Mmmm, spyttkräm!

Körsbär från Hägsarve

Mamma plockade ju körsbär i somras och skrev sedan att hon festade på spyttsoppe, mor säger spyttsupu men jag är inte lika arkaisk. Det där med spyttsoppe verkar vissa tycka är mycket underligt. Jag fick igår mejl från min barndomsvän och brevkompis, Ingela i Täby, tidigare Vimmerby, hennes mormor var förresten kusin med Astrid Lindgren! Tillbaka till soppan, Ingela verkar ha funderat på det hela sommaren:

“Jag funderar fortfarande på varför det heter spyttsupu. Kokar man bären med kärnorna i och spottar allt eftersom man äter? Det ska vara en gute till det!”

Ja, man spottar allt eftersom man äter. Är det många som äter så spottar man tillsammans. Jag brukar ha ett glas bredvid tallriken att spotta kärnorna i. Jag tog upp frågan med en kompis, Hans-Evert, och han fick nåt drömskt i blicken då han berättade att hans mamma, som också heter Sonja, även brukar göra spyttkräm!

Mien

8 Responses to “Mmmm, spyttkräm!”

 1. Åsa! Says:

  Mmm, så gott! Spotta på ni, det är det värt!

 2. Anna-Stina Says:

  Jag är så lessen att jag inte tog mig tid att plocka bär hos er, du gav ju möjlighet till det i bloggen. Jag kokar både sylt och fryser in bär i vatten att ha till kräm el soppa med kärnorna i. Och spyttar i ett glas bredvid tallriken, precis som du Mien!
  Men nu är det äppelmosdags, fick hämta frukt hos Sonja i går och Henning hjälpte ivrigt till att plocka i hinkarna! Han är go!

 3. admin Says:

  Kom hit och hämta frukt! Vi har massor med fin frukt och tackorna mäktar inte med att äta allt!
  Mien

 4. AndersH Says:

  Ni har väl durianfrukt, ni som gillar äckel? Lär påminna om surströmming.
  “som att äta vanilj i en kloak”

  http://taffel.se/artiklar/durian-varldens-ackligaste-frukt

 5. Anna-Stina Says:

  Tänk, vad man kan få veta gm Miens blogg! T ex om durianfrukt, tack Anders! Och samtidigt finns nya hänvisningar till allt möjligt, det gäller att ha ryggrad och stänga av datorn, annars blir man lätt ´beroende´. Och tack och lov att datorn inte kan förmedla dofter, den här veckan skulle ha varit jobbig annars med både surströmming och durio!

 6. admin Says:

  Idag var det en lång artikel om fermenterad fisk i Lördagstidningen. Det stod där att fisken delar Sverige i två läger, det är tydligt det. Fördelarna med att gilla surströmming är dock många. Man blir bjuden på fett trevliga fester, tänk på det du Anders! Du som gillar roliga kalas!
  Mien

 7. physics.aps.org Says:

  Hurrah, that’s what I was seeking for, what a data!

  present here at this web site, thanks admin of this
  web page.

 8. amateursexvidz.com Says:

  Quality articles is the crucial to interest the viewers to pay a quick
  visit the web page, that’s what this site is providing.

Leave a Reply