Liberty Lady och Hablingbodansen

Under andra världskriget var det ett bombplan som nödlandade ute på Mästermyr. Planet, som startade i England med destination Berlin blev skadat och fick nödlanda i vad besättningen trodde var Danmark. Så att inte tyskarna i det ockuperade Danmark skulle kunna komma över planet så satte besättningen eld på det. Fast vad de inte visste var att de ju hade landat ute på en myr på Gotland! Läs den otroliga berättelsen här

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7667078 och här

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7667104 och här

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7666836

Min kollega Cajsen och jag kunde inte låta bli att ta en del av svensktimmarna med eleverna i onsdags till att forska mer om Liberty Lady. Dessutom var de ju så att besättningen fick bo på Folkan under några dagar.

Flera delar av planet återanvändes. Man säger att delar av det ännu finns kvar i gamla Albin Larssons verkstad på Hemse, numera Svahns järnhandels (XL-BYGG) trädgårdsmöbelsaffär. Vi tog en promenad dit för att se om det verkligen var så.

Tommy på Svahns visade oss gärna.

Här ser ni en del av Liberty Ladys vinge som står på golvet.

Vingen används som balk i taket. Järn var dyrt och självklart återanvände man planet på flera olika vis. Här har Albin Larsson använt vingarna som balk i taket på verkstaden. Hjulen använde han på olika vagnar han byggde. Men den största delen av planet är numera nedsmält till varpor!

Man får en uppfattning av hur gigantiskt stort planet var när Tommy visar och berättar.

Vill man lära sig mer om den här händelsen kan man gå in på den här hemsidan.

Det påstås också att det finns delar av Liberty Lady inbyggda i vår bilverkstad på Havdhem, Havdhems bilservice. Jag ska åka dit och kolla imorgon.

För nu ska jag gå i säng. Det kostar på att hämta konfirmander mitt i natten.

Och så har jag varit stand-in för Jonas på ett dansmöte ikväll vid Mybbes. Här ser ni dansgeneralen Hans-Evert som håller i trådarna denna dans. Allt man gör skrivs upp i små skrivböcker och dokumenteras. Om någon vill göra ett specialarbete i nutidshistoria eller så föreslår jag att man skriver om Hablingbodansen under 30 år. I de små böckerna kan man följa prisutvecklingen, mattraditioner och mycket, mycket mer.

Än finns det platser kvar till dansen den 19 maj! För ynka 200 kr får man trerättersmiddag och dans till levande musik. En helkväll helt enkelt!

Vi ses väl där?

/ Mien

5 Responses to “Liberty Lady och Hablingbodansen”

 1. Pat DiGeorge Says:

  I was thrilled to find what you wrote about my Dad’s airplane. Anna-Stina Purk brought your website to my attention. Her father Albin Larsson salvaged the plane.
  Two weeks ago, on Sunday September 8, I was in Hemse at the crash site again, this time to show my sisters and brother. We had a gathering of men who had been eyewitnesses on that day, March 6, 1944.

  Please email me directly. THANKS, Pat

 2. Mejl från Gården » Blog Archive » Liberty Lady Says:

  […] om planet Liberty Lady som fick nödlanda ute på Mästermyr under andra världskriget. HÄR! skrev jag om […]

 3. this Says:

  So well written, if a touch appeasing. Explain?

 4. LouisToits Says:

  глубиномер микрометрический гм

 5. m.snek.ai Says:

  I really love your blog.. Very nice colors & theme. Did you make this site
  yourself? Please reply back as I’m looking to create my very own website
  and want to find out where you got this from or just what the theme
  is called. Thank you!

Leave a Reply