Vindkraftsmöte på Björklunda

 I går kväll hade Gotlands södra Centerkrets bjudit in till vindkraftsmöte på Björklunda:

 Syftet med ett offentligt vindkraftsmöte är att allmänheten skall kunna ställa aktuella vindkraftsfrågor till en inbjuden expertpanel.  Svenska kraftnäts planerade elkablar mellan fastlandet och Gotland gör att tidiga samråd för vindkraftsutbyggnaden i sin helhet är motiverat. Den första elkabeln är på 500 MW effekt. Vindkraftsprojekt på södra Gotland som är aktuella:
i. Näsudden
ii. Lojstahed
iii. Mästermyr
Inbjudna till vindkraftsmötet:

 Lars Thomsson (C), vindkraftsamordnare mellersta Sverige
 Andreas Wickman, vindkraftsamordnare Näsudden & Gotlands vindkraftsproducenter
 Helena Andersson/ Jan von Wachenfeldt, ekostrateg ledningskontoret Region Gotland
 Staffan Snis, Vattenfall Vind AB. Projektledare Mästermyr & Näsudden Repowering
 Johanna Ottosson, Triventus AB. Projektansvarig Lojstahed och Gaimald AB
 Jan Mattson, Representant Hajdvind AB och Gaimald AB
 Torbjörn Ihse, Representant Gotlands energi AB (Geab)
 Lena Kulander, Vindkraftsansvarig Länsstyrelsen på Gotland
 Johan Gråberg, Representant Länsstyrelsen på Gotland
 Marcus Sirland, Representant Siral System Co AB, Klinte vindpark
Inbjuden/ tillfrågad publik till vindkraftsmötet:
 Markägarförening, Lojstahed Hajdvind AB och Gaimald AB
 Markägarförening, Mästermyr vindkraft ek förening


Foto: Mikael Hermansson

 Kvällens moderator: Jonas Niklasson

Jag fick en stund med moderatorn efter mötet och intervjuade honom lite:

Hej, hej Jonas Niklasson! Vad tycker och tänker du om vindkraft egentligen?

Jag tror det är en otrolig möjlighet för Gotland. Om alla byggplaner går i lås så innebär det att vi på Gotland kommer att bli världsledande vad det gäller vindkraft. Vi kommer att producera tre ggr så mycket el som vi gör av med på hela Gotland. Vindkraftsbranschen kommer att bli lika stor som lantbruk och turism penningamässigt.

Jaha, så vi kommer att få mer el än vad vi gör av med? Men, som jag har förstått det kan man inte spara el de dagar det blåser bra till dagar då det blåser mindre bra, är det så?

Ja, men man kan ju spara en del i laddhybrider tex,  Men du har rätt, el måste konsumeras direkt.

Vad gör vi av överflödig el då?

Det säljer vi till fastlandet. Det är bra avkastning på kapital, cirka 10-12 %. Man tjänar bra på att sälja el. 

Men vad säger du om att man exploaterar Gotlands kust och sätter upp vindsnurror överallt?

Nu är det inte i första hand längs med kusten som vindkraften ska byggas ut. Man planerar att bygga på Lojsthajd till exempel. Med de nya, stora verken behöver man heller inte lika många.

Så det blåser bättre ju högre upp i luften man kommer?

Ja, vet man något om Bernois formel ( stavning?) så vet man att energiuttaget ökar med kubiken per sekundmeter. Det är en jävla skillnad på om det blåser 7 meter per sekund eller 6 meter per sekund.

Men den stora knäckfrågan, som det också pratades om på mötet, är hur man ska få acceptans för vindkraftsutbyggnaden.  Fler måste få vara med och tjäna pengar än bara markägarna. Om vissa får ha vindkraften runt omkring sig utan att tjäna ett öre på det kan det bli svårt.

Jaha, det verkar ha varit ett intressant möte. Tack då så länge!

Tack, tack. Och skriv nu inte ner allt skit jag säger på bloggen!

Nej, nej, det ska jag inte göra….

;)  Mien

4 Responses to “Vindkraftsmöte på Björklunda”

 1. Åsa! Says:

  Jag tycker absolut att vi ska ha vindkraft, men man måste tänka på hur man placerar verken. Som på hamnen i Klinte, helt ok. Det är ju ändå bara en trist industrihamn. Men ute på Näs? Tveksamt, iallafall i den mängd det är idag. Det förfular det öppna landskapet, tycker då jag.

  När man byggde verken söder om Klinte kunde man ha lagt någon del av vinsten till att rydda och göra stranden mera lätttillgänglig, då hade nog flera blivit mer positiva. Nu är det istället många som irriterar sig på att mjuka skogsstigar blivit hårda stenvägar och att tysta promenader är utbytta mot det ständiga suset från verken.

  Men vindkraft är bra, inget snack om det! Förresten så tycker jag det är roligt med de här små tidningsnotiserna om hur mycket el vindkraften producerat till Gotland varje vecka, sånt gör iallafall mig mera positivt inställd!

 2. Ingrid Says:

  Jag hade en vindkraftsentusiast på min högra sida när vi var på middag i lördags. Jag får väl skylla mig själv som tog upp ämnet, men det gick liksom inte att komma ifrån det sen…….

 3. Martin Says:

  Jag tycker att det är konstigt att så många är för vindkraft fram till att snurrorna hamnar i deras närhet. Då börjas det klaga, NIMBY kallas detta. Jag tycker att vindkraftverken som möter en när man entrar Klintehamn är fina. Dom visar på att vi bryr oss om våra barns framtid.

 4. admin Says:

  Åsa;
  Vindkraften kommer alltid att inkräkta på någon. Om det inte är på motionärernas stigar så är det på någon liten svamps hydrologiska förutsättningar eller på någon fågels häckningsplats. Vi måste alla vara med och betala för ren el.
  De nya verken är effektivare så med den nya planen så kommer det att bli färre verk på Näsudden, fast större. De nya vindkraftsområdena är redan förhandlade och klara och de nämns i texten ovan.

  Ingrid;
  Politik, religion och vindkraft det är några riktiga partykillers det!

  Martin;
  Många vill ha vindkraft men de vill helst att snurrorna ska stå någon annan stans. Man vill ha men man är inte beredd att vara med och betala.

  / Mien

Leave a Reply