIS BLÅSER EN PÅ PENGAR SÅ DÖMER MAN INTE UT EN HEL BRANSCH OSV OSV MEN DET GÖR MAN MED GRISBRANSCHEN. OCH JA DET ÄR SÅ ATT JAG FÅR ANNAN INFORMATION OM SABOTAGE I STALLAR GENOM SAMTAL MED RIKTIGA MÄNNISKOR OCH ANNAN INFORMATION SOM INTE ENBART KOMMER FRÅN VEGANERNAS HEMSIDA ELLER DN DEBATT FÖR DEN DELEN. MIN UPPMANING TILL BRANSCHEN ÄR ATT SJÄLVA GÅ UT OCH BERÄTTA OCH TA DEBATTEN. JAG HAR INTE LOVAT ATT FÖRA DET SAMTALET.

 3. Mien Says:

  Riggad bilder, vinklade bilder såg vi i legio av i debatten om inomhusfår förra vintern. Det är inte vi som hittar på det finns enn annan story att berätta. Uppmaningen är att folk som inte ännu har ordet i sin makt genom långa akademiska studier börjar försvara sig mot dessa “eggheads”. Jag kan förklara eggheads någon annan gång.

 4. sonja Says:

  Bra att man kan läsa Jonas inlägg i din blogg,annars var man tvungen att prenumera på GT igen och det blir för dyrt. Ett jättebra inlägg som man kan känna sig styrkt av och hämta kraft ur. Ingenting är omojligt visar det sig–

 5. Veronica Says:

  Mien, om du postar något på din blogg, även om det är Jonas krönikor, så måste man kunna få kommentera det här. Annars får Jonas skaffa en egen blogg.
  Och använd inte VERSALER så där, det är väldigt oartigt faktiskt och dessutom svårläst.

  Antingen så tål du och Jonas att man kan vara kritiskt till det ni postar, eller så får ni lägga av att blogga.
  Om du bara vill ha kommentarer av typen “ja du är jättebra Mien” så får du hålla dig till okontroversiella ämnen.

  Jag gillar er jättemycket, ser er som goda vänner, men jag håller inte med om allt ni tycker. För mig är det här ett sätt att hålla en diskussion i gång, och bodde jag kvar i Hablingbo så skulle vi tjafsa om det här över middagsbordet. Nu blir det på bloggen istället.

  Men om du tänker hålla på att kalla mig otrevliga saker för att jag inte håller med dig i allt, vill jag säga att det är dålig bloggpolitik och mycket dålig diskussionsteknik.

 6. Veronica Says:

  När det gäller fårhistorien i “Matens pris” så handlade DEN nyheten enligt mig om att får föds upp inomhus i mycket större utsträckning än konsumenterna förstått.

  Fårbönderna/slakterierna/kötthandlarna har helt enkelt låtit bli att tala om för konsumenterna att “vårlammen” inte alls är födda förra året, dvs inte är ett år gamla när de slaktas till påsk, utan att de är ca 4 månader gamla och helt och hållet har fötts upp inomhus.

  Det är DET som folk blev upprörda över. Lammkött har setts som något man kan äta med gott samvete eftersom de betar och är goda naturvårdare med mera.

  Att lamm INTE föds upp inomhus som grisar och höns har gjort att lammkött blivit väldigt populärt och fått en “finstämpel”.

  Men nu visade det sig i programmet att nästan 25% av lammen visst föds upp inomhus och folk känner sig LURADE.

  Om inte lammbönderna lär sig att ta DEN diskussionen utan stoppar huvudet i sanden och gnäller om dumma journalister så kommer det inte leda någonstans.

  Precis som det inte kommer leda någonstans för grisbönderna att gnälla om riggade kameror och sabotage.

 7. admin Says:

  Det är Jonas som skrivit kommentaren här. Han får svara själv. Och han brukar gilla mothugg.
  / Mien

 8. Mien Says:

  Hej Veronica!
  Nu har jag läst igenom texterna igen. Jag läser inte att man kallar dig fula saker någonstans. Eggheads brukar man kalla den bildade medelklassen som hörs och syns i media. Min läsning av Jonas krönika är att han uppmanar även vanligt folk, som inte är Harvard educated eggheads, att göra sin röst hörd och så ger han exempel på hur det kan löna sig. Min läsning är att han uppmanar grisbönderna att våga ta makten över sina liv och inte bara låta sig styras av andra. Jag tolkar det inte som om Jonas tar parti för en viss grisnäring eller som att han är ute efter att debattera grisuppfödning. Versalerna, ja det var bara att han kom åt capslock och ingen här hade ork att hjälpa honom.
  / Mien

 9. admin Says:

  Fåravelsförbundets hemsida finns en sammanställning över artiklar om förra årets lammdebatt. Bland annat en rättelse från den (fel)citerade engelska veterinären Cathy Dwyer. Journalistiken som presterades i det här fallet var inget mer än en fars. Det bara är så och handlar inte om bönder som stoppar huvudet i sanden. Det låter på dig V som om det mest bara är för oss producenter att ställa oss med mössan i hand och ta emot all möjlig konstig kritik utan att gå i svaromål. Att bara böja sig för en verbal övermakt mår ingen bra av. Det var det som min ledare egentligen handlade om. Jag känner många grisproducenter som kämpar både med ekonomi och sin egen motivation just nu. Det är bönder som sköter sina djur väl och har en i övrigt fungerande verksamhet. Det är personliga vänner som har det väldigt tufft just nu och som jag känner viss oro för och då får det faktiskt gå om jag stöter mig med dig för ögonblicket. Vänligen jonas

Leave a Reply