Finbesök av Jenny. Fulbesök av fästing.

Ett litet livstecken! Jag finns här men tiden finns inte. I helgen hade vi besök av min gamla kompis från lärarhögskoletiden, Jenny! Så roligt! Jenny och jag ska smyga oss till lite tid under veckan också.

Jenny har fått ett läromedelsförfattarstipendium och sitter den här veckan och jobbar på Läromedelsförfattarnas hus i Visby. När hon inte hänger med mig förstås   ;)

I natt vaknade jag klockan halv ett av att det kliade på magen. När jag kände efter så var det en fästing! Jag hatar fästingar! I våras, i maj, fick jag en fästing i knävecket då vi var i Kvarnåker och tittade till lamm. I juli sitter jag på stranden och tittar på mitt ben.

Och ser då den här besynnerliga, runda fläcken. Ilsket röd och precis rund. Det var såklart borrelia! Det tog flera veckor och en penicillinkur innan fläcken gick bort. Träffade en gammal elev i söndags och han hade samma, ilskna fläck, fast på armen. Den fläcken var jättesvullen, som en böld, och hade en blåsvart ton. Det var också borrelia.

Någon frågade oss förra veckan om vi har mycket problem med rovdjur som tar lammungar, örn, räv och kråkor och sånt. Vi svarade då att det värsta skadedjuret vi har är fästingarna. Fästingarna skördar fler lammliv än något annat skadedjur. I somras hade vi inga problem tack vare att vi behandlade djuren var tredje vecka. Men vilket jobb. Var tredje vecka ska alla djur samlas ihop på alla olika beten och så ska de ha puor-on preparat på sig.

Husdjuren har inga fästingar alls för de finns inte här hemma i vår trädgård. Eller som Elof brukar säga:

- Jag har inga fästingar på mig. Och det kommer sig av att jag inte är där fästingar finns. Typ ute!

/ Mien

11 Responses to “Finbesök av Jenny. Fulbesök av fästing.”

 1. Åsa! Says:

  Det sägs ju att alla djur har en funktion, men fästingen? Tveksamt! Jag tror jorden skulle klara sig utan denna varelse.

 2. Anna-Stina Says:

  Rubens och jag har aldrig haft så många fästingar något år förr och t o m Rosafina har de lockats till. Jag har aldrig kommit kommit på vilken varelse som eventuellt äter fästingar. Håller med okända Åsa.
  Sniglarna jag mördar tas iaf hand om i myrstacken så länge den är aktiv. Nu finns där bara någon enstaka vaktpost och sniglarna går inte åt.

 3. Anna-Stina Says:

  Betr bilden på ditt ben: jag såg ut så i armbågsvecket för en tid sen, kontaktade sjvupplysn och fick rådet att badda med Alsol. Ev Borrelia kunde dröja länge innan jag märkte nå’t och det skulle väl vara dags att söka läkare då i så fall.

 4. Ingrid Says:

  Om fästingar tycker jag inte!!!
  Varför ska de finnas egentligen?

  Borrelia är inte kul alls, men nu har nog läkarna lärt sig att ta prov på det när folk söker för konstig symtom som de inte kan diagnostisera.

  Jag känner en kvinna som låg flera veckor på sjukhus, med så svåra smärtor att hon var tvungen att få morfin intravenöst. Ingen visste vad det kunde bero på tills någon kom på att ta ett borreliaprov och det var vad hon led av. Nu blev det i stället penicillin intravenöst och efter en tid var hon helt återställd.

 5. admin Says:

  Åsa;
  Fästingar är hemska. De leder till så mycket lidande hos framförallt lammungarna som är jättekänsliga mot deras bett. De får hjärhinneinflammation och dör.

  Anna-Stina;
  Konstigt att de ger så olika råd. När jag sade att min röda ring kommit någon månad efter ett fästingbett var jag tvungen att åka till VC på tio röda minuter. Jag fick inte ens vänta tills nästa dag. De sa att de haft ovanligt mycket borrelia i vårt område i år och att de inte tog några som helst risker.

  Ingrid;
  Det är det som är klurigt med borrelia, det syns ju inte alltid. Jag har också haft den osynliga varianten för flera år sedan. Jag fick stickningar och domningar i ben och armar och kände mig yr.
  / Mien

 6. Deis Says:

  Thanks for telling this particular post and rendering it public

 7. www.monicities.com Says:

  Hi my friend! I wish to say that this post
  is awesome, nice written and come with almost all important infos.
  I’d like to peer more posts like this .

 8. aish.es Says:

  I think the admin of this web site is genuinely working hard for his site,
  since here every information is quality based data.

 9. Lawanna Says:

  Hi! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the outstanding work!

 10. Darby Says:

  Please let me know if you’re looking for a article author
  for your weblog. You have some really good articles and I believe
  I would be a good asset. If you ever want to take
  some of the load off, I’d really like to write
  some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an email if interested. Cheers!

 11. http://www.older-women-movies.com/cgi-bin/atx/out.cgi?id=55&trade=https://vimeo.com/brookwoodcamps Says:

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is needed to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% sure. Any tips
  or advice would be greatly appreciated. Thanks

Leave a Reply