En liten rapport

Höggravida tackor i vårt lammhus.

Vi har fått cirka 25 levande ungar. I början hade vi en del dödfödda och vad det beror på vet vi inte, kanske det där schmallenberg? Alla som jag pratat med har fått en del dödfödda i år. Vi har alltså haft några få dödfödda i början men nu verkar det rulla på som vanligt med friska bebisar. Hoppas det håller i sig.

Mommo och PE har kommit hem från sin vistelse i värmen. Här beundrar de vår nya balupprullare som vi köpt begagnad.

Jättebra med balupprullare! Det skulle vi ha haft för länge sedan. Det gör att fodringen går så mycket lättare och man slipper dra i ensilagen och förstöra axlarna. Vi ska nog lämna vår gamla utfodringsmodell med hackad ensilage och gå över till rundbalar.

Lilleman påskpysslar för fullt.

Stora brorsan simmar allt mer i Visby. Här hoppar han i vattnet lördag morgon. Stora syrran simmar där också men hon bor ju där i veckorna och då är det lite lättare.

Markus kom till mitt klassrum i fredags och berättade om alla teateruppsättningar han varit med i. Eller han berättade snarare om själva processen, från idé till färdigt föreställning. Jätteintressant tyckte vi att det var, klassen och jag. Någon av deltagarna hade dagen till ära smyckat katedern med prideflaggan. Det piggar upp.

/ Mien

8 Responses to “En liten rapport”

 1. Ingrid Says:

  Hoppas att ni får många friska och fina lammungar i vår!

 2. Åsa! Says:

  Det är oroväckande med alla dessa döfödda lammungar. Hoppas det får sin förklaring!

 3. Annelie Says:

  Trist med alla dödfödda, hoppas ni slipper fler. Jaha här har vi den berömda balupprullaren, det vore verkligen nåt för oss men vi måste skaffa en traktor och balgrip först. Än så länge fungerar den stora värmemattan jättebra, vet inte hur vi skulle ha klarat oss utan den den här kalla vintern. Det är ändå arbetsamt för rygg och axlar att få lös några varv… Här väntar vi lite med klippningen för vi har extremt nattkallt, nu måste väl värmen komma snart ialafall!

 4. sonja Says:

  Hoppas lammningen fortsätter med friska och fina lammungar.Jag vet ju hur ledsen man blir,när det inte funkar. Tack så hemskt mycket för de goda våfflorna och gemenskapen i söndags!

 5. P Says:

  Här har det lammat tidigare än beräknat men släpper man baggen tidigt så får man ju räkna med resultat (vi tyckte synd om honom att han skulle gå ensam när hans kompis gick på slakt…). Till och med idag har vi haft 16 tackor som lammat. Endast en stor fin unge dog ett tag efter födseln trots pigg och fin men i övrigt går det bra!

 6. admin Says:

  Ingrid;
  Jag tror vi har en släng av schmallenberg då vi haft både dödfödda och missbildade. Men Jonas säger att vi har haft tur alla andra lamningar och att det är vår tur nu att ha lite krångel. De flesta föda dock friska.

  Åsa;
  Ja, det är läskigt.

  Annalie;
  Hoppas ni får en bra lamning med friska ungar.

  Sonja,
  Ja, man blir skitledsen. Man blir också ledsen för tackornas skull.

  P
  He he, låter precis som en grej vi kan göra, men det är ju så syyyynd om honom….
  / Mien

 7. www.univpress.co.jp Says:

  Nice respond in return of this matter with firm arguments and explaining everything regarding that.

 8. demo2.2day.ws Says:

  As the admin of this web site is working, no uncertainty very
  shortly it will be renowned, due to its feature contents.

Leave a Reply