Vid Sandholme

I lördags var Jonas och klippte hos Erik och Maria vid Sandholme i Eksta. Henning var med och lekte med deras pojkar. Och Lady var med och lekte med deras hund. När den vita knähunden 1 var med på lammklippning så jobbade hon, sjasade bort lamm och var till nytta. Den vita knähunden 2 bara leker och tänker på nöjen. Det är ju trevligt det med. Sussi lekte aldrig, hon var bara seriös. Sura Sussi kallade vi henne. Och så Lekfulla Lady, tänk vad olika de är!

Vid Sandholme har man köpt in tre “växthus” från Holland. Jag tror varje hus kan rymma 200 tackor. Det är ljust och luftigt i huset. Oj så sugen jag blev på att köpa ett sånt här. Om vi ska fortsätta med lamm tror jag nästan att vi snart måste satsa på ett bättre lammhus. Själva huset kostar 150 000. Men sen kommer ju bottenplattan till. Och så foderbordet. Och så….Vi måste ta oss en rejäl funderare på hur vi ska gå vidare med vår produktion. Vår gamla ladugård är gammal och inte så mycket att laga och lappa på längre. Men sen är det det där tråkiga med ekonomin. Har vi nån ekonomi på våra lamm? Jag är lite osäker på det. Vi är duktiga på att få fram fina djur. Men vi är dåliga på att få in bidrag och bli certifierade för olika saker hit och dit. Vi är liksom bara intresserade av själva djurhållningen och aveln och satsar alla möda på det. Vi måste börja fundera i lite vidare banor och bestämma oss för vad vi vill.

Det är en fantastisk arbetsmiljö i lammhuset. Som ute. Fast inne.

Erik langar lamm.

Det är tackor som väntar trillingar som klipps här. Erik och Maria scannar sina tackor och delar upp dem i fållor efter hur många ungar de ska ha. Vi borde också scanna. Jag vet faktiskt inte varför vi inte har gjort det. Jätteskönt att veta vid förlossningarna hur många ungar som ska ut. Och så kan man bättre planera adoptioner och anpassa maten under dräktigheten. Och man får ett ungefärligt förlossningsdatum.

Trillingmage.

Vi är flera småbarnsföräldrar på Gotland som har lamm. Det nätverkas hit och dit och det är ju bra. Men just när jag träffar andra fårbönder som har barn känner jag ofta att vi har så mycket att prata om. Hur man praktiskt löser saker och ting. Kanske skulle man starta en föräldragrupp för fårbönder?

Nu är klockan snart 23:00. Jonas är på väg hem från stan från ett möte. Barnen sover. Eftersom traktorn inte startade i eftermiddags ska vi nu köra in ensilage och fodra. Så här är det för många deltidsbönder. Det lustiga är att jag tycker det ska bli lite mysigt att gå ut och jobba tillsammans med Jonas nån timme nu i den sena kvällen. Är man dum i huvet eller? 

/ Mien

3 Responses to “Vid Sandholme”

 1. Eva i Västervik Says:

  Nej, jag tror inte alls Du är dum i huvudet, jag tror det är just sånt där som håller ihop ens relation, det om något är ju en känsla av samhörighet! Det måste vara ett jättepyssel/pussel att få till det som egen företagare i Er och andra bönders firmor. Just ingenting går ju att planera utan risk för att planerna går över styr, och att bara lära sig leva med det kan ju för vissa vara jättesvårt. Jag som är uppväxt på/i lantbruk känner att det räcker gott för mej att följa Din blogg, prata med de mina på Gotland kring deras vedermödor, så känner jag att visst saknar jag “bondelivet” ibland, men jag är tacksam över att inte behöva “vara på” dygnet runt!
  Ta hand om Er allihopa!

 2. Annelie Says:

  Drivhus är bra, kolla begagnatmarknaden i Sverige. Det är en hård bransch trädgårdsnäringen så många gör konkurs/slutar av olika anledningar.
  Går själv och sneglar på min “trädgårdsmästares” tunnelhus som kan komma till användning hemma hos oss om det ska bytas ut. Plasten får man byta vart 5:e år (om man inte lyxar till det med skivor) så det blir alltid en åtekommande kostnad men för övrigt är det nog en prisvärd investering.
  www.tradgardsteknik.se, brukar ha begagnat.
  /Annelie

 3. Åsa! Says:

  Det där lammhuset såg verkligen ljust och fräscht ut! Förstår att du vill ha :)

Leave a Reply