Filmaren Gunnar Olsson

 Bloggen har jag prioriterat dåligt på sistone, det är tråkigt när det blir så. Men nu ska jag skärpa mig. Stora syrran är på fastlandet och simmar den här helgen, det betyder att hon inte kommer hem till Hablingbo på fjorton dagar. Stora syrran är den som är mest besviken på mig då jag inte bloggar för hon vill ju se vad som händer här hemma. Och så längtar hon efter husdjuren.

Elof är besviken. Han älskar att sitta och titta på småfåglar genom fönstret men vi har nästan inga småfåglar i år. Vi som brukar ha mängder med pippisar som äter talgboll och frön.  Jag är så ledsen för det. Elof också.

Annars har jag varit med om spännande saker i veckan. Ni vet deltidskursen jag har med pensionärerna. Vi läser ju noveller och nu hade vi läst en text av Fritiof Nilsson Piraten där han beskriver ett bröllop. Då blev jag sugen att se den nyligen bearbetade Gunnar Olsson-filmen Ett gotländskt storbröllop i Fleringe.  När jag skulle leta efter fakta om Gunnar Olsson så att jag skulle kunna presenter honom för pensionärerna så hittade jag ingenting. Jag ringde kors och tvärs utan reslutat. Biblotekarien inne på gotlandicaavdelningen på Almedalsbibblan skrev att det inte finns några skriftliga källor om Gunnar Olsson, bara ett par tidningsurklipp i arkivet. Inte ens min kollega Calle Brobäck visste så mycket om Gunnar Olsson och då är det ju kris, Calle som vet allt om Gotland! Men Calle visste att Gunnars Olssons brorson, Lars Olsson, bor i Ardre och är duktig på att berätta om Gunnar.

Ha, ha, jag frågade Hemmansägaren om han kände någon Lars Olsson i Ardre. Hemmansägaren känner typ alla människor på Gotland. Har han inte haft deras barn i skolan så har han klippt deras lamm eller träffat dem inom politiken eller Röda korset eller Vuxenskolan eller…..

- Lars Olsson i Ardre? Ja, men honom känner jag! Han håller på med skog och sågverk och spåntak.  Jag har haft hans son i skolan…sa Hemmansägaren.

Vad var det jag sa…..;)

Jag ringde upp Lars och nu ska han komma till mig och pensionärerna i mars och berätta om Gunnar. Gunnar föddes som bondson på gården i Ardre. Redan tidigt visade det sig att han hade ett stort teknikintresse, det var så kameran kom in i bilden. Sedan jobbade han som rättare på Skäggs och på fritiden så filmade han. Jag tror det är närmare 70 filmer om den gotländska vardagen som han gjort och lämnat efter sig. Filmerna finns nu på Landsarkivet i Visby, dit jag också ska med pensionärerna snart….toppen att få undervisa på en sådan här kurs där jag bara kan få hålla på med sådant som jag tycker är roligt….

Men, vem var han, Gunnar Olsson? Var fick han sin drivkraft att dokumentera ifrån? Varför finns inget skrivet om honom? Lars Ahlby håller på med en dokumentärfilm om Gunnar men tills den kommer ut får jag forska själv.

Gotlands Hembygdsförbund har nu fått pengar till att ljudsätta Gunnars filmer då de flesta är stumfilmer. Filmen Ett gotländskt storbröllop i Fleringe från 1958 är nyligen ljudsatt och det var därför jag hört talas om den. Det är gutamålsgillet som satt text till den så allt är på gutamål. Filmen finns att låna på bilioteket och har du inte sett den så gör det, den var riktigt rolig och man lär sig mycket. Så var det också kul för flera av människorna som är med i filmen bär samma efternamn som Hemmansägarens lammklippningskunder på norr så man förstår att det är släktingar till dem. Bruttbonde var till exempel min pappas gamla kompis Pelle Östman, de hade fåraffärer ihop.

Den här mejerifilmen har jag tittat lite på. Jag kan så lite om mejerier så jag får se den med pensionärerna så får de förklara för mig vad det är man ser. Den här filmen har inte nytt ljud ännu.

Ja, sånt här ägnar jag mig då åt nuförtiden. Ser nu otroligt mycket fram emot föreläsningen med Lars Olsson!

Om någon av er bloggläsare vet något om Gunnar så meddela gärna mig!

Så har jag tvättat lagtröjor. Tänk att jag fick bli fotbollsmamma också! En ny erfarenhet.

/ Mien

6 Responses to “Filmaren Gunnar Olsson”

 1. Eva i Västervik Says:

  Verkar himla kul det där med pensionärskurs! Fotbollsmamma, ja det är en av de bättre mamma-alternativen jag haft, jag stortrivdes med listor, kioskjobb, körning och tvätt av tröjor. Jens hade dock lite synpunkter på att jag hejade lite väl högt på laget vid bortamatcher, men å andra sidan var jag en väldigt bra bollkalle!

 2. admin Says:

  Eva;
  Jo då, visst är det kul. Kiosken brukar jag också stå i.
  / Mien

 3. Mejl från Gården » Blog Archive » Lars Olsson berättar om Gunnar Olsson Says:

  […] ett tidigare inlägg http://www.hagsarve.com/wordpress/?p=8875 berättar jag lite om filmaren Gunnar Olsson som har lämnat efter sig 90 filmer om vardagslivet […]

 4. Cherise Capossela Says:

  This is really interesting, You’re an overly skilled blogger. I have joined your feed and look ahead to looking for more of your great post. Also, I have shared your website in my social networks|

 5. Foster Schwaner Says:

  I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better?|

 6. Lelah Colp Says:

  Hi I am so thrilled I found your website, I really found you by mistake, while I was browsing on Digg for something else, Regardless I am here now and would just like to say thanks a lot for a tremendous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the fantastic job.|

Leave a Reply