Massor med nyfödingar

Vi har lamningstopp! Det kommer lammungar hela tiden. Nu har vi över hundra ungar. Vi har tänkt ut det så himlar smart. Den här veckan har Vendla PRAO och den gör hon på Dahlby Lantbruk AB, ett stenkast från Hägsarve. Vendla börjar mata kalvar halv åtta. Halv tio är det frukost så då cyklar hon hem och kollar lammhuset. Sen far hon tillbaka och strör korna. Tillbaka vid Hägsarve halv tolv. Då fixar hon med lammen och äter, springer en runda då hon  missar simningen den här veckan, och sedan tillbaka till Dahlby vid fyra då hon mjölkar. Vendla tycker det är jättekul! Vi tycker det är jättebra att någon har koll i lammhuset under dagen. Mer PRAO i skolan säger jag!

En gammal bild på Vendla och Peter Dahlby. Tack Peter för att du tar hand om vår flicka och lär henne så mycket! Jag ska vara med en kväll och mjölka och ta med Emrik och Henning så de får se hur det går till.

En nylammad tacka som dricker. De är vansinnigt törstiga efter förlossningen.

Just nu är det trångt i lammhuset. Först får tackorna stå i en egen fålla med ungarna. Sedan får de stå med en annan tacka och hennes ungar och lära sig skilja mitt och ditt. Sedan slussas de vidare till storgrupp ett par dagar. Och sedan kör vi ut dem på bete. Det här slusssytemet är nytt för i år och det funkar bra.

Jag skulle ha mejlat massor mer men internet lade av….. Nu är det morgon och vi ska till jobbet. Vi har varit uppe sedan fem och pysslat med lammen. Jag tycker att det ser riktigt bra ut i lammhuset. Massor, massor med nyfödingar men hyfsat lugnt ändå. Igår var det sju tackor som lammade. Nu på morgonen har vi redan haft två lamningar och fler är att vänta. Tur att PRAO-eleven har ledigt mitt på dagen!

/ Mien

5 Responses to “Massor med nyfödingar”

 1. Anna-Stina Says:

  Glädjerapport! Tydligen gick fastlandsresan bra eftersom du är i full fart som vanligt.

 2. sonja Says:

  Lycka till med lammningen och systemet verkar jättebra.Vendla är en fantastisk tjej med härlig arbetsförmåga och tar ansvar som en vuxen.

 3. Åsa! Says:

  Så underbart med alla dessa små liv! Men jag förstår att det är en yttterst intensiv period för er där hemma.

 4. Ingela Says:

  Läste först lamningsstopp, men det är väl ändå inte möjligt. En sån åtgärd skulle nog inte tackorna ta hänsyn till. ;-)

 5. admin Says:

  Stina;
  Det var en trevlig resa tillsammans med Inger!

  Sonja;
  Peppar, peppar, ta i trä så går lamningen riktigt bra!

  Åsa;
  Intensiv period är det ja, men det är roligt också! :)

  Ingela;
  I eftermiddags ville vi säga STOPP ett tag men nu har vi organiserat om och skapat mer plats igen så nu säger jag bara LAMMA PÅ!
  / Mien

Leave a Reply