Julen 2013 del 1

 Hej alla och god fortsättning! Här kommer lite bilder från vårt julfirande, tyvärr helt huller om buller men det får gå ändå. Det är ändå lite kul att gå tillbaka om några år och se vad vi hade för oss.

Annandagen var det julmat i mommos fina, pyntade hus, tyvärr bara en bild från spisen i köket. Men kalkonen vi åt var grym!

Juldagen hade vi några vänner här på fårfiol och hembryggt öl. Thomas in action.

Kvällen innan julafton, lilla julafton, var vi i Klinte hos svågern och svägerskan på julmat. Jättemysigt. Kusinerna bytte klappar.

Vädret har varit varmt. Annandagen och dagen efter har jag räfsat i trädgården, något jag inte hunnit under hösten. Jätteskönt att få bort alla lönnlöv från gången som gjort att man inte kunnat gå där.

Och så har jag städat ett rum som vi kallar för källaren. Dit in har man inte kunnat gå de senaste två åren. Vi glömde en säck med lammvällingpulver där förra våren. Sedan har mössen kalasat på det och lagt sina musbajsar över allting. Äntligen har jag haft tid att i två dagar nogsamt städa och tvätta allting så att vi den här julen kunde ha julmaten där inne. Så skönt. Min bästa julkapp ever.

Hemmansägaren och pojkarna har tagit bort två tunga och farliga ladportar i lammhuset och ersatt dem med dörrar gjorda av plåt med små hål i. Nu släpps ljuset in men vinden stannar utanför. Nedtill har Hemmansägaren och Stora syrran passat in en metallgrind som de klätt in, jättebra blev det.  Lätt att öppna, lätt att stänga. När man är KRAV är det här med ljusinsläpp viktigt.

Tillbaka till julbordet i Klinte med jättegod mat lagad av svågern och svägerskan.

Min favorit var små rökta laxrullar med färskostkräm.

Fotbollsturnering i Klintehallen i mellandagarna, Annonsbladet Cup. Hansa Hoburg vann alla sina matcher.

Julafton kom syrran med familj till Hägsarve och sov över. Vi hade väldigt roligt. Här finaste kusinerna L och B.

Lilla J hade en ordentlig omgång av vattkoppor. Men hon höll humöret uppe ändå med hjälp av alvedon.

Och så kom TOMTEN! Den riktiga tomten med riktigt skägg.

Vi rimmar på alla julklappar. Mest för att dra ut på det där julklappsöppnandet lite. De som inte kunde rimma fick hjälp av Hemmansägaren. För säkerhets skull stryker han under alla rim så att man riktigt ska förstå. Det här var ett par grytlappar som Lilleman gjort till mig.

Syrran och jag är vana från vårt barndomshem att man inte bara får slita upp allting med en gång. Det ligger ju mycket omtanke bakom varje klapp och då ska den omtanken ges utrymme också.  Först delar tomten ut alla klappar och läser alla rim. Sedan vinkar man av tomten ( kör hem honom till Havdhem…). Sedan öppnas klapparna i turordning, yngst öppnar först. Helst ska rimmen läsas en gång till så alla kan vara med och gissa men det går ju inte alltid när man har småbarn. Alla skötte sin klappöppning exemplariskt i år utom Hemmansägaren som fusköppnade hela tiden. När jag och systrarna blev äldre bytte vi turordningen till att äldst öppnar först för vår mommo Helny var alltid så otålig. Kanske måste vi införa den turordningen nästa år för vissas skull? :)

Hemmansägaren är alltid så mån om att Tomten ska få något att dricka.

Tomten älskar hembryggt öl.

Det vill till att man är klar i strupen när alla rim ska läsas.

Vad kan det här vara?

Jo, ett julförkel till mor! ;)

Lilla J fick ett svärd, precis som hon önskat.

Stor förväntan.

Här väntar alla på tomten.

Hundarna trängdes med Hemmansägaren i soffan.

Lilleman var väldigt nöjd med sina klappar.

B fick klistermärken som glows in the dark.

Hela julgänget.

Lilleman fick en jättelegobil som han byggde på hela julafton och halva juldagen.

Stora syrran hade köpt julklapp till oss fastän hon inte fick. Den här urtjusiga teservisen från Hackefors. Som ny fast köpt på Kupan.

Mest förväntansfull var Hemmansägaren på julklappen han köpt till mig. Kan ni gissa?????

Min kompis Cattis kom och åt mat i mellandagarna med sina barn, det var så mysigt.

God Fortsättning! önskar alla vid Hägsarve & Co!

One Response to “Julen 2013 del 1”

  1. Carita Liljendahl Says:

    Helt rätt gör ni då ni tar tid på er att öppna klapparna, och visst ska paketen ha rim!

Leave a Reply