Refuserad!

 I går, när jag står inne i Bagarn´s trädgård med min klass, så ringer tidningen. Ansvarig utgivare gillar inte att jag kallar Scans ledningsgrupp för svin i min text utan vill att jag tar bort det.

- Man kan inte kalla folk för svin om de inte ges utrymme att försvara sig, säger man.

Alltså, jag blev faktiskt jätteförvånad! Så mycket dumt som jag skrivit genom åren men aldrig har jag blivit stoppad förut!

Klassen undrar såklart vad det är frågan om så då berättar jag för dem om Scans ledningsgrupp som förra året gav sig själva en löneökning på 16 miljoner och att det är därför jag kallar dem svin.

- Kan du inte byta ut ordet svin mot grisar då?  :) undrar en av eleverna som blir upprörd över de 16 miljonerna och tycker att jag har rätt.

Nä. Jag fick alltså stryka i texten! Men här ska ni bloggläsare få ta del av mina tankar helt ocensurerat!

Jag kan inte riktigt komma över det, snäll- och mes-Mien, som mest skriver om fågelungar och lamm, och så när hon äntligen ryter ifrån, så blir hon STOPPAD!

Texten med fet stil nedan är det som blev refuserat.

 

 Mejl från gården 2013-09-07

Jag är så ledsen över att Hemse Sport måste lägga ner. Vi har handlat nästan alla barnens grejer där. Om det har behövts ett par fotbollsstrumpor har man kunnat sticka dit på lunchen. När jag sumpat en av de små skruvarna på hockeyhjälmarna, som man skruvar på när man ska göra hjälmen större, så har Chrille extra sådana skruvar och kan hjälpa mig. Ola har tryckt alla klubbtröjor som behövs hela tiden till varpa, simning, fotboll, innebandy och allt vad det är här på Sudret.

 Men nu är det färdigtryckt. Konkurrensen från bland annat internet har blivit för svår. Fast jag vet inte om det är hela sanningen. Ibland tror kunden att det är billigare att handla på annat håll. Men det inte är så. I julas kom det ut reklam om billiga bordtennisbord från jättesportfirman i stan. Jag ringde då Hemse Sport och frågade vad de tog för ett bord:

-         Njaej, vi måste ta ut lite mer, men i gengäld kan du få det gratis hemkört!

Stora firman i stan skulle ha 500 kr för att köra hem bordet. Det slutade med att jag betalade 200 kr mer på att ta bordet från Hemse. Men jag slapp en massa besvär.

 

Jag har börjat fundera på vilka typer av jobb man kan ta ut lön för egentligen. Man tjänar inga pengar på att ha sportaffär. Producera mjölk, föda upp grisar och odla grönsaker är det svårt att ta ut någon vettig timpenning för. Inte heller att jobba i vård, skola eller omsorg. Det räcker absolut inte med att vara jätteduktig yrkesmänniska, välutbildad eller smart, inga pengar finns där. Vem är det som tjänar pengarna egentligen?

 

Jag ringer upp några vänner som jag vet själva tjänar pengar men som framförallt vet vad man tjänar pengar på:

 

-         Det är privata tjänster man tjänar på. Att man hjälper företag med att hitta rätt målgrupper, organisera, juridisk rådgivning, managementkonsulter helt enkelt!

 

-         Men vad fan är en managementkonsult? säger Hemmansägaren surt som sitter och smyglyssnar på telefonsamtalet, jag fattar inte de där platsannonserna ens.  Ta in vilken högstadielärare som helst som jobbat i 20 år så ska de fan få se på management!

 

Jo, tänker jag, fast har man jobbat som högstadielärare i många år så känns det ibland som om man är diskvalificerad för andra jobb. Det är ju konstigt, med den ledarerfarenhet man har.

 

-         Pengar tjänar man där pengar finns! säger en annan av mina källor. Det handlar om bank och finans. Man måste tycka att man är duktig på att förvalta andras pengar, och man måste uppfattas som unik, då kan man ta ut rejäl lön. Man måste tycka att man är värd pengarna och vara lite girig, Men varför ställer du de här frågorna egentligen Mien, är du lite deppig?

 

Nej, jag är inte deppig. Jag bara funderar. Jag funderar till exempel på hur Scans ledningsgrupp kunde tycka att det var värda en rejäl löneförhöjning krisåret 2012. Företagsledningen, med åtta personer, höjde sina löner med 16 miljoner under ett år. Samtidigt som verksamheten drabbades av allvarliga lönsamhetsproblem.

 -         De där, de är de största svinen i slakteribranschen! säger Hemmansägaren argt när Scans ledning kommer på tal.

Och sådant kan man ju också fundera över.

/ Mien Niklasson 

 

 

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.

Annons