Extrajobb för EU-migranter

 ”Vår” EU-migrant jobbar med att göra stör till trodertun och enestolpar. på dagarna. När han inte jobbar med stolpar så pluggar han till sitt motorsågskort, idag var det praktiska övningar i skogen med motorsågskursen.

Stolpen och störarna skalas och spetsas, de blir jättefina. Det är ordnat med ett handelsbolag som det ska faktureras igenom så att allt ska gå rätt till.

Det finns god avsättning för stör. Tur att vi har många hektar ene som nu kommer väl till pass….;)

Och på kvällarna står ett glatt gäng här och sorterar ull. Ullen skänks av Jonas lammklippningskunder.

Det här med ullen är ännu ett experiment, vi hoppas att det kommer att ge dem en extrainkomst. Ullen ska nu säljas till ett nystartat ulltvätteri. Det finns en marknad för tvättad ull i Europa.

Jonas är sjuk i influensa, hög feber och har varit liggande såhär nu i två dagar. Han har sina sjuksköterskor Missi och Lady som vakar över honom.

/ Mien

12 Responses to “Extrajobb för EU-migranter”

 1. Ingrid Says:

  Ni gör verkligen en bra insats och det är jättebra att du bloggar om det så att andra ser att även “tiggarna” vill ha arbete och kan arbeta.
  Hoppas att Jonas snart kryar på sig, men med de sjuksköterskorna blir han säkert snart bra igen.

 2. Vendla Says:

  Hahhaha, Missi och Lady!<3

 3. Annelie Says:

  Stor eloge till er. Här i Luleå-Boden har vi också många EU-migranter. Engagemang att få dom till arbetsinkomster har än så länge bra frikyrkorna engagerat sig i. Senast med snöskottning men då var det någon krånglig regel om att ta upp det i deklarationen som satte käppar i hjulen.
  Tidigare år har de alltid rest hem/söderut när vintern kommit men nu är de kvar och vi har ju periodvis enormt kallt, kommunerna och vi invånare är behjälpliga på olika sätt, samtidigt som många visar öppen fientlighet. Sorgligt men sant.

 4. extrajobb Says:

  Jag beundrar ert engangemang for eumigranterna och kanner mig lat har pa Teneriffa.Vi bor jattefint,handlar mat och har kontakter med andra skandinaver,som det ar gott om har.Det har varit minimalt med sol,men det ar ett skont klimat och valdigt vackert ,rent och snyggt.Halsningar till er alla fran mig och PerErik

 5. admin Says:

  Ingrid;
  Folk skulle bara veta hur arbetssamma dessa “tiggare” är. Vi har det jobbigt här nu vid Hägsarve, Jonas har varit sjuk i snart en vecka och nu är Henning sjuk också. Och jag har jättemycket på jobbet. När jag kommer hem har alla djur fått mat, det är gjort sig eld i pannan och annorstädes och man har burit in ved och man bara längtar efter att få börja jobba med ull. Det är nästan så man skäms.
  / Mien

 6. admin Says:

  Vendla: När jag kom hem idag så var Tiger här med goda sjukdomsråd, Elof och Missi. Och såklart Lady, alla är bekymrade och involverade. Henning sypdde ner hela köket.

 7. admin Says:

  Annelie, alla kommuner borde samlas runt det här och delge varandra erfarenheter, hur man hjälper på bästa sätt och hanterar alla regler. Tyvärr känns det som om ingen vill ta i den här allvarliga frågan.
  Mien

 8. admin Says:

  Mamma Sonja;
  Njut av ledigheten och ta hand om PE, det är du värd. Men kanske kan ni fundera över vad ni behöver hjälp med / kan bistå med vad det gäller rumänerna så tar vi nya tag när ni kommer hem.

 9. Elisabet Grönte Says:

  I kväll hade sv kyrkan i Aneby en träff med och om romer som tiggare. Jag berättade om era kontakter med EU-migranter och projekten. Behövs att det är ngn som tror på personerna, som har fantasi nog att våga sätta igång och som har ett genuint intresse för andra människor. Andra exempel var att i Löfstadkyrkan i Tranås lämnar folk in matvaror som frivilligarbetare organiserar och delar ut till de romer som kommer in och vill ha. Fanns ex från Rumänien där Svenska Barnhjälpen har “riktiga” familjer med en mamma, en pappa och deras biologiska barn plus att de fyller på med fosterbarn. Rekommenderat antal är 12-14 st. (som SOS men med män också) Där är 40% romer och när de blivit vuxna är de romska barnen lika inkluderade i samhället som övriga. Annat exempel är http://dececlothing.com/ En svensk kille som jobbat i 10 år i Rumänien med romer. Kvinnor tillv fina mössor som säljs på nätet mm. Hjälp till självhjälp! När civilsamhället kommer loss händer det saker.

 10. Kraka Says:

  Absolut bästa sjuksköterskorna! Jag har också två bra vårdare här, Xanthos och Ferdinand.

 11. mejores robots aspiradores Says:

  Bra jobb och bra blogg. Jag gillar verkligen vad du avslöjar i posten. Hälsningar! :)

 12. The best 5 Says:

  Very Good post!!

Leave a Reply