Lamm och lönsamhet

 Vi har väl aldrig trott att vi skulle kunna leva på våra hundra tackor men vi har nog trott att de skulle kunna vara ett tillskott till de, periodvis, ganska magra lärarlöner som vi haft. Plus att lammen skulle kunna betala traktorn till exempel, traktor måste man ju ändå ha när man bor såhär. Kanske har vi tänkt att lammen skulle kunna försörja en av oss, med lite sidoinkomster såklart.

Men så är det inte. Lammen kostar mer än vad de genererar. Eller det blir i alla fall inga pengar över till att lägga om vallarna, vilket vi verkligen behöver göra, annars har vi snart inget foder till djuren. Det blir inga pengar över till att köpa en sorteringsränna som vi så väl behöver den här årstiden då man ofta ska ha ihop djuren och väga dem till exempel.

Många slutar med djurproduktion för det är bara en massa jobb och inga inkomster. Då blev jag lite nyfiken när jag läste det här i Land Lantbruk:

Det låter ju bra att det behövs fler lammproducenter.

Och här är en lång artikel om Mia som sadlade om från att vara dietist till att börja med lamm. Nu har hon 220 tackor. Låter ju mysigt att få vara hemma och jobba.

Men så blir det tal om ekonomi:

Vi kan ju inte jobba gratis för att folk vill äta fint lammkött. Vi kan ju inte jobba gratis för att det ska finnas betesdjur som håller landskapet öppet. Vem har råd att jobba gratis? Vem har råd att jobba utan lön?

/ Mien

3 Responses to “Lamm och lönsamhet”

 1. Nickan Says:

  Bedrövligt är ordet! Vi tjänar inte heller några direkta pengar på lammen, men lite plus blir det ändå eftersom vi säljer direkt till kunderna, utan mellanhänder. Skulle det kunna vara en lösning för er?

 2. Jonas Says:

  Hej Nickan!
  Ja, så är det. Ska man tjäna några pengar alls måste man sköta allt själv, från lammunge till kotlett. Fast att göra återtag är också ganska dyrt. Och det är inte alla slakterier som går med på återtag.
  / Mien

 3. Lindsay Rosenwald Says:

  This paragraph provides clear idea designed for the new people of blogging, that in fact how to do running a
  blog.

Leave a Reply