Vernersson om köttskatten

 Läs här vad den jätteduktige journalisten Lars Vernersson på ATL skriver om det där med köttskatt. Vernersson är alltid bra, synd att hans ord bara når ATL:s prenumeranter.

 

Bild lånad Från ATL, foto Ann Lindén

http://www.atl.nu/ledare/det-finns-b-ttre-s-tt-n-k-ttskatt

Det finns bättre sätt än köttskatt

Det är bara att hålla med. Den ökande köttkonsumtionen bör begränsas. Men det finns också en minskande köttkonsumtion som det finns all anledning att stötta – det svenska köttet.
Kon pekas ännu en gång ut som en miljömarodör och tankar om köttskatt dyker åter upp. Därmed finns ånyo behovet att försöka upplysa folk om skillnaden mellan importerat och svenskt nötkött.

Det är ingen lätt uppgift, särskilt som antiköttlobbyn inte vill bidra med att nyansera debatten.

Svenskt nötkött ger jobb och intäkter för bönder och anställda i livsmedelsindustrin. Det ger skatt till statskassan som kan användas till nyttiga saker.

Svensk nötköttsproduktion ger också ger öppna landskap och biologisk mångfald. Här alltså, inte i Brasilien.

Om marknadsekonomin och frihandel fritt får råda hamnar så småningom så gott som all nötköttsproduktion i Sydamerika. Med de väl debatterade följderna i fråga om sojaodling och regnskogshuggning. Ett gott skäl till att behålla produktionen i Sverige.

En köttskatt skulle knappast dämpa konsumtionen av det billiga köttet från Sydamerika. För Sveriges nötköttsproducenter skulle en skatt innebära ytterligare en börda och ännu snabbare avveckling av svensk produktion.

Om man har uppfattningen att all köttproduktion är skadlig för miljön så bör man alltså vara medveten om att en köttskatt drabbar den minst skadliga produktionen.

Jo, vi rika västerlänningar äter mer kött än vi behöver ur näringssynpunkt, en följd av att kött blivit så billigt. Men att försöka rädda klimatet genom att äta mindre nötkött förefaller närmast befängt.

1970 fanns det 1,9 miljoner nötkreatur i Sverige. Det fanns också 2,3 miljoner bilar. 2010 fanns det 1,5 miljoner nötkreatur och 4,4 miljoner bilar. Men vi tror att köttfria måndagar löser problemen.

2010 for för övrigt 443 000 svenskar till Thailand. 1970 var det väl knapp en enda. Hur många biffar motsvarar de där flygresorna?

Kon ingår i kretsloppet. Resor med fossildrivna färdmedel späder bara på växthusgaserna. Lik förbaskat är det kon vi ska vara rädda för…

Vill man via maten minska klimatpåverkan finns det långt bättre åtgärder.

Släng mindre mat, för det första. För det andra, ät mindre ris och mer baljväxter.
..

Lars Vernersson

040-6016475

6 Responses to “Vernersson om köttskatten”

 1. sonja Says:

  Vilken bra artikel !

 2. Åsa! Says:

  Bra där! Men det är precis som om det är för enkelt och så måste varje liten person själv tänka till och då blir det jobbigt!

 3. Annelie Says:

  Bra! Tänker också hur det kan svängas med siffror hit och dit. Det visade sig ju att 85 kg kött per år och person var slaktvikt, alltså med ben innan stycknig/putsning. Nu är siffran friserad till 23kg tillagat kött. Det är något helt annat med 2 kg i månaden om man tänker att en köttfärsås lagar man på minst 500g och det är bara en måltid till tre-fyra (mätta) personer.

 4. charlotte Says:

  håller med!

 5. charlotte Says:

  jag håller med i dessa åsikter

 6. www.skamata.ru Says:

  When some one searches for his necessary thing, therefore he/she wants to be
  available that in detail, thus that thing is maintained over here.

Leave a Reply