Det var inte bättre förr

 

Så många andra har kommenterat Allfåns insändare,  Vi med sjuårigt folkskola kör inte med poetiska “bulljävel” i förra torsdagens tidning, du hittar den HÄR, att jag väl inte behöver ge mig in i debatten också. Men det är svårt att låta bli eftersom insändaren handlar om viktiga saker i mitt liv, att skriva och att lära ungdomar att skriva. Jag har läst Allfåns text flera gånger och jag fattar inte riktigt vad det är han vill åt.

Om Allfåns menar att skolan var bättre på hans tid så vill jag faktiskt opponera mig. Allfåns själv är en språklig mästare som jag beundrar mycket. Men jag tror inte att han enkom har fått hjälp att utveckla sin språkbegåvning i den skola han har gått i.

Min far gick i skolan ungefär samtidigt som Allfåns. Min far var ingen dumskalle utan tvärtom en ganska klurig gubbe. Min far var säkert ganska klurig som barn också. Men han var extremt obildad. I skolan hade han fått lära sig halva psalmboken utantill. Men han kunde fanimej inte stava! Vanliga ord stavade han fel. Och han kunde bara skriva versaler, gemener hade han aldrig lärt sig. Så fort jag lärt mig att skriva fick jag hjälpa pappa med att texta adresser på kuvert. Jag fick fylla i blanketter till Jordbruksverket och jag fick skriva brev som han dikterade. Pappa skämdes över att han skrev så dåligt. När jag hade fyllt i en av hans otaliga jordbruksblanketter och sa att:

- Men pappa, det syns ju att ett barn skrivit det här!

Så sa han alltid:

- Men du skriver ju mycket bättre än mig!

Och det var sant också.

Nu säger ni säkert att pappa var dyslektisk men det var han inte alls, han hade bara aldrig fått lära sig att skriva. Kanske berodde det på att han gick i skolan under krigsåren. Faster Bettan, som gick i skolan ungefär samtidigt, har klagat över att hon fick en dålig grundutbildning där i Lojsta. Det var brist på skollärare under kriget och de fick byta lärare varje termin. Eller så var det helt enkelt så att man inte fick lära sig att skriva på den tiden. Det fanns andra saker som ansågs viktigare, kristendomshistoria till exempel. Min mamma som gick i skolan på 50-talet har fått en betydligt bättre bildning.

Pappa läste engelska i skolan. Trots det kunde han inte säga ett enda ord på engelska. När han förhörde oss systrar på läxan fick man alltid bokstavera varje ord för han fick inte ihop uttalet med stavningen, det engelska språket var en fullkomlig gåta för honom. Med dagens mått mätt skulle pappa inte ha blivit godkänd i ett enda skolämne!

Idag har skrivandet exploderat. Det som förut var förunnat några få utvalda att hålla på med har idag blivit något som snart sagt alla ägnar stora delar av sin fritid åt. Det bloggas, det facebookas och det skrivs som aldrig förr. Visst ser man en hel del språkfel här och där men det får man väl ha överseende med när det handlar om oredigerad text? Text som inte ska gå i tryck?  Det är väl ändå fantastiskt att vi är så många som älskar att uttrycka oss med hjälp av det skrivna ordet?

Jenny Persson gillar jag skarpt. Jag tycker hon har ett härligt språk! Och så är jag lite stolt över henne också. Jag har inte haft henne som elev själv men hon är uppvuxen här ute på Sudret och hon har gått i skola här. Läs Jennys svar till Allfåns HÄR!

Mina ungdomar i skolan älskar att skriva och det är jag så glad över. Om jag frågar dem vad de vill göra i svenskan så säger de alltid:

- Men vi kan väl skriva något?

Sista veckorna av terminen ska vi nu ägna åt berättande texter och jag ser redan fram emot att få läsa elevernas alster!

/ Mien

18 Responses to “Det var inte bättre förr”

 1. Per-Olof Says:

  Hej Mien,
  jag håller med dig om en del av det du skriver men inte om hur man behandlar språket. Om jag läser för mycket dåligt skrivet och felstavat hänger jag upp mig på det och missar därmed en stor del av det innehåll som skrivaren avsåg att jag skulle uppfatta.

  Jag har själv hört från mina föräldrar att det var helstökigt med lärare osv. under 30-talet och krigsåren, men att de tog igen detta med aftonskola och Försvarets Läroverk.

  Jag tror att man verkligen måste gilla språket för att kunna tillgodogöra sig det och för att verkligen vilja använda det och dess möjligheter. Därför blir jag glad när du skriver att dina elever verkligen vill skriva. Det är så man lär sig. ( Tror och hoppas jag!)

 2. sonja Says:

  Det var inte alls bättre förr. Jag anser att skrivning och läsning öppnar massor med möjligheter och dörrar.Jag fattar inte hellre vad “bulljäveln” menar. Jag tog realexamen 1964 i Hemse och är väldigt nöjd med den utbildning jag fick.Det var dock helt andra regler som gällde.Man vågade inte gå till skolan om man inte läst på och var helt enkelt jätterädd för lärarna. Det var jätteviktigt att niga för rektorn om man mötte honom i korridoren,annars blev man inkallad och fick förklara varför man inte hälsade. I höst skall vi träffas i Hemse eftersom det är 50 sedan vi tog examen och frågan kommer säkert upp.Den skola jag gick i kuvade en och man fick(vågade) inte ha någon egen åsikt eller medbestämmande.Inlärningen var hotfull och följde böckerna till punkt och pricka.

 3. Hanna Says:

  Jag kan lugnt säga att skrivandet har utvecklats enormt sedan jag gick på högstadiet. Jag satt just och läste elevalster idag och konstaterade att det den eleven har gjort är så fruktansvärt mycket bättre än det vi knåpade ihop på min tid.

 4. elisabet Says:

  Håler inte med Sonja.
  Minns inte alls att man måste niga för rektor Hjort.
  Tog också realen 1964

 5. admin Says:

  Per-Olof;
  Tack för din fina kommentar! det var intressant läsning.

  Sonja;
  tack för att du delar med dig!

  Hanna;
  håller helt med dig!

  Elisabet;
  Intressant att ni minns så olika!
  / Mien

 6. tinyurl.com Says:

  You really make it seem so easy with your presentation but I find
  this topic to be actually something which I think
  I would never understand. It seems too complex and very broad for me.
  I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 7. tinyurl.com Says:

  I enjoy, result in I discovered just what I used to be having a look for.

  You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have
  a nice day. Bye

 8. are coconut oil Says:

  Hello this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use
  WYSIWYG editors or if you have to manually code with
  HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone
  with experience. Any help would be greatly appreciated!

 9. plenty of fish dating site Says:

  I feel this is among the so much important information for me.

  And i am happy reading your article. But wanna
  observation on few common issues, The web site style is
  ideal, the articles is actually great : D. Good task, cheers

 10. ps4 games Says:

  Howdy this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or
  if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I
  wanted to get advice from someone with experience. Any help
  would be greatly appreciated!

 11. ps4 games Says:

  always i used to read smaller content which also clear their
  motive, and that is also happening with this article
  which I am reading at this place.

 12. quest bars cheap coupon twitter Says:

  Thanks for sharing such a good thought,
  piece of writing is pleasant, thats why i
  have read it completely

 13. quest bars cheap coupon twitter Says:

  Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wondering your
  situation; we have created some nice practices and we are looking to exchange methods with others, why not shoot me an email
  if interested.

 14. ps4 games Says:

  It’s remarkable designed for me to have a site, which is
  valuable in support of my experience. thanks admin

 15. sling tv Says:

  Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues.

  When I look at your blog site in Safari, it looks fine
  but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
  fantastic blog!

 16. Lorena Says:

  Hello there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it is really informative. I am gonna
  watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 17. competition.realestate.co.nz Says:

  Greate pieces. Keep writing such kind of information on your page.

  Im really impressed by your site.
  Hello there, You’ve done an incredible job.
  I will certainly digg it and in my opinion suggest
  to my friends. I am sure they will be benefited from
  this web site.

 18. Quentin Says:

  I’m extremely impressed with your writing skills
  as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it
  yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great
  blog like this one today.

Leave a Reply