Timvikarie i BUF, ett helt okvalificerat jobb

Hej!

Är det någon mer än Jonas och jag som har reagerat på Region Gotlands jobbannons där de söker lärarvikarier? Titta på sista raden i stycket om kvalifikationer. Jonas kallar det för en freudiansk felsägning. Här skymtar samhällets  syn på det vi håller på med, undervisning, fram.  För att vara lärare krävs varken erfarenhet eller utbildning. Är inte det fantastiskt att det år 2013 ännu finns arbeten där erfarenhet eller utbildning inte är något krav? Det är meriterande men inget krav. Jonas blir lite trettiotalsnostalgisk. På 30-talet kunde man gå direkt ut i arbetslivet. Det är bara det att på den tiden handlade det om att stapla bräder och skotta grus, inte undervisa, bedöma och betygssätta barn och ungdomar.

Vi har inte sett någon annan jobbannons där det formuleras så tydligt att vare sig utbildning eller erfarenhet inte är något krav som just den här då det gäller lärarvikarier.

Det här är faktiskt ganska allvarligt, det står att vikariaten kan vara terminslånga och då kan  ju betygssättning bli aktuell. Läser ni annonsen uppmärksamt så ser ni at det inte finns några som helst krav på ämneskunskaper eller utbildning. Man ska vara flexibel och initiativrik samt intresserad av pedagogisk verksamhet. Jo, man tackar!

Ni som läser annonsen noga hittar också en hel del andra underligheter!

Här följer annonsen som den var publicerad:

Timvikarier till barn- och utbildningsförvaltningen

Arbetsuppgifter

Nu söker barn- och utbildningsförvaltningen nya medarbetare till sin vikariepool. Vi söker framför allt medarbetare som vill arbeta på skolor och förskolor på södra Gotland. Som medarbetare i vikariepoolen har du möjlighet att arbeta inom såväl barnomsorg som grund- och särskola, allt efter intresse och förmåga. Uppdragens omfattning varierar från enstaka dagar upp till hela terminer eller läsår.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är intresserad av pedagogisk verksamhet och som själv är villig att utvecklas och lära. Arbetet med barn och elever är många gånger krävande så du bör inte vara rädd att ta i.
Vi tror att du, för att trivas hos oss, behöver vara flexibel och initiativrik. Det är också viktigt att du vågar ta för dig: Utmana dig själv och oss!
Erfarenhet eller utbildning inom barnomsorg/skola är meriterande men inget krav.

Anställning

Arbetsplats: Barn- och utbildningsförvaltningen, Barn- och utbildningsförvaltningen
Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
Omfattning: Timavlönad
Tillträde: Tillträde enl ök.
Antal platser: 1

Upplysningar

Jane Wiman-Lithberg
Vikarieförmedlare
0498-269913

Frida Hagberg
PA-konsult
0498-263307

Ansökan

Arbetsgivarens referensnummer: A348207
Sista ansökningsdatum: 2013-09-16

Sök jobbet här >>

Inför rekryteringsarbetet har vi på Region Gotland tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför bestämt kontakt med mediasäljare, rekryteringssajter och liknande.
För mer information, se vår hemsida

5 Responses to “Timvikarie i BUF, ett helt okvalificerat jobb”

 1. Per-Olof Says:

  Nu tycker jag att du läser som f.n. läser bibeln. Dvs att få det att passa dina egna syften. Jag tycker man kräver en hel del, även om det inte är formell lärarutbildning. Kanske beroende på att de som har den o inte har jobb nu när det är brist på sådana ändå inte är de som man önskar till vikariepoolen. Jag vill bara citera fritiof Nilsson ” Piraten ”
  - Om jag skriver en novell om en synål så är det alltid någon enögd jävel som känner sig täffad!

 2. Per-Olof Says:

  “träffad” skulle det vara.

 3. admin Says:

  Hej Per-Olof!
  Det är möjligt att jag läser dåligt men jag tycker ändå att det är upprörande att i princip vem som helst, helt utan erfarenhet, kan få komma in i våra barns klassrum och undervisa i så livsviktiga saker som läsinlärning till exempel. Även om det nu är svårt att få tag i folk så borde man ändå anstränga sig lite mer i annonsen.
  / Mien

 4. Per-Olof Says:

  Nej Mien, jag tror inte att BUN är så dumma att de anställer vem som helst som timvikarie. Jag vet två personer som där fått isnpiration att läsa vidare till lärare eller förskollärare. De flesta har enligt uppgift läst Barn & Ungdom eller teoretisk linje på gymnasiet. De kräver många olika saker fast inte formell lärarutbildning! Enkelt, det finns inte några utbildade lärare som är lediga! Jag tror att detta är bättre än att ha inställda lektioner vilket är alternativet och tyvärr inte helt ovanligt. Svälj förtreten och satsa på att göra arbetslivet glatt för dessa vikarier så att de vill utbilda sig till lärare. Vänd det hela till något positivt i stället för det klassiska lärar”gnället”. :-)

 5. Kathleen Says:

  Hello would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this
  blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a reasonable price?
  Cheers, I appreciate it!

Leave a Reply