Mejl från gården 2013-06-15

 

Barnens sommarlov har börjat. Jag rensar i köket. Plockar ner gamla scheman och får dåligt samvete över Lillemans alla ogjorda läxlappar jag hittar

Lillemans skolbuss hämtar honom halv åtta varje morgon. Sedan är det full fart hela dagen i skolan och på fritis där vi hämtar honom vid femtiden, då har han varit hemifrån i nio och en halv timme. Lilleman är en aktiv person och föreningsmänniska, något man som förälder vill understödja. Så efter lite mat och ombyte så är det snabba ryck till fotbollsträningen, varpaträningen, innebandyträningen, trampolinträningen, pianolektionen, allt efter säsong. När Lilleman slutligen landar i TV-soffan strax före åtta på kvällen, framför något av sina favoritprogram Arga snickaren eller Äntligen hemma, så vill man bara låta honom vara. Det händer till och med att jag gör honom sällskap i soffan. Därför hänger det en massa ogjorda läxlappar och dinglar i vårt kök.

Ibland tror jag att läxorna mest är till för oss föräldrar. Jag har hört många föräldrar vara upprörda över att det är för lite läxor i skolan. Många föräldrar anser att en duktig lärare ger ordentligt med läxor.

Ibland kan jag undra om inte samma föräldrar skulle bli väldigt upprörda över att få med sig arbete hem från sin arbetsplats som de förutsattes göra på sin fritid.

Andra läxförespråkare menar att det är viktigt med läxor för att barnen ska lära sig ta ansvar. Men vad är det vi lär våra barn då? Vad är det för dold läroplan vi följer? Att man ska fortsätta jobba på sin fritid och offra familj och fritidsaktiviteter? Att skoldagen i princip aldrig tar slut och att man aldrig kan få känna sig klar?

Man kan ju fråga sig hur långa arbetsdagar våra barn ska ha. Under skoltid verkar deras arbetstid vara helt oreglerad. Men när sedan sommarlovet bryter ut, med sommarjobb för storebarnen, så blir tiden plötsligt mycket noga reglerad. Är man under 17 år får man till exempel inte arbeta mer än 8 timmar om dagen.

Det här med läxor handlar om allas rätt till utbildning också. Inte alla barn har någon vuxen som kan hjälpa dem med läxor på kvällen. Många vuxna arbetar kvällstid. Eller har andra saker de måste göra. Eller kanske helt enkelt inte har de kunskaper som krävs för att hjälpa sina barn. Eller den utrustning som krävs, en fungerande dator till exempel.

Det blir också allt vanligare att familjer som har råd köper sig avdragsgill läxhjälp eller att olika frivilligorganisationer ordnar läxhjälp för barnen efter skolan. Det är en oroande utveckling. Det är skolan och lärarna där som ska ha ansvaret för våra barns utbildning. Skolan får inte släppa iväg ansvaret för utbildningen till andra. Det får inte bli så att undervisning vid sidan av skolan ska bli nödvändig för att klara högre utbildning.

Tiden i skolan måste utnyttjas effektivt och det måste vara arbetsro. Om läxor ges eller inläsning till prov ska göras så måste det finnas utrymme att göra det under skoldagen, med assistans av lärare.

Barn ska, liksom vuxna, ha rätt att få vara lediga efter arbetsdagens slut.

3 Responses to “Mejl från gården 2013-06-15”

 1. Angelita Piepho Says:

  There are no words to show my appreciation!

 2. sns.gongye360.com Says:

  I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s equally educative
  and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail
  on the head. The issue is something which too few folks are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy that I found this in my search for something regarding this.

 3. Brookwood Camps Says:

  I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog
  posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.

  Reading this information So i am satisfied to convey that I
  have an incredibly just right uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
  I such a lot for sure will make sure to don?t forget
  this web site and provides it a look regularly.

Leave a Reply