Julmejl från gården 2011-12-24

Jag går här och julstädar och funderar. Hela huset svämmar över av tjocka luntor med Hemmansägarens politikpapper, var ska man göra av Arbetsutskottet i november, FÖP/Fårö och Nämndernas underlag till höstens budgetavstämning? Jag får väl lägga luntorna under granen för det är den enda platsen som är ledig just nu.
Helst hade jag lagt en inslagen läsplatta till Hemmansägaren där. Då skulle vi slippa alla papper och vi skulle slippa:
- Mien! Har du lagt Regionstyrelsen 19 december i vedpannan?
Men tyvärr, det blir ingen läsplatta i år. Vi har haft ett datorhaveri precis innan jul så i princip hela julklappsbudgeten har gått till det. En dator som vi mestadels använder till våra skoljobb och politikuppdrag.
Jag funderar också över att förra sjukvårdsdirektören Ann-Christin Kullberg nu ska få nästan en miljon i avgångsvederlag. Det är väl en sak att man får pengar då man börjar ett nytt jobb även om jag tycker 77000 kronor i månadslön för ett chefsjobb är väl magstarkt med tanke på vad de människor i vården tjänar som hon basar över. Men att få en miljon för att sluta ett jobb? Att en båtbiljett från Gotland ska ersättas med nästan en miljon? Det kan inte vara rimligt.
Är det inte också märkligt att ju mer man tjänar desto fler förmåner ska man ha? Personer med hög lön har ofta egen dator, betald mobiltelefon, tjänstebil, övernattningslägenhet och arvoden hit och dit. Ju mindre man tjänar desto mer får man betala av de här sakerna själv. Slår vad om att Ann-Christin Kullberg också har fått en läsplatta av regionen.
Ännu ilsknare blir jag då jag läser att Region Gotland nu drar in bidraget på 450 000 kr till lägerskolan Stavgard och att verksamheten därför måste läggas ner. Stavgard är en verksamhet som byggts upp av eldsjälar som med glädje satsat tusentals timmar på den vackra järnåldersbyn. Mängder av gotlänningar, och fastlänningar, minns de fantastiska dagarna i mellanstadiet då man fick leva järnåldersliv. I alla sammanhang lyfts det fram hur viktigt där är att elever får komma ut i naturen och arbeta praktiskt. Och så har Region Gotland en sådan verksamhet som man nu väljer att lägga ner. Förresten skulle Ann-Christin Kullbergs avgångsvederlag gott och väl har räckt till två års verksamhet på Stavgard. Ett avgångsvederlag till en person skulle ha räckt till lägerskola för 1000 barn.
- Jag tackar och tar emot! säger Kullberg om pengarna hon ska få.
Det är magstarkt.
Men nu till det galnaste av allt. På Tofta skjutfält ska man bygga ett garage där försvaret ska förvara 14 stridsvagnar som kostar hundratals miljoner i inköp. Enligt överstelöjtnant Hans Håkansson finns det inga planer på att använda vagnarna, vare sig i fred eller krig. Inte ens om Gotland skulle anfallas skulle vagnarna kunna göra någon nytta för de ingår i ett helt system av luftvärn och infanteri som idag inte finns.
Det köps in stridsvagnar för hundratals miljoner som bara ska stå i ett garage samtidigt som man lägger ner landsbygdsskolor i hopp om att i bästa fall spara någon miljon hit eller dit. Världen är galen. Jag säger som en man jag träffade på Hemse:
- God jul då, fi fan!
/ Mien

18 Responses to “Julmejl från gården 2011-12-24”

 1. lale Says:

  Lycka till med FÖP:en, maken till ordbajseri …

 2. Eva i Västervik Says:

  Himla bra krönika, som vanligt. Du väcker tankar hoppas bara att rätt personer blir väckta!

 3. Elisabet Says:

  Gott nytt år och tack för alla trevliga vardagskrönikor och kåserier. Vi ska ha med oss en text att läsa på nyårsfirandet hos goda vänner. Jag har nu valt “Jag och barnen i en poliskontroll”. Den kommer att uppskattas.
  Hälsningar från Elisabet

 4. Elisabet Says:

  Jag läste upp din blogg-post bland Tranströmmer och Predikaren i Bibeln mm. Och många litterära vänner var överens om att de måste börja läsa bloggar. Det piggar upp. Tack för att du bjöd på dig själv.
  Läste även upp ett citat från en annan blogg:

  Tag ut glädje i förskott!
  Det enda som kan hända är
  att du varit glad i onödan!

  Det gillar jag!
  Hälsningar från Elisabet

 5. additional hints Says:

  I just want to tell you that I’m all new to blogs and really loved this web site. Likely I’m planning to bookmark your site . You absolutely come with great writings. Appreciate it for sharing with us your web site.

 6. Nipe Says:

  I have been browsing online greater than 3 hours as of late, yet I never found any interesting article like yours. It is beautiful worth sufficient for me. In my view, if all webmasters and bloggers made excellent content as you did, the internet shall be a lot more helpful than ever before.

 7. series online Says:

  Thanks, I’ve just been searching for info approximately this subject for ages and yours is the greatest I have discovered so far. However, what in regards to the bottom line? Are you positive about the supply?

 8. nba streams Says:

  Thanks for revealing your ideas. Something is that learners have an option between federal government student loan plus a private education loan where it’s easier to select student loan debt consolidation loan than over the federal education loan.

 9. Daftar Sbobet Asia Says:

  I’m not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this info for my mission.

 10. John Deere Technical Manuals Says:

  I harmonise with your conclusions and will thirstily look forward to your coming updates.

 11. Fredric Says:

  Touche. Sound arguments. Keep up the amazing spirit.

 12. Dick Trobough Says:

  Beautiful post. It seems that a good many stages are banking on the originality factor. “Human beings are seventy percent water, and with some the rest is collagen.” by Martin Mull..

 13. Pool table assembly Says:

  It¡¦s actually a great and useful piece of information. I¡¦m glad that you just shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 14. Noah Soledad Says:

  There is noticeably big money to understand about this. I assume you made specific nice points in features also.

 15. Philadelphia Pennsylvania divorce Says:

  I will right away grasp your rss feed as I can’t find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly allow me know so that I may just subscribe. Thanks.

 16. รับจัดเลี้ยงนอกสถานที่ Says:

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from. cheers

 17. Roland Waechter Says:

  Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to find somebody with some original thoughts on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is one thing that’s needed on the web, somebody with a bit of originality. helpful job for bringing one thing new to the internet!

 18. Acrobat Pro discount Says:

  Hi my friend! I wish to say that this article is awesome, nice written and include approximately all important infos. I would like to look more posts like this .

Leave a Reply