Mejl från gården 2011-09-26, Fiber i Hablingbo?

På allas läppar just nu är det där med bredband och att gräva fiber. Det spelar ingen roll om man är på Sudrets Livs och ska handla, eller om man är på föräldramöte och ska diskutera skolresor, överallt pratas det ändå bara fiber..

Det jag har märkt hittills är att man bör faktagranska mycket av det man hör. Jag var på kalas för ett par veckor sedan och träffade en snubbe från Gothem där de som bäst håller på och ska gräva:
– Va? Har ni inte börjat i Hablingbo än? Ja, då är det snart ute med er. 20 september släcker Telia nätet och sen dör ni, sa han allvarligt.
– Är du säker på det? frågade jag oroligt.
– Alldeles säker! sa snubben.

Jag har nu gått här och gruvat mig inför Domedagen den 20 september och på att datorn ska dö men det hela verkar, turligt nog, ha blivit uppskjutet på något vis. Internet fungerar ännu i Hablingbo. Sedan har jag hört från en annan källa att ryktet om det fasta nätets död är betydligt överdriven och att det kan ta mellan 2 till 20 år innan Telia plockar bort kopparnätet. Ja, vem ska man lita på?

I torsdags var det så stort bredbandsmöte i Hablingbo. Stefan Skradarve, som arbetat mycket med att få fiber till Grötlingbo, berättade.

 Stefan sa att grötlingarna är mycket nöjda med sitt fiber. Han förklarade också att mobilt internet alltid kommer att finnas som alternativ till fiber men att det troligen kommer att vara både långsammare och dyrare

I fikapausen på mötet ventilerades många åsikter. Några menade att det verkar dumt att lägga ner så mycket pengar på fiber när man inte vet hur utvecklingen ser ut om 20 år. Kanske har man kommit på något bättre system då?

Det fanns flera förespråkare också. Jag pratade med en sommargotlänning med hus i Väte som precis fått fiber. Han berättade att han nu kunde sköta mycket av sitt arbete på ett IT-företag i Stockholm från huset i Väte och att han på det viset kunde vara mer på Gotland.

Min slutsats av kvällen är nog att man måste lyssna till flera källor än en. Jag minns när jag skaffat mig internetbank och sedan ångrade mig djupt då en bekant till mig berättade om farorna med att handskas med pengar över nätet:
– För tänk om det blir kärnvapenkrig och hela internet slås ut, då kommer din internetbank att utplånas! sa han med skräck i blicken.

Det lät ju så klokt det han sa. Men när jag berättade det för Hemmansägaren så sa han bara:
– Du, i händelse av kärnvapenkrig så kommer du nog att ha mycket allvarligare bekymmer att ta itu med än att fundera över än vart dina pengar har tagit vägen i cyberrymden!

I helgen ska Hemmansägaren och jag göra ett bildreportage för en tidning. Jag vet hur det kommer att bli. När vi ska skicka iväg de kanske 20 bilderna så kommer vårt ADSL bara att stå och tugga och ingenting kommer att hända. Det kommer i vanlig ordning att sluta med att jag får skicka alla bilder på ett USB med snigelposten.

Stefan Skradarve påminde oss hablingar om att man bygger ett nät tillsammans. Hoppas det finns några som vill bygga ett nät tillsammans med mig.

/ Mien

4 Responses to “Mejl från gården 2011-09-26, Fiber i Hablingbo?”

 1. Elisabet Says:

  Detta är ett samtalsämne i alla bygder. En bekant i södra Småland berättade att när man på 1900-t skaffade el till bygderna var många skeptiska. Det räckte ju med fotogenlampan. MEN inte visste man då att man kunde använda elen för att mjölka korna med.
  Samma sak nu. Det finns många möjligheter i framtiden som vi i dagsläget inte känner till. Vi vet nu att som gammal är det möjligt att bo kvar i huset eftersom bredbandet ger möjlighet till larmklocka.
  Alla har bättre möjligheter att studera hemifrån.
  Jag tycker det är en solidarietshandling även för sommarboende (som ofta är stadda i kassa) att ansluta sig. Ju fler som gör det desto fler delar på kostnaderna. Detta är i sanning en folkrörelse.

 2. admin Says:

  Elisabet;
  Många kloka tankar från dig! Man blir lite ledsen när man hör alla som är negativa till fiber prata. Eller det där om att det kanske har kommit bättre teknik om 20 år och att man bör avvakta. 20 år är en lång tidsperiod för mig. Även om det kommer annan teknik då så känns 20 år lång tid att vänta på det. Dessutom så har man för länge sedan tjänat in fiberkostnaden vid det laget. Jag tyckte om det där du skrev om solidaritet.
  / Mien

 3. www.ggloft.com Says:

  Hello I am so excited I found your web site, I really found you by
  error, while I was browsing on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like to say
  many thanks for a remarkable post and a all round entertaining blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but
  I have saved it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read much more,
  Please do keep up the great work.

 4. Geraldo Says:

  Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked
  submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway,
  just wanted to say excellent blog!

Leave a Reply