Dubbelmoral? Jag?

Mats-Eric Nilsson pratade igår också om att man kanske inte alltid ska köpa de billigaste produkterna. Att de billigaste produkterna inte alltid är billigast med tanke på avsaknad av råvaror i dem.

Jaha, och sedan gör jag ett långt blogginlägg om denna fantastiska föreläsning jag varit på och berättar allt jag lärt mig. Och i samma blogginlägg berättar jag sedan att jag varit och köpt billig kattmat!

- Är inte det extrem dubbelmoral? dövlar Hemmansägaren.

Jo, men…..säger jag då.

Jag har nu på morgonen jämfört den billiga kattmatens innehåll med vår vanliga kattmats och de innehåller exakt samma saker!

- Men du missar ju en viktig poäng här, dövlar Hemmansägaren vidare, det är ju inte bara innehållet som är viktigt utan på vilket sätt saker och ting produceras.

Då minns jag filmen Mats-Eric Nilsson visade igår på kycklinguppfödning. Att många kycklingar skadas och stympas i hanteringen  och därför får bli djurmat.

Men det står ju inte på kattmatspåsarna att ” denna produkt är tillverkad av kycklingar som när de ännu var levande blev skadade av olika maskiner”. Hur får man tag i rättvisemärkt kattmat egentligen? Kattmat som tillverkats på ett juste sätt? Finns det sånt?

Sedan berättade Nilsson en annan intressant sak. Djurfoder innehåller betydligt färre tillsatser än människomat. Det är nämligen så att betydligt färre tillsatser är godkända att ha i djurfoder än i människomat. När Nilsson ringde upp de ansvariga på Jordbruksverket ( tror jag det var, ska läsa på bättre) och frågade hur det kunde komma sig så fick han till svar att:

- Djur kan ju inte läsa innehållsförteckningen!

Kanske är det så att om man vill köpa produkter med högt råvaruinnehåll och få tillsatser så ska man gå över till att äta kattmat?

/ Mien 

5 Responses to “Dubbelmoral? Jag?”

 1. Eva i Västervik Says:

  Var det inte ett herrans liv för flera år sedan att pensionärer tvingades äta kattmat ?! Nu ser vi resultatet våra pensionärer blir ju bara äldre och äldre och mera kostsamma för samhället - allt tack vare nyttig kattmat kontra extra tillsatt, och onyttig vanlig mat? ;) Eller?

 2. mialena Says:

  Fy, kyckling vill man inte veta hur den producerats. Synd att det är så gott. Men, det finns flera sorters kattmat som följer samma regler som människomat. Jag vill inte på nåt sätt göra reklam men jag testade Oliver’s till min katt förra året och deras ingredienser är tydligen godkända som människoföda, man får det hemkört och inte överdrivet dyrt heller. Nu är min katt extremt kinkig med maten men han åt upp det han fick så det var nog ganska gott iallafall.

 3. Ingrid Says:

  Jag köpte billig kattmat hos Gahmens och Grållen och Svarten hälsar och talar om att den är totalt oätlig. Undrar om igelkottarna vill ha den?

 4. orioncity.virtualave.net Says:

  You actually make it appear so easy together with your presentation but I find this topic to be really one thing
  that I believe I’d never understand. It kind of feels too complicated
  and very large for me. I am looking ahead for
  your next post, I will attempt to get the grasp of it!

 5. Sherlyn Says:

  Howdy would you mind letting me know which hosting company
  you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a
  lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a
  reasonable price? Many thanks, I appreciate it!

Leave a Reply