Magazinet

 I helgen var Magazinet öppet. Otroligt lyxigt att kunna gå till en restaurang i kvarteret. Träffa lite ortsbor och bara hänga…

Jag tror det var så att det var en bokning av hotellet och restaurangen som det blivit något knas med och det var därför vi hablingar fick ett restaurangbesök en vanlig vinterlördag i februari.

Vi hade bokat bord tillsammans med familjen Allmungs.

Och sedan blev det eftersläckning och lek hemma vid Hägsarve. Stora syrran tyckte det var lite udda att jag ännu har julduk på bordet?

Jag har inte skrivit så mycket om lamm på sistone. Jag har haft en liten lammdepression i höst. Vi sliter och ävlar med de där lammen. Sommarens torka gjorde att vi har säkert 30 vinterlamm kvar. För att slippa vinterlamm till nästa år måste vi ha bättre vallar och foder. För att få bättre vallar måste vi lägga om gamla vallar. Att bryta upp gamla vallar kostar multum och det har vi inte råd med just nu. För att få råd med saker och ting klipper Jonas typ varje ledig stund och jag är här hemma ensam. Och drar i ensilage. Och oroar mig.

Nä, nu får jag rycka upp mig. Det vore väl jättedumt att lägga av med alltihop nu när vi har lärt oss så mycket och tom gått med i KRAV? Vi tjänar massor med pengar på lammen. Vi säljer jättefina skinn. Vi säljer kött och köttet får vi riktigt bra betalt för om vi kan få lammen färdiga till rätt veckor. Vi har miljöstöd.

Men. Det kostar också vansinnigt mycket att ha lamm. Det skulle ju vara roligt om det blev någon liten krona över? Någon gång?

I mina dystraste stunder tänker jag att den bästa lönsamheten i lantbruk är att göra - ingenting! Att inte ha djur. Att bara arrendera ut marken och slå dank. Men det är ju inte klokt om det skulle vara så och det är inte ett system som jag vill vara en del av.

I princip alla lantbrukare brottas med de här tankarna och det är sorgligt.

Årets första lammungar har kommit. Den här lille baggen är inte så rastypisk med sin vita nos. Men ack så söt. Mjuk och go att hålla i också och så luktar han bebis. Åhhhh…..

/ Mien

5 Responses to “Magazinet”

 1. Ingrid Says:

  Åh vilket sött litet vårtecken!

 2. P Says:

  Grattis till lammungen! Jag vill också ha snart.

 3. Elisabet Says:

  Varje gång jag åker förbi en gård som brukas tänker jag: Tack bönder. Här i Småland läggs jordbruken ner på löpande band. Mjölkkor verkar gå först, svinen är så gott som borta. Känner de som skänker bort arrendet. Så res på dig/er och hoppas på bättre tider då vi konsumenter vill ha MYCKET lammkött.

 4. admin Says:

  Ingrid;
  :)

  P:
  Fast jag bävar lite också…

  Elisabet:
  Tack Elisabet för ditt kloka inlägg!
  / Mien

 5. http://www.exbulk.com/ Says:

  I wanted to thank you for this excellent read!!
  I absolutely enjoyed every little bit of it. I have got you book marked to check out
  new things you post…

Leave a Reply