En del skit faktiskt, men också en del som går bra

Jag ska försöka berätta om saker som går bra just nu, då lamningen går sådär…Förstår att vi haft superlätta lamningar andra år. I år började vi med schmallenberg ( äckligt virus som gör att ungarna är döda) och sedan har vi haft diverse annat krångel. De gamla tackorna som Hemmansägaren envisades med att spara för:

- De är ju de sista av din pappas tackor, de kaaan väl få lamma en gång till?

Pöh, och hur gick det? Krångel med allihop! Gamla tackor må se fina ut då man gör betäckningsgrupper i september MEN DE SKA BORT! De lammar, har ofta tre jättestora lammungar, men sen blir det skit av alltihop. Jag går inte in på några detaljer men kanske borde jag det, så vi inte hamnar där igen i september? Jag skriver ner allt elände i den gröna lammboken och hoppas jag kommer ihåg i höst och kan stå emot Hemmansägaren lite bättre.

Vi fick aldrig påskpyntat vid Hägsarve men vi var hos syrran som hade gjort fint. Här påsktuppar gjorda av avtryck av barnens händer och fötter.

Vi hängde jättemycket på nyöppnade Magazinet, här har mina systrar med respektive kommit ut till Hablingbo för att äta. I bakgrunden en bloggläsare som hittat till Magazinet tack vare bloggen, jättekul!

I Klinte på påskmiddag hos syrran.

Alla sjöng och snapsade för finaste Hemmansägaren som fyllde år!

På Magazinet igen med faster Bettan, Mats och Ingrid.

Vi hade handlat jättemycket mat till helgen men inte hann vi laga till den…Jaga fick frysa ner allt. Här lite snabbmat i form av stekt fläsk och champinjoner.

Till råga på allt lamningselände så har jag fått hälsporre. Gör skitont och jag kan inte gå ut på mina promenader, jag linkar runt här som jag vet inte vad. Cyklade från Hemse till Havdhem idag för jag hade bilen på service. Cykla går ju bra med ond häl också. Tyvärr hatar H att cykla, han är ju en engelsk gentleman som gillar long walks. Men jag fick i alla fall röra på mig lite och jag fick SOL på mig!

Jodå, några levande ungar har vi. Här solar de vid Lukse idag.

Min pappa sa alltid att det måste sol till, det är solen som driver upp lammungarna.

Här lapar de i sig av den första vårsolen.

Och här en krångelfamilj ikväll. Hemmansägaren, den örnen, såg direkt ikväll att en tacka hade haft vattenavgång, han såg det i ströbädden. Sedan hittade vi tackan och förlöste två, mycket medtagna ungar. De var i princip döda när vi fick ut dem. En låg dessutom fel och var hur svår som helst att få ut. Med återupplivning står nu en unge upp, den andra ligger ännu i kuvös med intravenöst dropp (typ) med råmjölk. ( Men nu när vi var ute står unge två upp också, HURRA!)

När allt går skit, när det krånglar, så försöker jag tänka mig bort. Till sol och fina cykelvägar. Det är så man överlever tror jag, att man tänker på annat.

/ Mien

4 Responses to “En del skit faktiskt, men också en del som går bra”

 1. Annelie Says:

  Åhh vad trist, schmallenberg är bara förfärligt, var på lamningskurs som Ulrika Köning höll i och fick se bilder på olika missbildningar. Jobbigt för både tacka och fårbonde. Det ska vi väl klara oss ifrån då vi betäckte i december (-25 ute). Jobbiga beslut att ta bort gamla favoriter, man glömmer snabbt bort varför det var jobbigt när alla är på bete och klarar sig själva mer eller mindre. Ni ser ut att ha toppenväder, blir lite avunds på all barmark, här dröjer det. Btw gör ortopediska inlägg så klarar du hälsporren, det tar lång tid att bli av med och inläggen får man dras med men det är det värt för promenader är så skönt!

 2. Ingrid Says:

  Fy så tråkigt att det är ett sånt elände med lamningen. Vi hade ju inga får, men jag förstår mer än väl hur tungt det måste vara. Man vill ju att djuren ska må bra och få friska och fina ungar.
  Krya på dig Mien! Hälsporre har jag aldrig haft, men jag förstår att det kan vara ett rent elände.
  Styrkekram!!

 3. Estrid Says:

  Stackars Mien, här har du en länk till lite självhjälp + tips på hur du ska undvika att få hälsporre igen:
  http://www.ryggochidrottskliniken.se/tips-rad/halsporre.html
  p&k
  estrid

 4. Pelle & Fannia Says:

  Tack Mien ! Fina bilder från Magazin1. Hälsa Henning.

  Mvh. Pelle & Fannia

Leave a Reply