Mejl från gården 110702, fest hos hövdingen

 Mejl från gården idag fick bli det där blogginlägget om hövdingens fest. Flera har redan hört av sig på mejlen och debatten är igång på helagotland, klicka HÄR! Jag tycker att det skulle vara mer rotation i gästlistan, helt klart. Som det är nu går vissa som blir bjudna år efter år inte ens dit till residenset. Det har nästan blivit så att det viktiga är att stå med på listan, det är där man syns, och själva festen kan man skita i. Ta bort de där soffliggarna från listan och låt andra få chansen att knyta kontakter säger jag.  När vi var med förra året så såg vi också att många gäster inte ens deltog i seminarierna om Gotlands utveckling på eftermiddagen. Man släntrade in lagom till fördrinken på kvällen. Och då satte man sig hos sina kändispolare sen gammalt och snackade. Många kändisar är dåliga på att mingla ska ni veta. De vill helst umgås med varandra. Jag har nog snart uppslag för en ny krönika här….

Mejl från gården 110702

Nu har Landshövdingen och Region Gotlands ordförande bjudit in till den årliga sommarfesten. För egen del ser jag en fördel med att inte stå med på listan med de inbjudna i år, det betyder ju att jag kan gnälla högljutt igen! Nu ska här gnällas!

Varför är till exempel Lasse och Inger Åberg självskrivna gäster varje år? Vad gör Lasse Åberg som är så fantastiskt för Gotlands utveckling? Och han verkar göra det år efter år? Är det någon som vet vad Sällskapsresorna och alla Musse Piggteckningar har med Gotland att göra? Eller räcker det med att bara bo här några veckor om året?

Och klanen Palme, de är alltid bjudna. Det fanns en gång en Olof Palme. Är det orsaken till att hans änka och söner blir bjudna år efter år efter år? Eller kämpar de för Gotland på något annat vis som jag inte känner till? Räcker det med att ha hus på Fårö för att bidra till utvecklingen?

På tal om Fårö förresten, där bor och verkar fårbonden och Sveriges Fåravelsförbunds ordförande sedan många år, Bertil Gabrielsson. Bertil gör väldigt mycket för fårnäringens utveckling, både på Gotland och nationellt. Varför är han aldrig bjuden då Palmisarna alltid är bjudna? Är inte det konstigt? I andra sammanhang då Gotland ska marknadsföras så vill man ju gärna skylta med lite lamm men är det mest av kuriosaskäl?

Jag är ännu sur över att Calle Brobäck heller aldrig blivit bjuden. Calle är bäst av alla på Gotländsk historia och på hans initiativ ordnas det kurser för nya gotlänningar varje år. Han är en av våra främsta folkbildare och arbetar ständigt för att sprida kunskap om Gotland. Inte ens det året då Calle blev vald till Årets gotlänning så var han bjuden. Det är pinsamt.

Åsa Akre då? Varför finns hon aldrig med på listan? Åsa är ordförande för Sudrets teaterförening och ser till att vi Sudergutar får ta del av Riksteaterns och andra teatrars utbud i princip månatligen. Dessutom vann hon ett fint nationellt kulturpris för något år sedan för initiativet till Internationella dagen i Hemse som blivit ett begrepp varje år. Åsa är en förebild för många i kultursverige. Det är en skam att inte Åsa är bjuden då listan är full av andra fastlänningskulturmänniskor som mig veterligen inte gör ett skit för gotlänningarna.

Den jag allra helst skulle ha velat se på listan är bonden Stefan Johansson i Grötlingbo. Grötlingbo likt flera andra socknar på Gotland, var helt utan internetuppkoppling tills för något år sedan. Och det är bland annat Stefans förtjänst att det nu blivit möjligt för bosatta i Grötlingbo att arbeta hemifrån. Stefan är lite av en pionjär på Gotland med att gräva ner internetkabel och på så vis få med en hel socken i cyberrymden. Flera socknar har sedan följt i Stefans fotspår och fått ta del av hans erfarenheter, hur man får fram pengar till ett sådant här projekt och hur man praktiskt genomför det. Det är att göra något för Gotlands utveckling det!

Skäms på er, landshövdingen och regionens ordförande, som låter vissa, bara för att de är kändisar, sitta och äta gratismat i residensets trädgård, år efter år. Som blir bjudna bara för att de kommer till Gotland och badar lite varje sommar. Det gynnar inte Gotlands utveckling! Det skapar bara ilska.

3 Responses to “Mejl från gården 110702, fest hos hövdingen”

 1. Yvonne Says:

  Bra Mien, är man inte bjuden så har man rätt i att gnälla. Vet att jag kunde gå dit som press men då kan man ju inte klaga sedan. Har också undrat över varför dessa kändisar måste gå dit varje år, lite mer omväxling tack. Calle och Bertil känner jag till och de platsar på denna tillställning. Även helt okända har säkert en hel del synpunkter att komma med, bjud in dessa.

 2. stine Says:

  Ha! Go Mien go Mien go Mien!! Helt rätt!!

 3. www.robotedu.org Says:

  I do consider all the ideas you have introduced to your
  post. They’re really convincing and can definitely work.
  Still, the posts are too quick for starters.
  May you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

Leave a Reply