Döden i grytan och fina centerkillar

Vi äter tacos ytterst sällan här vid Hägsarve för vi vuxna har tröttnat på tacokryddor. Dessutom är det ganska dyrt och då väljer vi hellre att äta till exempel revbensspjäll en fredagkväll och det gillar barnen lika mycket. Men det händer att vi äter tacos. Och det har hänt att jag inte orkat göra egen guaccamole utan köpt en sån här burk.

Guaccamole,  egentligen enkelt och gott att göra själv. Bara att mosa avocado och så lite gräddfil och kryddor. Eller så köper man en sån här burk. Eller? Vet ni hur mycket avokado en sån här burk med guaccamole innehåller? Alltså hur många procent?Nu får ni gissa! Gissa nu!

 

 Att det inte är hundra procent avokado känner man på den fejkiga smaken men att det var så lite som 1,5 % det kunde jag aldrig tro! Jag dubbelkollade på en burk på Högbyhallen idag och uppgifterna stämmer tyvärr.

Vad är det vi äter egentligen? Vad innehåller guaccamole om den inte innehåller avokado? Det har vi lärt oss idag då Mats-Eric Nilsson, journalist, var på Folkan och föreläste. Nilsson har bland annat skrivit Den hemlige kocken och Äkta vara.

Sedan i julas har Jonas och jag börjat läsa lite mer på innehållet i den mat vi köper så jag har haft en aning om alla tillsatser som finns i maten, speciellt socker, men idag blev det verkligen tydligt för oss att mycket av det vi äter är rena rama laboratorieprodukterna!

Mats-Eric Nilsson kommer inte med några pekpinnar om vad man ska äta och han säger inte heller att tillsatser är farliga. Hans poäng är att göra oss uppmärksamma på att många livsmedel inte alls innehåller det vi tror. En tetra med kantarellsoppa till exempel innehåller i princip inga kantareller alls utan bara smakämnen. Vi betalar för annat än det vi tror att vi betalar för. Föreläsningen var inte bara intressant utan dessutom rolig och lättsam. Om du vill veta vad du äter så ska du åka till Roma den 14 maj då Nilsson kommer dit för en ny föreläsning. Han säljer också sina böcker för 50 kr styck. Jag köpte två stycken och är redan fast!

Efter föreläsningen gick Lady och jag från Hemse till Havdhem för att hämta min bil som varit på service. Nio kilometer gick vi och solen brände mitt ansikte.

Hemma vid Hägsarve hade vi besök av a-kusinerna från Tjörn. Här äter Vendla, Amanda och Henning glass ute.

När jag ändå var i Havdhem smet jag in på kvarnen för att köpa kattmat. Om katterna mår bra av den här maten och gillar den så blir jag glad.

Kattmat för 18 kronor kilot, det måste vara oslagbart! Köpte också några mineralbaljor till lammen. Det är samma sort som finns på Granngården men här på Havdhems kvarn så var de nästan 200 kronor billigare per hink! När lönsamheten är så dålig i lantbruket så gäller det verkligen att vara om sig och kring sig med utgifter. Och det handlar ju inte heller om några små prisskillnader!

Hemma i köket satt två centerkillar och spekulerade, Lars Thomsson och Jonas.

De pratar ihop sig inför ett möte om Storsudrets utveckling på Björklunda senare ikväll.

De är väldigt söta de där centerpartisterna. Hoppas det går bra för dem.

/ Mien

3 Responses to “Döden i grytan och fina centerkillar”

 1. Anna-Stina Says:

  Hur är det med procenten riktig mat i det man köper till djuren? Billigaste kattmaten i burk luktar bara vått kli och katterna tittade förebrående på mig när jag för länge se’n provade att servera sådant.

 2. admin Says:

  Stina;
  Läs mitt nya blogginlägg Dubbelmoral? Jag? som svar på din fråga.

  / Mien

 3. P Says:

  Synd att Havdhem kvar ligger för långt bort. Vi kanske kan få en sändning med er när vi har klippning nästa gång?

Leave a Reply