Om lamm och handikapp

Nu är nog det värsta snart över för vår del vad det gäller årets lamning. Nästan hälften av tackorna har lämnat lammhuset och körts ut till olika ställen där det såklart finns möjlighet att gå in under tak med sina ungar. Det gör att trycket inne i ladugården lättat enormt. Vi har jobbat hela söndagen med att flytta om och flytta ut.

Jätteskoj för lammungarna att få komma ut och springa. Inne i ladugården har de också sprungit. Krupit ur sina fållor och rasat runt på foderborden medan deras mammor oroligt skrikit efter dem.

Det värsta lammkrånglet är också förhoppningsvis över, speciellt som Jonas ska på sin mattekurs på Linköpings universitet i början på veckan och jag ska vara ensam hemma….Vi hade en svår förlossning i fredags, jag hatar det. En av ungarna låg fel och det var jättesvårt att få ut den. Mamman var väldigt medtagen efteråt men kom så smått upp på fötter igen och började pyssla med sina små. Men det räckte nog inte för efter ett tag hittade vi lille Arvid näst intill död.

Arvid var kall och hade inte ätit. Alltså, jag tycker väl att man ska ta bort sådana här ungar, det tar ju så mycket tid och energi att hålla på med de här dattlingarna. Men Jonas är av en annan åsikt. Arvid fick först ligga under värmelampa en stund så han fick upp värmen och orkade suga. Sedan fick han honung och tackmjölk och fick ligga på varma fläcken inne med handduk över sig.. Och kanske också penicillin då vi trodde han hade lunginflammation efter den långdragna förlossningen. Jag var skeptisk och sur men…

Arvid kom igen! Jag trodde inte mina ögon när han efter en dag sladdade runt inne på köksgolvet och bräkte. Återuppstigen från de döda.  Nu brukar inte tackorna ta emot ungar som varit på behandling på det här viset men Arvids mor tog emot honom så nu bor han med mamman och sin bror och mår bra igen! Ja, vilket pyssel. Stora brorsan vaknade mitt i natten av att Arvid skrek som en galning i köket då han hade tillfrisknat. Han skrek och skrek så tillslut fick Arvid sova i brorsans säng och då blev han tyst. Morgonen efter hittade vi inte Arvid någonstans, vi letade och letade. Men han hade ju tagit  lång sovmorgon hos sjusovaren stora brorsan så det var ju inte så konstigt. ;) Där låg de och snarkade ikapp.

Alla lamm som föds är ju inte friska och gulliga. Ofta, när de föds sjuka eller lite handikappade så dör de ganska fort. Tackan stöter ofta bort dem också för hon förstår att de inte har en chans. I år föddes en liten handikappad lammflicka. Hon var liksom lite förlamad i bakvagnen, som något slags ryggmärgsbråck, kanske.

- Ta bort henne! sa jag till Hemmansägaren.

Du vill bara slå ihjäl alla hela tiden! Och så påminde han mig om att vi haft ett fall med en halt lammunge i år som jag också ville slå ihjäl men ungens ben är nu bra.

- Du är en jäkla nazist! anklagade han mig.

Ja, ja, tänkte jag, den handikappade lammflickan dör nog av sig själv.Förvånande nog så matfödde hon sig riktigt bra, hon lyckades åla sig fram till juvret och knixa sig upp. Mamman hjälpte till förstås, försökte underlätta för den lilla.

För varje dag har det lilla handikappade lammet kommit på nya strategier för att klara av sitt handikapp. Hon har utvecklat en teknik där hon lutar sig mot tackan då hon ska dia så att hon får balans. Hon använder väggar och grindar som stöd. Och hon har lärt sig att gå.

Men man kan ju inte ha ett handikappat lamm så jag har bett att vi skulle ta bort henne, även om även jag har fascinerats av hennes kamp för ett bra liv.Hemmansägaren har då föreläst för mig:

- Martha Nussbaum, en av världens 100 mest intellektuella, skriver om capabilaties, och det gäller även djur! Även det lilla handikappade lammet har rätt att leva sitt liv i full capacity. Det krävs hjälp från oss och tackan för att hon ska göra det men det krävs också en stark, egen vilja från lammet och det har hon verkligen visat att hon har. Alla har rätt att leva sitt liv till fullo, det är den aristoteliska principen. Vad som utgör ett gott liv är att var och en uppnår sin potential. Bla bla bla

Här ligger den lilla handikappade flickan och sover med sin bror ikväll medan tackan oroligt vakar över dem.

Jodå, visst har hon lärt oss mycket, den lilla lammflickan. Att det lönar sig att kämpa. Att man kan övervinna svåra hinder med med lite hjälp. Och i morse, det mest fantastiska av allt. Alla de stora, tuffa lammungarna smiter upp på foderbordet och busar runt. Den handikappade flickan har ju inte lyckats ta sig upp där med sina förlamade ben så hon har snällt fått stå kvar vid tackorna medan alla andra busat och haft kul. Men i morse så stod den handikappade tjejen  på foderbordet hon också!Lite vingligt, men ändå!  Hon hade lyckats ta sig dit och hon busade!

- Den lyckan jag såg i hennes ögon när hon fick göra ett bus, precis som de andra lammen, den var obeskrivlig, sa en tårögd Hemmansägare!

Ja ni, vad säger ni? Inte kan man ha handikappade lamm?

- Jag lyssnar mer på Nussbaum än på Jordbruksverket, muttar Hemmansägaren…

/ Mien

24 Responses to “Om lamm och handikapp”

 1. Per-Olof Says:

  Vilken fantastisk berättelse!

 2. Eva i Västervik Says:

  Jag ser inlägget som en del i debatten kring allas likaberättigande. Du kanske skall sälja den till DHR, FUB, eller Handikappinstitutet?
  Nej men… häftigt, men att tackorna tar emot en lammunge när den återkommer sådär måste väl vara ytterst ovanligt eller?
  Ha det gott, och det kommer säkert agg gå bra när Jonas är borta.

 3. Eva i Västervik Says:

  agg?! att såklart

 4. Ingrid Says:

  Vilka härliga historier om Arvid och den handikappade lammflickan (har hon inte fått något namn?)

  Kul att se att du använder ordet dattling för det gör jag också och Kristers fästman Thomas som är skåning vrider sig av skratt varje gång han hör det. “Hur är det svärmor, känner du dig dattlig”, säger han och fnissar förtjust.

  Lycka till med den fortsatta lamningen!

 5. Veronica Duse Says:

  Härligt att läsa Mien!!! Kram ifrån Sonjas granne Veronica.

 6. Estrid Says:

  Kan du inte döpa den där kaxia lammfickan till Estrid så får jag bli gudmor? Hon får bo hos mig!

 7. admin Says:

  Per-Olof;
  Ja, det är fantastiskt.

  Eva;
  Tack för husrum för maken!

  Ingrid;
  Dattling hittade jag nog på själv men svaga lamm säger vi ofta att de är dattliga så det är nog ett ord som används.

  Veronica;
  Tack!

  Estrid;
  Vill du verkligen ha ett handikappat lamm uppkallat efter dig? Tja, Estrid är ju ett vackert namn. :)

  / Mien

 8. Awarosezux Says:

  rom generic anastrozole same arimidex anastrozole side effects steroids anastrozole half life

 9. suba suba Says:

  AtoWLE whoah this blog is great i love reading your articles. Keep up the good work! You know, lots of people are searching around for this information, you can help them greatly.

 10. Wholesale Graphic T-Shirts Suppliers Says:

  When someone writes an piece of writing he/she keeps the plan of a

 11. seo in vancouver Says:

  Thanks for the blog.Much thanks again. Really Cool.

 12. click here Says:

  Well I really liked studying it. This information procured by you is very constructive for proper planning.

 13. san pham noel Says:

  I seriously get pleasure from your posts. Thank you

 14. mo hinh mut xop Says:

  Just Browsing While I was surfing today I noticed a excellent post about

 15. mo hinh mut xop Says:

  This excellent website truly has all the info I wanted about this subject and didn at know who to ask.

 16. pravni Says:

  Wow! Thank you! I permanently wanted to write on my site something like that. Can I take a part of your post to my site?

 17. top 10 best arcadia real estate agent Says:

  The following recommendation is about sleeping estoy haciendo

 18. glendale real estate agent Says:

  Thanks for sharing this first-class write-up. Very interesting ideas! (as always, btw)

 19. top 10 best south pasadena real estate agent Says:

  ramsen simmonds incesticide bushell sprinkler brasserie Donelle Dalila gazzara

 20. pirate place pro Says:

  Say, you got a nice blog.Much thanks again. Awesome.

 21. top 10 best silverlake real estate agent Says:

  Whenever vacationing blogs, i commonly discover a great substance like yours

 22. burbank real estate agent Says:

  This is the type of information I ave long been in search of. Thanks for posting this information.

 23. youtube for sales Says:

  I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are incredible! Thanks!

 24. click here Says:

  This excellent website certainly has all the info I wanted about this subject and didn at know who to ask.

Leave a Reply