Lammet Estrid och bildstenar

Helgens Mejl från gården hittar ni här, http://www.helagotland.se/kronika/mien_niklasson.aspx?articleid=8492976

Mejlet handlar om den handikappade lammflickan, eller lammet Estrid som det är på förslag att hon ska heta. Hon är faktiskt väldigt söt.

I dag hade jag ett ärende till Fröjel. Jonas fick köra mig dit och sedan lyxade jag till det och cyklade hem.

Riktig semester att få lämna lamm, matlagning och tvätt ett tag och bara cykla och lyssna till havet.

Jättehärligt var det och solen sken.

Lägger in några snabba också om invigningen av den nya stenen i bildstenshallen som vi var på häromkvällen. Lars Sjöswärd, till höger, invigningstalade och arkeolog Per Widerström berättade om stenen.

Bubbel och salt kringla fick man.

Bildstenar är något ganska unikt för Gotland. Stenarna sattes upp vid vägar där många människor färdades och de flesta stenarna är från vikingatiden, några är tidigare än så. Stenarna visar bilder på sagor och sägner som vikingarna berättade för varandra.

De flesta stenarna i bildstenshallen är imålade med färg. När man målar i konturerna så blir det alltid en subjektiv bedömning av den som målar hur bilderna ska se ut. I dag kan man se att det finns detaljer på bildstenarna som har blivit fel imålade och det går ju inte att sudda ut direkt.

Nu har man börjat använda ny teknik då man jobbar med stenarna. Dels så scannar man in stenen från olika håll så att det sedan blir lättare att pussla ihop hur strecken ska gå.

Istället för att måla i bilderna så har man nu kommit på att måla stenen med ljus. Ljus är ju inte permanent utan man kan allteftersom tekniken går framåt ändra strecken så som man uppfattar att de ska vara.

Här invigs ljusinstallationen av den nya bildstenen.

Det var magiskt att se hur bilden liksom växte fram för ens ögon.

Så vackert och så spännande!

Det är såhär långt man har tolkat stenen men man jobbar fortfarande med mittpartiet. Ljusinstallationen är väl värd ett besök.

Vi var ett härligt gäng från Folkan som var med och invigde!

Tack alla för en trevlig kväll!

/ Mien

Leave a Reply