Mejl från gården 2013-05-25 och lite legobilder

 Inför varje sommar så kan jag bli lite stressad av att alla är så lediga på sommaren och att alla gärna vill vara lediga tillsammans med oss. När man har gård är man ju inte ledig på det viset. Det är jättetrevligt med alla människor som kommer hit på sommaren och jag mår bra av att träffa folk men vårt liv blir ändå en liten kontrast i jämförelse med många andras. Jag känner att jag har svårt att förklara utan att bli gnällig. Jag tror inte jag lyckades förklara så bra i Mejl från gården heller, tyvärr.

Mejl från gården 2013-05-25

Vad har ni för planer för sommaren då? är en fråga man får ganska ofta så här års. I år ska ni väl passa på att åka någonstans tillsammans hela familjen? Eller så ska väl du Mien se till att få lite kvalitativ egentid och utveckla dig själv? Bara vara du och koppla av? Det skulle du må gott av, säger den omtänksamme vännen som vet vad som är bäst för mig.

Vi är så dåliga på det där med semester i den här familjen. När man har deltidsjordbruk så vill man ju helst bara vara hemma och fixa med stängsel , lamm och ved när man väl blir ledig. Ibland får jag så dåligt samvete gentemot barnen att vi aldrig åker någonstans. Men om sanningen ska fram så kan jag inte heller riktigt koppla av och njuta borta då man har 300 lamm ute på bete hemma som behöver daglig tillsyn. Och om det kanske inte händer så ofta annars så kan man helt kallt räkna med att just det dygnet vi är på fastlandet rymmer baggarna och några ungdjur får diarré och så ska man sitta någonstans i Sverige och koppla av och njuta av egentid. Jag är absolut inte ledsen för att det är såhär, jag trivs med att vara ute i solen och jobba med djuren under semestern, men jag tycker det är jobbigt att hela tiden försvara mig.

Jodå, visst händer det att vi drar iväg hela familjen. Hemmansägaren tycker det är lagom att vara borta en natt, speciellt om han inte får ha den vita knähunden med sig, för annars får han svår hemlängtan. När vi är iväg på minisemester så blir det således två, oftast mycket intensiva dygn då allt ska hinnas med. Helst ska det också klippas lite lamm någonstans på vägen för man kan ju inte bara åka iväg för nöjes skull? Det känns lite ohändigt att åka iväg med bilen proppfull av illaluktande fårklippningsutrustning men å andra sidan så frestas man inte att göra några oplanerade inköp då bilen redan är fullpackad vid resans start. När jag kommer hem efter en sådan där tvådagarsresa arrangerad av Hemmansägaren med väldigt lite sömn på agendan så känns det som om jag har varit borta i flera veckor. Jag är alldeles jetlaggad och helt slut.

Förra sommaren insisterade Lilleman på att vi skulle åka till Legoland eftersom han hört att hans äldre syskon fått åka dit när de var små. Jag lyckades övertala syrran och hennes lille son att följa med:

- Det är så skönt att vara två vuxna för då kan vi turas om att köra, var ett argument som syrran köpte.

Jag är nästan aldrig magsjuk men just den här morgonen då vi ska köra till Danmark insjuknar jag i svåra plågor. Det går inte att ställa in resan för barnen hade blivit jättebesvikna så syrran och jag åker ändå. Syrran får köra alla de 70 milen själv medan hennes storasyster sitter nästan döende i sätet bredvid och barnen stimmar i baksätet.

Visst är Legoland fint och vi hade jätteroligt på det nybyggda vattenlandet som ligger intill.

Helt galet stort vattenland i Billund, Lalandia. Hela byggnaden var galen, som ute fast inne, med konstgjord himmel. Golfbanor, bowling, shoppingcenter etc. Inte för att jag varit i Dubai men det kändes lite som Danmarks svar på Dubai faktiskt.

Men när jag frågar Lilleman häromdagen vad som var roligast med resan till Danmark så säger han utan att tveka:

- Det var när vi spelade kort i tältet på kvällarna!

Kanske behöver man inte ha så dåligt samvete för barnen ändå?

/ Mien Niklasson

Här lyckades jag inte heller riktigt förklara. Vad jag ville säga var att man åker hela vägen ner till Danmark i tron om att finna den sanna lyckan för sina barn, Legoland. Och så upptäcker man då man väl är där att den lyckan kan man hitta på närmare ort också, kortspel i tält och mys med små killingar. Fast kanske hade man inte upptäckt den lyckan om man inte åkt till Danmark först? Ja, så är det nog.

Bara att bo på camping är ju ett äventyr i sig. Att höra andra barn prata andra språk än svenska. De flesta familjer hade fina husbilar med uteplats och sånt.

Vår “husbil”. Vårt tält till vänster.

Lego är inte billigare och bättre på Legoland. Det är dyrt och hundra grader varmt i den stora legoaffären. Men man kan ju inte komma hem från Legoland utan en liten låda, det var både syrran och barnen och jag överens om.

En kväll gick Lilleman och jag iväg till en liten getfarm som låg alldeles nära campingen. Det är det här besöket på getfarmen som Lilleman pratar mest om näst efter kortspel i tältet. Vi fick vara med då en get, ehh, ja, vad gör getter? Inte lammar, killar?

En alldeles nyfödd killing. Den liksom kom ut på alla fyra direkt, var aldrig vinglig som en lammunge eller så. Lilleman och jag var väldigt fascinerade av det. Har getter alltid så här lätta förlossningar?

Getmammorna, vad de nu heter igen, var mer obrydda än tackor. De lämnade den lilla killingen medan de gick och gjorde annat.

Man kunde gosa hur mycket som helst med killingarna, ingen getmamma blev sur eller orolig.

Stora brorsan var ett fantastiskt resesällskap.

Han gör väl inte vågen över lego men kunde åka olika saker med småpojkarna, jag åker ju inte alls jag.

Det är mycket köa, åka köa, åka på Legoland. Jag hade med mig en bok.

Syrran och jag hade beställt frukostbuffé varje morgon på campingen. Det var jätteskönt och helt klart värt pengarna. Småpojkarna älskade den här danska osthyveln. Jag skulle vilja ha en sådan, vi som älskar ost i den här familjen.

Pauserna genom Sverige tyckte Lilleman var toppen också. Då fikade vi och sedan spelade grabbarna lite fotboll.

Nu väntar Jonas otåligt där nere med morgonkaffe och tidning. Vi ses.

Mien

One Response to “Mejl från gården 2013-05-25 och lite legobilder”

  1. Hanna Says:

    Det var trevligt!

Leave a Reply