Gick hem utan fördomar

Läs Jonas krönika i dagens GT här  http://www.helagotland.se/ledare/artikel.aspx?articleid=8382199

eller här:

Gick hem utan fördomar

För ganska länge sedan nu var jag inbjuden till en föreläsning som skulle behandla islamofobi. I beskrivningen av föreläsningen utlovades att man fick komma och diskutera ”vilka fördomar om muslimer som helst”. Föreläsaren var själv muslim bosatt i Sverige till yttermera visso doktorand inom humaniora.

Jag blev nyfiken eftersom jag då ännu inte ens hade hört talas om sjukdomen islamofobi. Sedan elfte september och sedan de högerpopulistiska partiernas framgångar i Europa har jag naturligtvis inte undgått att märka den radikalisering som skett på båda sidor. Men någon islamofobi bland vanligt hyggligt folk hade jag inte märkt av. Det beror sig förstås alltid på hur ens umgänge ser ut. Det måste man vara ödmjuk inför.

Jag läste om en fackombudsman som blev chockad över hur det hummades och brummades om invandrare och speciellt muslimer ute i byggarbetsbarackerna. Sedan kan det bero på att de invandrare jag har träffat har jag träffat i yrkeslivet. I skolorna jag jobbat på har jag haft yrkeskunniga kollegor från olika delar av världen. Några har varit muslimer.

Det första jag funderade över var själva ansatsen i beskrivningen. Det var tydligen fördomar man skulle komma med till föreläsningen. Redan innan åhörarna tagit plats i stolarna är alltså de frågor och funderingar de har diskvalificerade som fördomar. Ingen bra början.

När så föreläsaren sätter igång med sin presentation av islam förstår jag ganska snart att just den här personen kommer från mellanöstern och beskriver de varianter av islam som är dominerande där. Någon i publiken hade frågor om islam och kvinnors rättigheter. I svaret som gavs fick vi höra flera ganska starka påståenden om ”kvinnans natur”. Det var än det ena och än det andra som kunde förklaras med att det var kvinnans natur att sköta barn och vara hemma och gå med på den ena inskränkningen efter den andra.

Det här var innan jag hade klart för mig hur knepigt det är att ge sig in i sådana här diskussioner. Så likt barnet i kejsarens nya kläder tog jag bladet från munnen och invände att: ”Så där kan man ju inte prata i ett modernt land som Sverige på tjugohundratalet! Sådana där uppfattningar om kvinnor var väl okej i vår del av världen på 1300-talet senast?”.

Framför mig satt en person som blev skitförbannad. På mig. Jag hade klampat i klaveret ordentligt förstod jag. Efteråt har jag förstås fått upp ögonen på hatiska och fördomsfulla uttalanden om muslimer och sådant vill jag förstås inte bli förknippad med. Föreläsaren blev också ganska uppvarvad. Hade jag nu haft för avsikt att solka ner muslimers renommé så hade jag stannat här. Men nä! Det var nämligen så att i samma sal satt en yngre man från Marocko. Han var också muslim och var om möjligt ännu mer kritisk till föreläsarens uttalanden om kvinnornas natur.

De båda männen kom i en ganska upphetsad ordväxling kring sina olika tolkningar av profetens läror. Jag förstod omedelbart att det skilde en hel värld mellan dem. Jag fick genast en mer nyanserad bild av islam. Det var tur, annars hade jag gått ifrån föreläsningen med fördomar som jag inte hade haft när jag kom dit.

/ Jonas Niklasson

4 Responses to “Gick hem utan fördomar”

 1. Per-Olof Says:

  Jag tyckte det var en härlig kommentar/referat i GT om Jonas från någon CKF-avdelnings årsmöte. Jonas Niklasson, ung centerpolitiker i fullmäktige :-)
  Jonas måste varit stolt!

 2. admin Says:

  Per-Olof;
  Ha, ha, ja han presenteras hela tiden som UNG och han närmar sig 50….Det är det som är lite sorgligt på Gotland, man är ung i förhållande till andra då man är 50….Det är likadant på jobbet, där tillhör vi de unga lärarna….
  / Mien

 3. http://www.586aaa.com/ Says:

  I get pleasure from, cause I found exactly what I was having a look for.
  You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have
  a great day. Bye

 4. http://williamsport.com/ Says:

  Great beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i
  subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable
  deal. I have been a little bit familiar of
  this your broadcast provided brilliant transparent
  concept

Leave a Reply