Thomssons ledare

Nä nu jäklar! Oj vad jag blev arg idag när jag läste Lars Thomssons ledare på Centerns sida i Gotlands Tidningar.

http://www.helagotland.se/ledare/artikel.aspx?articleid=9514714

Thomsson skriver om skolan:
“… Jag är så förvånad över den förenklade skoldebatten som just nu går hög i landets alla medier. Att Pisa-rapporten slog ned som en bomb är ju ett faktum. Trots att trenden pekat nedåt under lång tid. Jag ser att den negativa trenden är en spegling av samhällsutvecklingen i stort. En viktig faktor tror jag är den förändrade respekten för auktoriteter, det vill säga lärarna i skolans fall.


Många för nu fram krav på att åter förstatliga skolan, det känns helt obegripligt. Vem tror egentligen att ett statligt huvudmannaskap löser problemen? Jag kommer ihåg äldre politikerkollegor som berättade om hur de fick åka till Stockholm, med mössan i hand, för att begära utökning med en ny klass eller tillsätta en lektorstjänst. Vill någon tillbaka dit? Centerpartiet vill det verkligen inte!…”

Thomsson skriver att skoldebatten är förenklad ? Är inte det att se ner på alla andra som yttrar sig i skolfrågor? Och vad är det då som Thomsson tillför i den här debatten som skulle göra den mer mångfacetterad? Att skolans problem beror på att eleverna inte längre har respekt för sina lärare? Vad är det för skola Thomsson strävar efter om han vill gå tillbaka cirka 50 år i tiden, kanske mer, till en auktoritär skola där elevinflytande och ömsesidig respekt mellan elever och lärare inte var att tänka på. Går man in på Centerns hemsida kan man läsa att skolan ska bygga på en människosyn där alla kan och vill utvecklas. Jag får inte ihop den skrivningen, att alla har en egen vilja att utvecklas, att det är för att man vill något som man lyssnar på sina lärare, med Thomssons önskan om mer respekt för auktoriteter.
Är det förresten inte att förenkla debatten väldigt mycket att skriva att skolans problem beror på att elever ska visa större respekt för sina lärare? Det är väl typ att säga till eleverna att:
- Bara ni håller käften och lyssnar på fröken så kommer det att ordna sig!
Ett av kriterierna i läroplanen är förresten just att eleverna ska lära sig att tänka själva och problematisera. Man ska ifrågasätta auktoriteter. Man ska våga ifrågasätta politiker, präster, tandläkare, lärare etc. Och gud ske lov för det säger jag bara. På sonens skola uppmärksammades häromdagen minnesdagen av förintelsen som ju är ett skräckexempel på vad som kan hända om man inte vågar ifrågasätta auktoriteter.
Regeringen har tillsatt en utredning och resultatet av den visar att de försämrade resultaten i skolan har ett tydligt samband med kommunaliseringen av skolan för 20 år sedan. Thomsson tror inte alls att ett statligt huvudmannaskap skulle kunna lyfta skolan utan förlitar sig på äldre partikamraters anekdoter om hur de fick tjata sig till pengar till lektorstjänster. På den tiden verkade det i alla fall ha funnits pengar att få. För jag undrar, Thomsson, hur många lektorstjänster har Gotlands kommun / Region Gotland tillsatt de senaste 20 åren? Inte är det många. Jag ska ännu kolla upp siffran. Och ännu mer upprörande, de extra pengar som kommunerna fått till att anställa förstelärare, hur har det gått med dem? Jo. Var fjärde kommun och så många som 70 % av friskoleägarna har inte tillsatt en enda tjänst! Och de som har tillsatt tjänster har gjort dem tidsbegränsade, som här på Gotland, vilket inte alls var tanken. Hur ska man kunna bedriva långsiktig skolutvecklig under en tidsbegränsad period?
Kommunerna sköter inte skolan på ett bra sätt, så är det bara.

/ Mien Niklasson, lokalombud för Lärarnas Riksförbund samt inte just nu Centerpartist


4 Responses to “Thomssons ledare”

 1. Donald Ciak Says:

  This website certainly has all the information I wanted about this subject and didn’t know who to ask. |

 2. Bart Studmire Says:

  Admiring the dedication you put into your blog and in depth information you provide. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.|

 3. Karissa Says:

  Hi Dear, are you actually visiting this website on a regular basis,
  if so then you will without doubt take fastidious knowledge.

 4. www.51baixian.com Says:

  I think this is among the most vital info for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The website style is ideal, the articles is really
  excellent : D. Good job, cheers

Leave a Reply